Wat is een oogstrontje?

Een oogstrontje is een irritant, pijnlijk, rood bultje op de rand van je ooglid. Wat zijn de symptomen? Wat is de oorzaak? En hoe kom je van een oogstrontje af? Dat vertellen we in deze blog.

Close-up van een oog

‘Oogstrontje’ is de populaire naam voor een hordeolum externum. Andere namen die wel eens gebruikt worden voor het pijnlijke bultje op het ooglid zijn ‘stijg’ of ‘paddenpisser’. Hoe je het ook noemt, het is een rood bultje dat ontstaat als gevolg van een ontsteking aan een talgklier of zweetklier bij het haarzakje van een wimper. 

Symptomen van een oogstrontje 

Een oogstrontje is een rood bultje op de rand van je ooglid. Het kan ook aan de binnenkant van je ooglid zitten, dan heet het een hordeolum internum. Het bultje verandert vaak binnen een paar dagen in een puistje met een geel of wittig puskopje. Soms ontstaan er meerdere puskopjes. 

Een oogstrontje kan pijnlijk zijn. Gelukkig gaat het bultje/puistje na zo’n twee weken vaak vanzelf open. Zodra het puistje open is kan het pus weglopen. De pijn is dan vaak snel weg.

Oog met een oogstrontje Een oogstrontje kan op je boven- of onderooglid ontstaan

Verschillen met hagelkorrel en blefaritis 

De symptomen en de oorzaak van een oogstrontje lijken veel op die van een hagelkorrel en blefaritis (ooglidrandontsteking). Maar er zijn ook een paar verschillen. Een hagelkorrel is bijvoorbeeld ook een bultje op het ooglid, maar deze is niet rood en doet geen pijn. 

Blefaritis kan ook ontstaan na een ontsteking van de talgklier, maar meestal vormt zich dan geen bultje. In plaats daarvan ontstaan er schilfers, korstjes of een vettige afscheiding aan de binnen- of buitenkant van de ooglidrand. 

Oorzaak van een oogstrontje 

Een oogstrontje ontstaat dus als gevolg van een ontsteking van een talgklier of zweetklier. Deze kliertjes kunnen verstopt raken, bijvoorbeeld door vuil of vet. Wanneer een kliertje verstopt raakt, kan deze niet meer goed functioneren. De bacteriën die in deze kliertjes leven kunnen dan een infectie veroorzaken. Als die infectie zorgt voor een rood bultje spreken we van een oogstrontje. Een oogstrontje is besmettelijk.  

Het enige wat je kan doen om het ontstaan van oogstrontjes te voorkomen is je gezicht en oogleden dagelijks goed reinigen. Als je lenzen draagt, kan je je ogen schoon en fris houden door daglenzen te dragen. Je doet dan elke dag een nieuw paar contactlenzen in. Daarmee voorkom je dat vet of vuil zich kan opbouwen in en rondom je oog, wat uiteindelijk kan leiden tot een oogstrontje. 

Behandeling 

Een oogstrontje trekt vaak vanzelf weer weg na twee weken. Het belangrijkste is om het rode bultje in die tijd niet aan te raken. Ten eerste omdat een oogstrontje besmettelijk is. Ten tweede omdat aanraking kan zorgen voor extra irritatie en een uitbreiding van de ontsteking. Probeer het puistje dus ook nooit zelf uit te drukken. 

Je kan het openbreken van het puistje versnellen door een paar keer per dag een warm kompres op het bultje te leggen. Maak een washandje nat met zo warm mogelijk water. Laat het washandje tien tot vijftien minuten op je ooglid rusten (zonder erop te drukken). Hierdoor maak je de huid zachter, waardoor het puistje sneller open kan breken. 

Naar de huisarts

In de meeste gevallen hoef je niet naar de huisarts als je een oogstrontje hebt. Neem wél contact op met je huisarts als:

  • Het bultje na twee weken niet kleiner wordt
  • Je erg veel pijn hebt
  • De rest van je ooglid of de huid rondom je oog rood, dik en pijnlijk wordt
  • Je je oog niet meer goed open en dicht kan krijgen
  • Je koorts krijgt of ziek wordt

Afhankelijk van de staat van het oogstrontje kan een huisarts verschillende dingen doen. Als er een duidelijk puskopje op het bultje zit, kan de huisarts het puistje handmatig open prikken. De huisarts kan ook antibiotica voorschrijven in de vorm van oogdruppels of oogzalf. 

Lenzen dragen met een oogstrontje

Als je contactlenzen draagt, kan je deze het beste uit doen zolang je last hebt van een oogstrontje. Doe je lenzen pas weer in als je ooglid helemaal genezen is. Tot die tijd kan je beter tijdelijk een bril dragen. Hoewel daglenzen je ogen schoon en fris houden en zo kunnen helpen een oogstrontje te voorkomen, kunnen ze namelijk wel voor extra irritatie zorgen als je eenmaal een oogstrontje hebt.

Lenzenvloeistof Vervang altijd je lenzenvloeistof en bewaardoosje na een infectie rondom je oog

Draag je maand- of weeklenzen? Doe dan een compleet nieuw setje in als het oogstrontje eenmaal is genezen. Vervang ook het bewaardoosje van je lenzen en de lenzenvloeistof. Hier kunnen namelijk nog bacteriën in zitten die een nieuwe infectie kunnen veroorzaken. 

Als je daglenzen draagt, hoef je je hier natuurlijk geen zorgen over te maken. Dan kan je gewoon een nieuw setje lenzen indoen.

Contactlenzen en toebehoren kopen bij 123 Lens

Wil jij je ogen gezond en fris houden? Dan is het belangrijk dat je de juiste contactlenzen draagt. Ook de juiste lenzenvloeistof en oogdruppels kunnen het verschil maken. In de webshop van 123 Lens vind je een ruim aanbod zachte contactlenzen en toebehoren. Altijd voor een eerlijke prijs. Neem eens een kijkje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *