5 innovatieve technologieën in contactlenzen

De contactlens van de toekomst kan veel meer dan alleen je zicht verbeteren. Moderne technologie maakt het mogelijk om allerlei andere functies toe te voegen aan je lenzen. In deze blog zetten we 5 innovatieve technologieën op een rij.

Contactlenzen met innovatieve technologie

Over de hele wereld zijn wetenschappers hard aan het werk om innovatieve technologieën in contactlenzen te verwerken. Sommige ontwikkelingen zijn van groot belang, bijvoorbeeld voor de gezondheidszorg. Andere ontwikkelingen zijn vooral leuk, zoals de mogelijkheid om te filmen met je lenzen. Welke innovaties gloren er allemaal aan de horizon? We lichten er vijf uit: 

1. Augmented reality lenzen

Denk je aan de lens van de toekomst, dan denk je al snel aan augmented reality lenzen. Dat is immers wat we kennen uit sci-fi films zoals i-robot en The Terminator. Augmented reality (AR) is een digitale laag die over de werkelijkheid heen gelegd wordt. De technologie werd vooral in 2016 populair door het mobiele spelletje Pokémon Go, maar kan ook worden ingezet voor bijvoorbeeld navigatie of gezichtsherkenning.

Telefoon met navigatie in een auto Met augmented reality lenzen heb je geen telefoon meer nodig voor navigatie

Nu wordt er hard gewerkt om deze AR technologie ook in contactlenzen te verwerken. Een belangrijke speler in die innovatieve industrie is de Mojo Lens. Op hun website vertellen de ontwikkelaars: 

“U kunt tijdens het lopen stapsgewijze navigatie zien, belangrijke stappen voor het vervangen van een onbekend machineonderdeel volgen, of steekwoorden voor een presentatie zien – allemaal zonder een apparaat vast te houden of naar een scherm te kijken.” 

2. Biosensorische lenzen

Veel belangrijke innovaties spelen zich af in de wereld van de gezondheidszorg. Interessant is bijvoorbeeld de ontwikkeling van biosensorische lenzen. Deze contactlenzen zijn voorzien van sensoren die biomarkers kunnen meten in je traanvocht. Biomarkers zijn stofjes die ons lichaam aanmaakt als er iets gebeurt, bijvoorbeeld als onze bloeddruk stijgt of als we ziek worden. 

Door het lezen van deze biomarkers kunnen biosensorische lenzen een beeld geven van wat er zich in ons lichaam afspeelt. Super handig voor dokters (en patiënten) natuurlijk. Maar er is ook kritiek op deze technologie. Zo kunnen biosensoren volgens de beroemde historicus Yuval Noah Harari gebruikt worden voor onder-de-huid surveillance door bedrijven en overheden. Dat kan weer een compleet nieuwe privacy-discussie opleveren. 

3. Slimme contactlenzen die kunnen filmen

Weet je nog dat er een paar jaar geleden veel te doen was om de slimme brillen van Google en andere techbedrijven? Dat is nooit echt van de grond gekomen. Maar veel bedrijven zijn nu bezig met een tweede poging: slimme lenzen. Samsung experimenteert bijvoorbeeld al met slimme contactlenzen die kunnen filmen.

Met behulp van minuscule microchips wordt er een videocamera geïntegreerd in de contactlenzen die je aanzet door een bepaald patroon te knipperen. Daarna is het simpel: je filmt wat je ziet. 

4. Lenzen die diabetes signaleren

Diabetes kan veel nare gevolgen hebben, ook op je ogen. Het is dus niet gek dat wetenschappers veel onderzoek doen naar manieren om diabetes eerder te signaleren en beter te behandelen. In de toekomst kunnen lenzen daar misschien bij helpen. En die toekomst is al best dichtbij.

Wtenschapper die werkt met innovatieve technologie Wetenschappers werken hard aan “de lens van de toekomst”

Een team van internationale wetenschappers onder leiding van hoofdonderzoeker Sei Kwang Hahn hoopt in 2023 een “lens van de toekomst” op de markt te brengen die diabetes kan signaleren. Op deze contactlens zitten chemicaliën die reageren op de glucose in het oog. Deze reactie levert een elektrische lading op. Aan die lading kan worden afgelezen of en hoe de drager behandelt moet worden voor diabetes. 

5. Contactlenzen die medicijnen toedienen 

We blijven nog even in de medische hoek. Want naast lenzen die kunnen aflezen wat er in je lichaam gebeurd en of je diabetes hebt, zijn er ook lenzen in ontwikkeling die medicijnen kunnen toedienen. Zo wordt er geëxperimenteerd met lenzen die gedurende de dag geleidelijk een medicijn tegen glaucoom loslaten. 

De helft van de patiënten die oogdruppels krijgen voorgeschreven, houden zich niet aan het behandelplan, volgens VICE. Contactlenzen met medicijn zouden deze mensen kunnen helpen hun medicijnen consequent toe te dienen.

Contactlenzen kopen bij 123 Lens

Innovatieve technologieën genoeg dus in de wereld van contactlenzen. Hoewel sommige technologieën onder kritiek staan, is er ook veel om enthousiast van te worden. Vooral de medische ontwikkelingen zullen interessant zijn om de komende jaren te volgen. Wij zullen dat dan ook zeker doen!

Tot die tijd, kan je in onze webshop terecht voor ‘gewone’ contactlenzen. Die doen nog steeds waar ze voor gemaakt zijn: jou een scherp zicht bezorgen. Daarnaast vind je in onze webshop vloeistoffen en andere toebehoren. Alles voor een scherpe prijs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *