Olifant Win Thida heeft een lens op haar linker oog gekregen.

De aanleiding was een wondje op haar oog. De verzorgers in Artis kwamen erachter doordat ze ineens heel veel begon te tranen en haar oog dichtkneep. Nou hebben olifanten wel vaker wat traanogen als het buiten koud is, maar niet zó erg.

elephant
Olifant-Win-Thida-heeft-een-lens-op-haar-linker-oog-gekregen

Ook had ze een wit plekje op haar oog. Samen met de dierenarts werd besloten om haar op nieuwjaarsdag staand te verdoven, zodat er goed kon worden gekeken wat er nou aan de hand was. Door een groenige vloeistof op het oog te doen kon de beschadiging goed gezien worden. Win Thida werd pijnstillers gegeven om de irritatie tijdens het knipperen te verminderen. Hopelijk zou ondertussen het wondje genezen. Dit hielp wel, totdat de pijnstillers werden afgebouwd. Toen begon ze weer meer te tranen.

Er werd besloten om er een oogspecialist voor dieren naar te laten kijken. Vorige week is er een dierenarts geweest. Win Thida werd weer staand verdoofd, zodat als de specialist een behandeling wilde doen, dat meteen kon. Nou denk je misschien die specialist is daar aan het werk samen met een verzorger, maar dat is niet zo. Er waren twee dierenartsen om Win Thida goed in de gaten te houden. De oogspecialist was er met haar assistente. Natuurlijk waren de olifantenverzorgers er. Ook was er nog een fotograaf om alles vast te leggen.

 

Voordat je überhaupt wat kan doen, moet je de oogleden goed open kunnen houden. Dat was nog een aardige klus, want ook de oogleden van een olifant zijn sterk. Daarbij komt nog dat ze een derde ooglid hebben. In Win Thida’s ontspannen toestand schoof dat derde ooglid er juist voor, dus ook dat moest weggehouden worden. Dat betekende twee mensen die alleen maar de oogleden open hielden. Wat de specialist heeft gedaan is wat dood weefsel wegkrabben. Dit geeft wat minder irritatie voor Win Thida en het helpt het wondje om beter te genezen. Daarna heeft ze, om de wond te beschermen, er een contactlens overheen geplaatst. Hetzelfde als bij ons, alleen heeft deze geen sterkte en is een paar centimeter groter. Deze lenzen gebruiken ze ook bij paarden.

We zijn inmiddels weer meer dan een week verder. De oogspecialist is nog een keer langs geweest om te kijken hoe alles er uit ziet. Deze keer hoefde Win Thida niet te slapen. Het lijkt beter te gaan. Win Thida heeft er bijna geen last meer van, maar of het ooit helemaal geneest, weten we nog niet. Volgende maand kijken we nog een keer. Het belangrijkste is dat ze er geen last meer van heeft!

Bron: Artis.nl Verhalen uit Artis

In de webshop van 123 Lens kunt u terecht voor contactlenzen, lenzenvloeistof, oogdruppels en aanverwante artikelen.