Waarom is een jaarlijkse contactlenscontrole zo belangrijk?

Als u contactlenzen draagt, is het belangrijk om een jaarlijkse contactlenscontrole te ondergaan. Dat advies heeft u ongetwijfeld al wel eens gekregen van uw opticien, optometrist, contactlensspecialist of mede-lenzendragers. Maar waarom is een jaarlijkse contactlenscontrole eigenlijk zo belangrijk?

Waarom is een jaarlijkse contactlenscontrole zo belangrijk?

Met deze jaarlijkse controle wordt onder andere de gezondheid van uw ogen en het draagcomfort van uw lenzen in de gaten gehouden. In deze blog leggen we het belang van een jaarlijkse contactlenscontrole haarfijn uit. Zo weet u aan het einde van deze blog waarom u deze controle elk jaar in uw agenda moet zetten.

Gezondheid van uw ogen

De gezondheid van uw ogen is ongelooflijk belangrijk, daar hoeven we u hopelijk niet van te overtuigen. Als u de gezondheid van uw ogen wilt bewaken is het belangrijk om uw ogen periodiek te laten checken. Zeker wanneer u contactlenzen draagt. Op het moment dat de interactie tussen uw ogen, traanvocht en lenzen niet optimaal is, kan dat namelijk gevolgen hebben voor de gezondheid van uw ogen. Daarom wordt een jaarlijkse controle aangeraden.

Tijdens deze controle wordt er namelijk precies naar deze drie elementen gekeken: uw ogen, traanvocht en contactlenzen — en de interactie hiertussen. De specialist die de meting uitvoert, kijkt bijvoorbeeld naar de niveaus van vet en eiwitten in uw traanvocht. Daarnaast wordt er gekeken worden naar de vervuiling op en van de lens. De controle vindt bij voorkeur plaats als u uw lens al een tijdje in gebruik heeft. Bijvoorbeeld als u een maandlens al drie weken gedragen heeft. Zo kan de specialist zien of uw lens schoon genoeg blijft gedurende de draagtijd.

Sterktecontrole contactlens

De focus van een contactlenscontrole ligt dus op de gezondheid van uw ogen. Die wordt beoordeeld op basis van de interactie tussen oog, lens en traanvocht. Daarnaast wordt er ook gekeken of u nog de juiste sterkte contactlens draagt. Dit is meestal meer een fijne bijkomstigheid dan noodzaak. Zeker in de leeftijd van 20 tot 40 jaar komt het maar zelden voor dat een oogsterkte wijzigt. Mocht bij een controle blijken dat uw sterkte toch (veel) wijzigt, kan dit duiden op een onderliggend probleem. De optometrist kan dit als specialist verder beoordelen en eventueel doorverwijzen naar een oogarts. Daarom wordt deze meting toch ook direct uitgevoerd tijdens een contactlenscontrole. Wel zo handig en veilig

handen houden ogentest apparaat beet

De sterktecontrole is een onderdeel, maar niet de focus van de jaarlijkse contactlenscontrole.

Waar kunt u een contactlenscontrole krijgen?

Een jaarlijkse contactlenscontrole is dus belangrijk om uw ogen gezond en uw lenzen comfortabel te houden. Maar waar kunt u terecht voor een contactlenscontrole? Voor een simpele check kunt u terecht bij bijna elke zelfstandige opticien of optiekketen. Houd er wel rekening mee dat er een verschil in kwaliteit bestaat tussen de bekende optiekketens onderling en de zelfstandige opticiens. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De contactlensspecialist zal voornamelijk kijken naar de status van de lens. Is deze nog schoon genoeg? Zijn er kleine scheurtjes ontstaan? Ligt deze nog goed op het oog? Heeft deze nog de juiste scherpte? Dat zijn het soort zaken waar de specialist zich bij een controle op zal richten.

Het zou kunnen dat er tijdens deze meting een complicatie wordt gevonden, bijvoorbeeld dat uw oog niet genoeg zuurstof krijgt en daarom extra bloedvaatjes aanmaakt (vascularisatie). In zo’n geval kan de opticien u doorverwijzen naar een optometrist. Dit is een expert op het gebied van ooggezondheid. Deze kan dan ook meer zeggen over de gezondheid van uw ogen, diagnoses stellen en een passende oplossing voorstellen. Als u wilt, kunt u natuurlijk ook direct een afspraak maken bij een optometrist bij u in de buurt.

