Kan ik met chalazion contactlenzen dragen?

Een bultje op je ooglid kan best schrikken zijn, zeker als het maar niet weggaat. Gelukkig is een chalazion meestal onschuldig. In deze blog leggen we je uit wat het precies is, wat je eraan kunt doen en of het gevolgen heeft voor jou als lenzendrager.

Wat is een chalazion?

Wat is chalazion?

Een chalazion – ook wel een hagelkorrel of gerstekorrel genoemd – is een goedaardige zwelling in je ooglid. Het ontstaat door een verstopte talgklier, meestal aan de binnenkant van het boven- of onderooglid. Deze zwelling voelt vaak aan als een klein, hard knobbeltje. Hoewel het soms op een hordeolum (strontje) lijkt, is het iets anders. Een hordeolum zit meestal aan de buitenkant van het ooglid en is een acute, pijnlijke infectie. Een chalazion daarentegen is een ontsteking zonder infectie, en ontstaat wat geleidelijker.

Lenzen dragen bij een chalazion

Hoe ontstaat een chalazion?

In je ooglid zitten zogenaamde kliertjes van Meibom. Deze kleine talgklieren zorgen ervoor dat de traanfilm op je ogen niet te snel verdampt. Je ogen hebben namelijk een laagje vocht nodig – niet alleen om scherp te kunnen zien, maar ook om zich te beschermen tegen infecties, vuil en uitdroging.

De traanfilm zelf wordt geproduceerd door de traanklieren. De kliertjes van Meibom voegen daar een olieachtige stof aan toe, waardoor het vochtlaagje stabieler blijft en minder snel verdampt. Dit voorkomt dat je ogen droog aanvoelen of geïrriteerd raken.

Maar als zo’n kliertje verstopt raakt, kan het talg zich ophopen. Daardoor ontstaat er een zwelling, en soms volgt er een ontsteking van de talgklier. Zo ontstaat dus een chalazion.

Bepaalde factoren kunnen de kans op een chalazion vergroten, zoals:

  • huidaandoeningen zoals eczeem of acne,
  • chronische ontsteking van de ooglidranden (blefaritis),
  • andere medische aandoeningen, zoals diabetes,
  • het feit dat je eerder een chalazion hebt gehad.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel een chalazion vervelend kan zijn, het meestal geen reden tot paniek is.

Wat zijn de symptomen?

Een chalazion begint over het algemeen als een klein bultje in je ooglid. Het gebied kan wat rood en gezwollen zijn, en soms is het gevoelig of pijnlijk. In veel gevallen groeit het langzaam. Soms wordt het bultje zo groot dat je ooglid wat naar beneden zakt. Dat kan hinderlijk zijn, vooral als het je zicht belemmert. In extreme gevallen kan de zwelling zelfs druk uitoefenen op je oogbol of het hoornvlies, waardoor je wazig gaat zien.

De belangrijkste symptomen op een rij:

  • Een voelbaar bultje in je ooglid
  • Roodheid en zwelling
  • Gevoeligheid of pijn
  • Een drukkend gevoel op het oog
  • Eventueel wazig zicht als de zwelling op het hoornvlies drukt

Moet ik naar de dokter?

In de meeste gevallen niet. Een chalazion verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf binnen enkele weken tot maanden. Het is dus meestal een kwestie van geduld. Zolang het bultje geen pijn doet en je zicht niet ernstig belemmert, hoef je je geen zorgen te maken.

Maar let op: wordt het rood, doet het veel pijn of krijg je andere klachten zoals koorts? Dan kan het zijn dat er een infectie is ontstaan of dat er een abces gevormd wordt. In dat geval is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.

Wat te doen bij een bultje in je oog?

Wat je zelf kan doen?

Er zijn een paar dingen die je thuis kunt proberen om het herstel te versnellen.
Allereerst kan je proberen de verstopping met warme kompressen te verhelpen. Gebruik altijd een schoon, steriel doekje of gaasje dat je in warm (niet heet!) water doopt. Test met je elleboog of het water goed van temperatuur is. Leg het doekje 10 tot 15 minuten op je gesloten oog, en doe dit meerdere keren per dag. Zo stimuleer je de doorbloeding en help je het kliertje om weer open te gaan. Daarnaast kan je de oogleden een aantal keer per dag voorzichtig schoonmaken met een speciaal reinigingsproduct of met lauw water en een schoon watje of wattenstaafje.

