Wat te doen als je geen lenzenvloeistof meer hebt?

Wat als je erachter komt dat de lenzenvloeistof op is of je geen lenzenvloeistof bij je hebt als je (onverwacht) ergens blijft slapen? Vast en zeker dat je dit wel eens meegemaakt hebt. Het overkomt iedereen wel eens.

Vinger met daarop een contactlens

In dit artikel bespreken we de volgende vragen over lenzenvloeistof:

  1. Wat te doen als je deze niet tot je beschikking hebt?
  2. Kun je het zelf maken?
  3. Wat kun je als alternatief gebruiken?

Geen bewaarvloeistof, wat nu?

Niets zo menselijk als soms iets vergeten. Ook het vergeten te zorgen voor een nieuwe flacon lenzenvloeistof kan wel eens voorkomen. Maar hoe los je dit op? Je moet immers je contactlenzen uit doen en reinigen.

Allereerst: bestel zo snel mogelijk nieuwe

De hierna genoemde oplossingen vervangen geen van allen op de juiste manier de daarvoor ontwikkelde lenzenvloeistoffen. Het is altijd het beste om een goede vloeistof te gebruiken.
Waarschijnlijk heb je hier op dit moment nu niets aan, maar je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn als je niet nogmaals in deze situatie komt. Bestel dus zo snel mogelijk nieuwe lenzenvloeistof en zorg dat je altijd standaard een klein flesje in je tas hebt zitten.

TIP: Er zijn van vrijwel alle vloeistoffen handige kleine flesjes beschikbaar voor in de tas

Bestel je lenzenvloeistof online

Je kunt uiteraard je lenzenvloeistof kopen in drogisterijen en lenzenspeciaalzaken. Tegenwoordig is het online bestellen van producten een goed alternatief en daarbij (vaak) zelfs een goedkoper alternatief. Dit doordat de online shops geen kosten hoeven door te berekenen voor het onderhouden van het pand en ook de personele kosten zijn van andere aard.

Indien je benieuwd bent wat 123lens voor je kan betekenen: ons aanbod aan contactlenzenvloeistoffen is zeer divers. Voor elk type contactlenzen en de specifieke wensen van de drager is een match vindbaar. In het artikel: ‘ Soorten contactlenzenvloeistof: welke soorten zijn er? ‘, wordt hier nader op ingegaan. Weet jij al welke lenzenvloeistof voor jou het beste geschikt is?

Vrouw die een chemische handeling verricht

Zelf maken: niet doen!

Wij raden het sterk af verder online onderzoek te doen naar hoe je zelf een vloeistof voor je contactlenzen kunt maken. Het is niet een product wat ‘zomaar’ kan worden (na)gemaakt en er is echt specialistische kennis nodig met de juiste apparatuur om dit te kunnen maken. De kans dat je je ogen (permanent) beschadigd is aanwezig. Het is bijvoorbeeld belangrijk bij lenzenvloeistof dat:

  • deze isotoon is met het traanvocht
  • de pH-waarde overeenkomt met je traanvocht
  • deze steriel is
  • de brekingsindex gelijk is aan je eigen traanvocht
  • er geen stoffen inzitten waar je een allergische reactie op krijgt
  • deze uiteraard niet toxisch (=giftig)
  • je contactlens er tegen kan
TIP: Wat je wel kunt doen indien je zonder lenzenvloeistof zit?

Wat te doen zonder lenzenvloeistof?

  • Inkoppertje: Probeer alsnog aan (bewaar)vloeistof te komen. Benader buren, kennissen die lenzen dragen en vraag na wat voor soort lenzenvloeistof zij gebruiken en check of dit overeenkomt met je eigen soort lenzenvloeistof. Let er hierbij op dat voor verschillende soorten contactlenzen een verschillende soort lenzenvloeistof gebruikt moet worden.
  • Er zijn tegenwoordig winkels met ruimere openingstijden. Indien het nog mogelijk is, ga dan alsnog lenzenvloeistof halen of bestel deze meteen online, zodat je de volgende dag je nieuwe lenzenvloeistof alweer in huis hebt.
  • Gebruik beslist geen spuug als alternatief, dit zit vol met bacteriën.
  • Gebruik geen kraanwater. Er zitten allerlei micro-organismen en mineralen in kraanwater die de lens zelf en het oog erg kunnen beschadigen. Uiteraard wordt ons kraanwater zo gefilterd dat we het veilig kunnen drinken, maar daarmee is het nog niet ‘schoon’ genoeg en niet ontdaan van micro-organismen om ook te dienen als vervanging van lenzenvloeistof. Bovendien worden er ook elementen aan kraanwater toegevoegd en zit het vol met mineralen die in de contactlens kunnen gaan zitten.
  • Gedestilleerd water is wel vrij van mineralen en micro-organismen en kan voorkomen dat de lenzen uitdrogen. Het reinigt de lenzen echter niet. Het is dus een manier om de lenzen in te ‘bewaren’ en daarna zodra mogelijk te reinigen met lenzenvloeistof. Gebruik dit nimmer meer dan één nacht.
  • Ook het gebruik van zout in (kraan)water raden we af. Dit omdat veel zout jodium bevat wat erg slecht is voor je contactlenzen.
  • Het is altijd beter om je lenzen uit te doen en niet te reinigen, dan deze gedurende de nacht in te houden. De kans op oogirritatie neemt toe naarmate de lenzen langer worden gedragen en dit kan leiden tot ernstige oogaandoeningen.
TIP: Het water in de opvangbak van een wasdroger is vrijwel kalkvrij. Dat is beter dan kraanwater!
Gebruik vooral geen kraanwater voor je contactlenzen Kraanwater bevalt mineralen waardoor dit niet geschikt is voor je contactlenzen.

Is er een alternatief voor lenzenvloeistof?

Helaas niet.
Het beste is om je lenzen uit te doen en tijdelijk te bewaren in gedestilleerd water tot je deze weer kunt reinigen. Echter, als je niet aan lenzenvloeistof kunt komen, zal je ook waarschijnlijk ook niet in de gelegenheid zijn om aan gedestilleerd water te komen. Dit is wat ons betreft dus niet echt een alternatief. Als je onverwacht bij iemand blijft slapen en die heeft een wasdroger met een opvangbak, dan zou je dat water kunnen gebruiken; daar zijn bijna alle mineralen uit.

Doe de contactlenzen niet opnieuw in zonder dat je deze eerst hebt gereinigd. Gebruik zolang een bril als je deze bij je hebt en reinig de contactlenzen zo snel mogelijk met nieuwe lenzenvloeistof.

TIP: Heb je wel oogdruppels mee? Bewaar dan je lenzen hier in!
Hylo Comod

Hylo Comod

10ml
TIP: Deze oogdruppel is geschikt voor alle typen contactlenzen. Zorg dat je altijd je Hylo Comod oogdruppels bij je hebt.

Heb je nog vragen over lenzenvloeistof?

Ook met vragen over lenzenvloeistof kun je bij 123 Lens terecht. Stuur ons even een berichtje en we geven je binnen een werkdag een passende reactie. Uiteraard kun je ook gelijk op onze website kijken welke lenzenvloeistof er allemaal is, keurig gesorteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FOUT: Sorry, je verificatie faalt.