Deze website behoefte het gebruik van javascript. U dient u javascript in te schakelen.
 

Hooikoorts en contactlenzen?

Gaan contactlenzen en hooikoorts samen?

Wat is hooikoorts?

De medische naam voor hooikoorts is allergische rhinitis, wat betekent dat er irritatie ontstaat aan de neus en/of de luchtwegen als gevolg van een allergische reactie op bijv graspollen, stuifmeel. De symptomen van hooikoorts zijn bijvoorbeeld rode, tranende en geïrriteerde ogen en/of een loopneus.

Tips bij hooikoorts

1. Zonnebril op tegen hooikoorts

Draag een zonnebril om uw ogen beter te beschermen tegen pollen. Hierdoor zullen de ogen minder snel geïrriteerd raken door de pollen. Een zonnebril waarbij de zijkanten ook bedekt zijn werkt het allerbeste tegen hooikoorts. Deze zonnebrillen zorgen ervoor dat de pollen niet langs de zijkant alsnog bij de ogen kunnen komen.

2. Vaseline rondom de ogen

Smeer rondom de ogen vaseline, zodat pollen minder kans krijgen om in het oog te komen. De vaseline zal de pollen opvangen voordat deze kunnen gaan irriteren in de ogen.

3. Niet wrijven in de ogen

Pollen zitten vaak op de handen. Door het wrijven zorgt u ervoor dat de pollen in de ogen komen. Probeert u daarom zo weinig mogelijk te wrijven in de ogen en indien u toch wrijft, wast u dan vooraf uw handen.

4. Gebruik oogdruppels

Door het gebruik van een oogdruppel is het oog extra vochtig en kan eenvoudig de pollen weer uit het oog 'tranen'. Ook zorgt de extra vochtlaag ervoor dat de pollen minder irritatie opwekken.

5. Gebruik daglenzen

Maak gebruik van daglenzen in plaats van lenzen met een langere draagtijd. Stuifmeel en andere stoffen die de allergie opwekken kunnen in de contactlens gaan zitten en zo de volgende dag nog steeds irritatie geven. Bij daglenzen wordt elke dag een nieuwe lens gebruikt en zo wordt voorkomen dat de allergie zichzelf in stand houdt.

Wanneer is de kans op hooikoorts groot?

Tijdens het pollenseizoen is de kans het grootst op een allergische reactie. Voor verschillende pollen geldt er echter een andere bloeitijd. Afhankelijk van de mate waarop er een allergische reactie is op de pollen, heeft een patiënt meer of minder last in bepaalde bloeiperioden. Hier een overzicht van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts:

Wanneer heeft iemand met hooikoorts het meeste last?

Ogenblik geduld aub, bezig met laden pagina