Wat je in ieder geval zeker niet moet doen is proberen om de chalazion zelf open te prikken. Een chalazion heeft geen drainagepunt en wordt niet veroorzaakt door een infectie, dus het openmaken heeft geen zin – en vergroot juist de kans op complicaties. Als een arts vaststelt dat er sprake is van een infectie, kan hij of zij een antibioticazalf voorschrijven. In hardnekkige gevallen, of als het bultje na maanden niet verdwijnt, kan een kleine chirurgische ingreep nodig zijn om het chalazion te verwijderen.

Wat als ik lenzen draag en ik een chalazion heb?

In principe kun je je lenzen blijven dragen als je een chalazion hebt. Maar merk je dat je ooglid zo gezwollen is dat het op je oog drukt, of zitten je lenzen niet meer comfortabel? Dan is het beter om over te stappen op een bril, tot het bultje weg is.

Bij een flinke ontsteking is het sowieso verstandig om je lenzen uit te laten. En let extra goed op hygiëne! Draag je harde lenzen? Maak ze grondig schoon voordat je ze weer gebruikt. Als je zachte lenzen draagt, dan kan je beter een nieuw paar gebruiken zodra je klachtenvrij bent. Vervang ook je lenzenvloeistof en lenzendoosje. Met deze handelingen voorkom je een eventuele herbesmetting.

chalazion voorkomen

Hoe kan ik chalazion voorkomen?

Het blijft een cliché, maar wel eentje die klopt: voorkomen is beter dan genezen. En dat voorkomen doe je door een goede hygiëne, want bij veel oogproblemen speelt hygiëne een cruciale rol – zeker als je contactlenzen draagt. Een paar tips voor een goede ooghygiëne, met extra aandacht voor lenzengebruikers:

  1. Was altijd je handen: Voordat je je lenzen in- of uithaalt, is het belangrijk om altijd je handen goed te wassen met water en zeep. Dit voorkomt dat vuil of bacteriën in je ogen terechtkomen.
  2. Reinig je lenzen regelmatig: Of je nu zachte of harde lenzen draagt, zorg ervoor dat je ze grondig schoonmaakt met de juiste lenzenvloeistof. Gebruik geen water of andere vloeistoffen die niet voor lenzen bedoeld zijn, want die kunnen schadelijke bacteriën bevatten.
  3. Vervang je lenzen op tijd: Daglenzen draag je maar één keer, maar maand- of kwartaallenzen moeten regelmatig worden vervangen. Het volgen van het aanbevolen vervangingsschema helpt om ophoping van vuil en bacteriën te voorkomen.
  4. Vergeet je lenzendoosje niet: Maak je lenzendoosje elke week schoon met lenzenvloeistof en vervang het om de paar maanden. Een vuil lenzendoosje kan een bron van bacteriën zijn.
  5. Houd je ogen schoon: Het is belangrijk om je oogleden en wimpers schoon te houden. Je kunt dit voorzichtig doen met een schoon watje en een milde oogreinigingsoplossing. Dit helpt om ontstekingen of irritaties aan je ogen te voorkomen.
  6. Let op als je oogmake-up draagt: Als je make-up draagt, zorg dan dat je deze ‘s avonds goed verwijdert. Laat geen make-up achter op je ogen, want dit kan leiden tot verstoppingen van de talgklieren of infecties.
  7. Draag geen lenzen als je ogen geïrriteerd zijn: Als je merkt dat je ogen rood zijn, jeuk hebben of pijn doen, doe dan even een stapje terug en draag geen lenzen totdat je ogen volledig hersteld zijn.

Door deze simpele maar belangrijke stappen in je dagelijkse routine op te nemen, kun je oogproblemen zoals chalazion, infecties en andere ongemakken voorkomen.

Heb je vaker last van chalazions, zelfs met goede hygiëne? Dan kun je overwegen om over te stappen op daglenzen. Die gebruik je maar één keer en gooi je daarna weg, wat de kans op bacteriegroei en infecties flink vermindert.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *