(0182) 58 66 01 info@123lens.nl
Selecteer een pagina

Met de uitbraak en globale verspreiding van het nieuwe coronavirus COVID-19 staan we met z’n allen voor een enorme uitdaging. In een poging de verspreiding van corona geleidelijk te laten verlopen en een piek in ziekenhuisopnames te voorkomen worden alle facetten van het leven beïnvloed. Ook het dragen van contactlenzen.

Grenzen gaan dicht, scholen sluiten, thuiswerken is de norm en het openbaar vervoer draait op halve kracht. Het zijn grote maatregelen, maar de corona-crisis raakt ons ook in ons eigen huis. Zo zijn er tijdens deze pandemie enkele zaken om op te letten wanneer u contactlenzen draagt. De maatregelen op dit gebied zijn klein, maar door ze op te volgen minimaliseert u het risico op infectie voor uzelf en anderen.

Contactlenzen dragen blijft veilig 

Laten we met het belangrijkste beginnen: het dragen contactlenzen blijft ook tijdens de corona-crisis veilig. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Voor zover experts nu weten verspreidt het virus zich via lichamelijke vloeistoffen zoals speeksel en traanvocht. Het dragen van contactlenzen heeft zolang u gezond bent op geen enkele invloed op de verspreiding van de ziekte.

Toch gaan er veel verhalen rond op internet en sociale media. Bijvoorbeeld dat een bril je zou beschermen tegen het virus (dit zou als een soort beschermend raam dienen dat speeksel van niezende mensen tegenhoudt). Hier is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Juist in ongekende tijden als deze, waar er veel onzekerheid is, is het belangrijk om naar de experts te blijven luisteren en u niet te laten leiden door misleidende informatie of geruchten. 

Hygiëne is de hoogste prioriteit 

Dat het dragen van contactlenzen geen extra risico met zich meebrengt, betekent echter niet dat u als contactlenzendrager geen extra maatregelen moet nemen. De belangrijkste maatregel is gebaseerd op het advies van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om uw gezicht niet aan te raken met ongewassen handen. Het is dus essentieel dat u voordat u uw lenzen inzet of uitneemt, uw handen uitvoerig wast. Dat houdt in: minimaal 20 seconden met zeep (dit is de tijd die zeep nodig heeft om een virus af te breken). 

Zeep heeft minimaal 20 seconden nodig om een virus af te breken

Daarnaast is het tijdens deze corona-crisis belangrijker dan ooit dat u uw lenzen schoon houdt. Hiervoor volgt u de instructies die u op de verpakking of in de bijsluiter van uw lenzen vindt. Natuurlijk is het ook mogelijk om (tijdelijk) gebruik te maken van daglenzen. Hiervan gebruikt u elke dag een nieuw setje, waardoor eventuele virussen ‘s avonds met de lens in de prullenbak verdwijnen. 

Het valt u misschien op dat deze adviezen – het wassen van uw handen en schoonhouden van uw lenzen – altijd al gelden bij het dragen van lenzen. Dat klopt. Het is ten tijde van de huidige pandemie echter belangrijker dan ooit om deze adviezen op te volgen. Zo beschermt u niet alleen uzelf, maar minimaliseert u ook de verdere verspreiding van het coronavirus. Heeft u nog verdere vragen over wat u kunt doen om verspreiding en besmetting te voorkomen? Dan kunt u het beste terecht bij het RIVM.

De gevolgen van corona op dragers van contactlenzen 

Als het dragen van lenzen geen extra risico vormt, en u de gebruikelijke adviezen moet opvolgen, wat zijn dan eigenlijk de gevolgen van corona voor u? Die vindt u voornamelijk bij uw oogspecialist. Steeds meer opticiens, optometristen en oogspecialisten zien zich gedwongen hun praktijken tijdelijk te sluiten om de verspreiding van het virus te voorkomen. Daarnaast voeren veel zaken geen contactlens controles of oogdruk metingen uit, aangezien de specialist en de apparatuur hierbij in contact kan komen met traanvocht, waardoor het virus overgedragen kan worden. Dit is uit voorzorg voor specialist en klant.

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, kunnen oogspecialisten sluiten

Verstandig lenzen kopen bij 123 Lens

De sluiting van oogspeciaalzaken betekent soms ook dat u bij deze filialen uw contactlenzen niet langer kunt ophalen. In zulke gevallen kunt u dit ook eenvoudig en goedkoop online, bijvoorbeeld in de webwinkel van 123 Lens. Hier vindt u een ruim assortiment aan zachte lenzen en toebehoren. Hier geldt echter hetzelfde als in de supermarkten: hamsteren is nergens voor nodig. U hoeft niet bang te zijn dat u later achter het net vist, dus koop ook uw lenzen verstandig in.