Kosten contactlenscontrole

De kostprijs van een contactlenscontrole ligt meestal tussen de 25 en 50 euro. Een controle bij optometrist valt vaak duurder uit dan bij een contactlensspecialist bij een optiekzaak. Daarnaast kunnen ook de manier van controleren en extra services de kostprijs beïnvloeden. Sommige zaken maken bijvoorbeeld een fundusbeeld. Dit is een foto van de achterkant van uw oog, waaruit ook andere kwalen, zoals diabetes, kunnen worden afgeleid. Hier komen dan natuurlijk wel extra kosten bij.

TIP: Laat je ogen, bij voorkeur, jaarlijks controleren door een specialist

Na de contactlenscontrole

Een contactlenscontrole kan verschillende resultaten hebben. Als alles goed gaat, hoeft u niets te veranderen en kunt u gewoon uw bestellen herhalen. Het kan echter voorkomen dat de opticien of optometrist een voorstel doet. Zo is het misschien slim om over te stappen van maandlenzen op weeklenzen, omdat uw lenzen (te) snel vies worden. Om diezelfde reden kan de contactlensspecialist u aanraden om andere/betere lenzenvloeistof te gaan gebruiken. Het zou zelfs kunnen dat u compleet nieuwe contactlenzen aangeraden krijgt, omdat uw huidige lenzen niet optimaal samenwerken met uw ogen en traanvocht.

lachende vrouw

Als alles goed gaat, hoeft u na een contactlenscontrole niets te veranderen.

Contactlenzen kopen bij 123 Lens

Deze mogelijke gevolgen klinken misschien spannend, maar als u elk jaar een contactlenscontrole laat uitvoeren door een specialist, bent u er eigenlijk bijna altijd op tijd bij. Zo komt u er op tijd achter welke lenzen en vloeistoffen u nodig heeft om uw ogen zo gezond mogelijk te houden. In de webshop van 123 Lens vind u uw nieuwe contactlenzen en vloeistoffen voor een eerlijke prijs. Kijk dus snel op onze website, of neem contact met ons op voor meer informatie.

Reacties

5 reacties
 • Linda schreef:

  In de blog “Waarom is een jaarlijkse contactlenscontrole zo belangrijk?” wordt geschreven: “Voor een simpele check kunt u terecht bij bijna elke zelfstandige opticien of optiekketen.”

  Maar denkt u dat die zelfstandige opticien of optiekketen blij zal zijn als ik dan nadien met de resultaten van hun check bij 123 Lens online een bestelling plaats?

  Meestal wordt zo’n check gedaan met de hoop dat de lenzen dan ook bij hen besteld worden…

  Welke oplossing raadt 123 Lens dan aan?

  • 123 Lens schreef:

   Beste Linda,
   Dit is iets dat niet alleen speelt bij de optiekzaken, maar ook in veel andere branches. Als de optiekwinkel gewoon de controle c.q. aanmeting berekend aan de consument conforme de arbeid die hiervoor is verricht is er niet zoveel aan de hand. Voor de handeling wordt een vergoeding betaald en de goederen worden elders aangeschaft.

 • Emma schreef:

  Ik wist niet dat het belangrijk is om ieder jaar je lenzen te laten controleren. Ik heb al een tijdje last van zere ogen als ik lenzen in heb gehad. Ik heb ze nu iets meer dan een jaar, dus ik zal binnenkort een afspraak maken bij een opticien. Hopelijk kunnen de problemen dan opgelost worden.

 • Ingrid schreef:

  Ik dacht dat er op 123lens ooit een lijst stond met optieken die ook zonder lenzen aankoop tegen vergoeding een halfjaarlijkse lens controle doen. Volgens mij is het voor de meeste opticiens niet de bedoeling dat je een lens controle doet en geen lenzen koopt.

  • 123 Lens schreef:

   Hallo Ingrid,
   Op de website hebben wij nimmer een dergelijke lijst gehad. Wel hebben wij een link naar de praktijkzoeker voor optometristen in Nederland op de website staan. Bij een dergelijke specialist is het veelal mogelijk om alleen een (uiteraard betaalde) controle te laten verrichten. Het verdient de aanbeveling om vooraf aan te geven dat het alleen om de controle gaat en dat er geen lenzen aangeschaft worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.