(0182) 58 66 01 info@123lens.nl
Selecteer een pagina

Een gescheurde lens, het kan iedereen overkomen. Het maakt niet uit of u voor het eerst contactlenzen draagt, of al jaren een lenzendrager bent. Bij iedereen scheurt de contactlens wel eens in. Vaak wordt dit veroorzaakt door droogte of scherpe randjes: twee zaken die u zelf in de hand heeft. Het is dus heel goed mogelijk om gescheurde lenzen te voorkomen. Gelukkig maar!

In deze blog geven wij u enkele praktische tips die u direct kunt toepassen. Maak van deze tips een gewoonte en u zult zien dat uw contactlenzen aanzienlijk minder vaak zullen inscheuren.  

Verzorg uw handen goed

Lange, scherpe of niet gevijlde nagels kunnen uw lenzen beschadigen

Wanneer uw contactlens eenmaal op uw oog ligt kan er weinig meer mis gaan. Het risico op scheuren is het grootst op de momenten dat u uw lenzen in- of uitdoet. Daarom is het uiterst belangrijk dat u uw handen goed verzorgt voordat u aan de haal gaat met uw contactlenzen. Dit gaat nog een stapje verder dan simpelweg uw handen wassen. 

Wanneer u uw handen wast, doe dit dan met geurloze, desinfecterende zeep en droog ze af met een handdoek die niet pluist. Knip en vijl daarnaast regelmatig uw nagels. Dit zorgt ervoor dat uw handen helemaal vrij zijn van scherpe randjes en minuscule vuiligheden die kunnen resulteren in irriterende en scheurende contactlenzen. 

TIP: Verzorg uw ogen en oogleden nog meer met de handige Blink® lid-clean reinigingsdoekjes met verzorgende kamille

Wees voorzichtig met dubbelgevouwen lenzen 

Er is waarschijnlijk geen lenzendrager die het nog nooit heeft meegemaakt: een dubbelgevouwen lens. U pakt de lens net verkeerd op, laat hem vallen of krijgt hem net niet lekker op uw oog. Dat de lens dubbel vouwt is op zich niet erg, zolang u er maar goed mee omgaat. 

Probeer de dubbelgevouwen contactlens bijvoorbeeld nooit zomaar weer los te vouwen. Door het schuiven en trekken aan de lens kan er gemakkelijk een scheurtje ontstaan. Leg de lens in plaats daarvan zo snel mogelijk weer terug in de lenzenvloeistof. Dit reinigt de lens niet alleen, het zorgt er ook voor dat de lens bijna vanzelf weer los komt. Binnen no-time kunt u de lens weer gebruiken.  

Houd uw contactlenzen gehydrateerd 

Koude lucht kan uw ogen en lenzen snel doen uitdrogen

Droge lenzen zijn in veel gevallen de oorzaak van scheurtjes. Een goed gehydrateerde lens is dan ook de beste remedie tegen ingescheurde contactlenzen. Droge lenzen kunnen door van alles veroorzaakt worden; van een koude wind tot de airconditioning in uw eigen huis. 

U houdt uw lenzen gehydrateerd door ze niet te lang achter elkaar te dragen en ze elke avond weer terug te leggen in de lenzenvloeistof (in het geval van week- of maandlenzen). Merkt u dat uw lenzen gedurende de dag droog worden? Kijk dan of er oogdruppels zijn die u kunnen helpen. Let er echter wel op dat niet elke oogdruppel geschikt is voor elke lens. 

TIP: Oogdruppels zijn niet alleen handig bij het inzetten en uitnemen, maar werken ook lekker verfrissend, zoals Blink® contacts oogdruppels.

Let goed op bij het uitnemen van uw lenzen

Tijdens het in- en uitdoen van uw lenzen zijn ze het meest kwetsbaar

Oogdruppels komen niet alleen van pas bij het gehydrateerd houden van uw ogen en lenzen gedurende de dag, ze kunnen ook een handig hulpmiddel zijn bij het uitnemen van uw contactlenzen. Wanneer u droge lenzen en/of ogen heeft tijdens het uitnemen van uw lenzen, kan er een klein haarscheurtje ontstaan op de plek waar de lens buigt. Dit scheurt niet direct in, maar doe dit een paar dagen achter elkaar en het haarscheurtje verandert in een zichtbare scheur die uw contactlens ondraagbaar maakt. 

Bij daglenzen hoeft u zich hier uiteraard geen zorgen over te maken, maar wanneer u week- of maandlenzen draagt, wilt u natuurlijk dat uw lenzen de gehele adviesperiode goed blijven. Dit inscheuren kan gelukkig makkelijk voorkomen worden door uw lenzen 10 à 15 seconden voor u ze uit neemt te bevochtigen met wat oogdruppels. Hierdoor wordt uw lens opnieuw gehydrateerd en komt deze gemakkelijk los van uw oog.  

TIP: U kunt ook een saline (zoutoplossing) gebruiken bij het inzetten en uitnemen van uw contactlenzen.

Vul de lenzenhouder tot de rand 

Dan nog een laatste tip voor de dragers van week- of maandlenzen: vul de lenzenhouder altijd tot de rand. Als er nog een droge rand bovenin de houder is, kunnen uw contactlenzen hier namelijk aan blijven plakken. Wanneer u ze vervolgens weer uit de houder haalt is de kans groot dat u gescheurde lenzen vindt. Leg de lens daarom altijd goed in het midden van de houder en vul de houder altijd tot de rand met lenzenvloeistof. 

TIP: Vervang in elk geval uw lenzenhouder als u een nieuwe fles vloeistof aanbreekt, maar beter is elke maand een nieuwe lenshouder gebruiken.

Contactlenzen en toebehoren kopen bij 123 Lens 

Zoals u heeft kunnen lezen is er van alles wat u kunt doen om gescheurde lenzen te voorkomen. Vaak ligt de oplossing in een goede hydratatie van de lens en het oog. De lenzenvloeistof en oogdruppels die u hiervoor nodig heeft, vindt u in de webshop van 123 Lens. Hier vindt u ook een ruim aanbod aan zachte lenzen tegen een eerlijke prijs. Neem dus snel een kijkje en voorkom gescheurde lenzen in de toekomst.