Hooikoorts en lenzen: 10 tips om irritaties tegen te gaan!

De temperaturen buiten stijgen, het zonnetje schijnt vaker en de natuur begint weer steeds groener te worden. De lente komt er weer aan, maar wat nu als je last van hooikoorts hebt en contactlenzen draagt? Hoe zorg je er dan voor dat je geen last van geïrriteerde ogen krijgt?

Composite image of unhappy fresh blonde woman sneezing

In een andere blog geven wij je advies over hooikoorts bij harde en zachte lenzen. In deze blog leggen we uit wat hooikoorts is, wat contactlenzen bij pollen doen en geven we je tien tips om irritatie te vermijden.

Wat is hooikoorts?

De medische naam voor hooikoorts is allergische rhinitis, wat betekent dat er irritatie ontstaat aan de neus, luchtwegen of ogen als gevolg van een allergische reactie op bijvoorbeeld stuifmeel, pollen van grassen, bomen of struiken.

De symptomen van hooikoorts zijn bijvoorbeeld rode, tranende en geïrriteerde ogen en/of een loopneus. De klachten komen het meest voor van mei tot en met augustus.

schema pollenseizoen

Waarom irritatie van lenzen bij hooikoorts?

Hoewel je zou verwachten dat contactlenzen de ogen juist beschermen tegen stuifmeel is het juist zo dat de ogen van lenzendragers hierdoor juist extra gaan irriteren. Dat komt doordat contactlenzen erg poreus zijn en daardoor zuurstof en vocht reguleren.

Helaas houdt dat ook in dat stuifmeel ook kan binnendringen en zodoende een allergische reactie kan veroorzaken. Hierdoor maken ze extra eiwitten aan, die weer in het traanvocht terechtkomen. Met als gevolg jeuk en nog meer irritatie door dichtslibbende lenzen. Wat dat betreft zijn lenzen net kleine sponsjes!

Wanneer is de kans op hooikoorts groot?

Tijdens het pollenseizoen is de kans het grootst op een allergische reactie. Voor verschillende pollen geldt er echter een andere bloeitijd. Afhankelijk van de mate waarop er een allergische reactie is op de pollen, heeft een patiënt meer of minder last in bepaalde bloeiperioden.

verstuivende paardenbloemen kunnen oogirritatie veroorzaken

De tips om irritatie bij hooikoorts tegen te gaan

Gelukkig is er met wat hulp zeker iets aan de irritatie van de ogen van contactlensdragers bij hooikoorts te doen. Maar hoe dan? We geven je graag tips!

1. Pollen vermijden

Probeer zo min mogelijk met stuifmeel in aanraking te komen. Draag bijvoorbeeld een zonnebril om de ogen te beschermen en was je handen goed voordat je je contactlenzen in- of uitdoet.

Ook ramen en deuren van je huis dichthouden en alleen ’s ochtends, ’s avonds of bijvoorbeeld na een regenbui luchten, houdt stuifmeel buiten de deur.

2. Haren wassen

Ook in je haren blijven pollen graag hangen, dus was je haren wat vaker. Doe dit dan ’s avonds voordat je naar bed gaat en dus pollenvrij kunt slapen.

 

Stuifmeel en pollen

3. Beddengoed verschonen

Een bed is een geliefde verzamelplaats voor pollen. Verschoon je bed dus regelmatig en lucht alleen ‘s ochtends als de concentratie stuifmeel het laagst is. Verschoon je bed buiten zodat de pollen ook buiten blijven.

4. Niet wrijven

Heb je toch last van stuifmeel en daardoor jeuk gekregen? Probeer dan niet te wrijven, hoe verleidelijk ook. Het maakt de irritatie alleen maar erger. Beter is dan om de ogen te spoelen of met een schoon en nat washandje schoon te maken.

5. Geen make-up gebruiken

Door make-up vervuilen en irriteren de contactlenzen. Gebruik daarom zo min mogelijk make-up om de lenzen in hooikoortstijd goed schoon te houden. Wil je toch make-up dragen? Als je eerst je lenzen indoet en daarna pas je make-up verklein je kans op vervuiling van je lenzen.

Hooibalen kunnen ook irritatie geven

6. Lenzen dragen

Overweeg in het hooikoortsseizoen om daglenzen te gaan dragen. Bij daglenzen krijgen je contactlenzen immers geen kans om stuifmeel door te laten of dicht te slibben. Je doet immers iedere dag een schone en frisse lens in.

7. Het lichaam laten wennen aan de pollen

Op een heel natuurlijke manier kunt je je lichaam ook laten wennen aan de pollen. Gebruik daarvoor (het liefst zo min mogelijk bewerkte en ‘rauwe’) honing in uw dranken.  In honing zitten namelijk ook pollen waardoor je lichaam antistoffen opbouwt en daarmee beter bewapend is tegen de hooikoorts.

8. Ogen druppelen

Er bestaan oogdruppels die klachten als jeuk en irritatie sterk verminderen. Ze bevochtigen de ogen en beschermen tegen pollen en stuifmeel.

 

vrouw met zonnebril in hooiveld

9. Hooikoortsvoorspellingen checken

In het hooikoortsseizoen kun je per dag op teletekst en het weer op tv of je mobiele telefoon, maar ook op internet en social media, bekijken hoeveel stuifmeel erin de lucht zit. Zo kun je inschatten hoeveel last van irritatie je krijgt of welke maatregelen je moet nemen.

10. Zonnebril dragen

Draag in het hooikoortsseizoen zoveel mogelijk een zonnebril, een zonnebril sluit namelijk goed de ogen af en beschermt daarmee beter tegen de pollen dan contactlenzen.

Zorg dat je altijd oogdruppels in huis hebt.

Heb je nog vragen, stel ze gerust aan onze specialist.