(0182) 58 66 01 info@123lens.nl
Selecteer een pagina

Er zijn verschillende redenen waarom u oogdruppels zou moeten toedienen. Droge ogen, hooikoorts of een doktersvoorschrift na een operatie kunnen er allemaal voor zorgen dat u oogdruppels moet gebruiken. Het kan echter dat het druppelen niet helemaal goed gaat en voor irritatie zorgt.

In deze blog leggen we u daarom uit hoe u in zes stappen uw oogdruppels op de juiste manier toedient. Als u deze stappen volgt, voorkomt u irritatie en andere bijwerkingen van verkeerd druppelen.

1. Was uw handen

Zoals in alle gevallen is het enorm belangrijk dat u hygiënisch te werk gaat als het om uw ogen gaat. Was uw handen dan ook met reinigende zeep, spoel ze af en droog uw handen zorgvuldig. Doe dit al voordat u het flesje oogdruppels pakt, ook het flesje moet namelijk zo schoon mogelijk blijven.

oogdruppels hygieneAls het om uw ogen gaat is het altijd belangrijk om hygiënisch te werken

2. Doe uw hoofd achterover

Neem vervolgens het flesje in uw schrijfhand zoals u een pen of potlood vast zou houden. Ga vervolgens recht op een stoel zitten en buig uw hoofd achterover. Als het goed is, kijkt u nu tegen het plafond aan. Zorg dat u comfortabel zit en uw arm en nek nog gemakkelijk kunt bewegen. Lukt dit niet? Probeer dan te gaan liggen.

3. Trek uw ooglid naar beneden

Neem vervolgens uw ring-, wijs- en middelvinger van uw vrije hand en trek met de topjes uw onderste ooglid naar beneden. Als het goed is ontstaat er dan een soort gootje onder het oog, hier gaat u de oogdruppels straks toedienen.

4. Druppel

Als u in de juiste positie zit (of ligt) en u heeft een gootje onder uw oog gevormd, is het tijd om de oogdruppels toe te dienen. Dit doet u door de palm van uw hand, waarmee u het flesje vasthoudt, te laten rusten op de knokkels van de hand waarmee u het oog openhoudt.

Rol beide ogen vervolgens zo ver mogelijk naar achteren, probeer als het ware naar uw wenkbrauwen te kijken. Knijp in het flesje totdat er één druppel uitkomt. Rol uw ogen vervolgens weer terug.

5. Druk uw traanbuis dicht

Probeer zo snel mogelijk nadat u de druppels heeft toegediend, uw hoofd weer omhoog te tillen en rechtop te houden. Druk tegelijkertijd uw traanbuis dicht door met uw wijsvinger lichtjes onder de binnenhoek van uw oog te drukken.

oogdruppelsUw traanbuis bevindt zich in het bolletje in de binnenhoek van uw oog 

Om eventuele infecties te voorkomen moet u de traanbuis minimaal één minuut dicht houden. Heeft u alsnog last van irritatie? Houd uw traanbuis de volgende keer dan langer dicht.

6. Berg het flesje op

Was vervolgens uw handen weer met zeep en droog ze goed af. Ruim daarna pas het flesje oogdruppels weer op. Bewaar het flesje op een schone, droge en donkere plek.

Schrik niet als u na het toedienen van uw oogdruppels een tijdje wazig ziet, dit is heel normaal en trekt vanzelf weer weg. Probeer een paar keer te knipperen, maar doe daarnaast vooral niks wat u normaal ook niet zou doen. Blijf desnoods even zitten totdat uw zicht weer scherp wordt.

Oogdruppels kopen

Als u oogdruppels op een verkeerde manier toedient, kan dat verschillende problemen opleveren. Zolang u bovenstaande stappen volgt, zal u echter geen last hebben van uw oogdruppels. Krijgt u toch last van uw ogen tijdens of na het druppelen, neem dan contact op met uw oogarts.

In onze webshop vindt u verschillende oogdruppels die helpen tegen droge ogen, evenals contactlenzen en toebehoren. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.