Wat voor effect heeft het eten van pompoenen op je ogen?

Wist jij dat pompoenen boordevol vitamines zitten die goed zijn voor je ogen? Het eten van pompoen is dus niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Helaas vinden veel mensen het moeilijk om te koken met pompoen. Om je op weg te helpen, vind je in dit artikel daarom niet alleen de gezondheidsvoordelen van pompoen voor je ogen, maar hebben we ook de lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet.

de voordelen van pompoenen voor je ogen

Waarom zijn pompoenen zo goed voor je ogen?

Pompoenen zitten boordevol vitamines, waaronder vitamine A, C en E. Deze vitamines zijn van groot belang voor de gezondheid van je ogen. Maar welke vitamine doet nu eigenlijk wat? Wij zetten het voor je op een rijtje:

Vitamine A gaat de veroudering van de ogen tegen

Naarmate je ouder wordt, worden je ogen minder sterk, waardoor je zicht verslechtert. Dit is een natuurlijk fenomeen, maar dat betekent niet dat je de veroudering niet kunt remmen. Vitamine A bevat veel antioxidanten die het oogweefsel en de zenuwen sterk en vitaal kunnen houden. Daarnaast zorgt vitamine A voor een gezond netvlies, wat tevens bijdraagt aan beter zicht. Hierdoor kun je niet alleen de gevolgen van veroudering verminderen, maar zul je ook minder snel last krijgen van bijvoorbeeld droge ogen.

Vitamine C helpt het risico op oogziektes te verminderen

In je oog bevindt zich een zenuw die ervoor zorgt dat de informatie die je ogen binnenkomt wordt doorgestuurd naar de hersenen. Vitamine C ondersteunt deze zenuwcellen, waardoor ze langer optimaal kunnen blijven functioneren. Hierdoor kan de kans op het ontwikkelen van oogziektes als glaucoom worden verminderd.

Vitamine E helpt bij het behoud van een scherp zicht

Vitamine E ondersteunt de stofwisseling in je ogen. Een goede stofwisseling in je ogen is belangrijk voor het behoud van scherp zicht. Daarnaast bestaat vitamine E voor een groot deel uit sterke antioxidanten die je ogen kunnen beschermen tegen oogziektes als cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie (een aandoening van het netvlies).

TIP: Wist je dat pompoen niet alleen goed is voor je ogen, maar ook voor de rest van je lichaam? De vitamines en mineralen in pompoenvruchten ondersteunen namelijk onder andere je volledige immuunsysteem.
Pompoensoep recept

Welke pompoenen zijn geschikt om te eten?

Er zijn een heleboel verschillende pompoenen. Het verschil tussen eetbare en sierpompoenen is soms moeilijk te zien. Het is daarom aan te raden om uitsluitend pompoenen te eten die je hebt gekocht in supermarkten, groentewinkels of op de markt. Oneetbare pompoenen zijn te herkennen aan een keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees binnenin en een opvallend bittere smaak.

De lekkerste recepten met pompoen

Door een aantal lekkere recepten te verzamelen, maak je het voor jezelf gemakkelijker om dagelijks de benodigde vitamines binnen te krijgen. Wij helpen je hier graag bij! Daarom hebben we drie heerlijke pompoen recepten voor je verzameld: een voorgerecht, een hoofdgerecht én natuurlijk een lekker toetje! Leuk voor de aankomende feestdagen!

Pompoensoep (voor 4 personen)

Voor een lekkere pompoensoep begin je met het snijden van de pompoen en de andere groenten die je aan de soep wilt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan uien, knoflook, winterpeen of paprika. De gesneden groente bak je beetgaar in een pan met een klein laagje olie of boter. In een steelpan breng je vervolgens water en een bouillontablet aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je de groentes toe – het geheel laat je ongeveer 30 minuten op laag vuur koken. Om de soep op smaak te brengen kun je kruiden als peper en zout toevoegen. Een beetje crème fraîche of een paar blaadjes basilicum geven een frisse smaak aan de soep.

Heb je een gezin met jonge kinderen, of ben je zelf niet dol op grote stukken groente in een soep? Dan kun je er ook voor kiezen om de soep nog even te pureren met een staafmixer. Zo wordt het eten van de soep een stuk makkelijker.

TIP: deze soep is niet alleen perfect als voorgerecht, maar ook als lunch.
Recept voor pompoenschotel met kaas

Pompoenschotel met kaas (voor 4-6 personen)

Wat is er nou lekkerder (en makkelijker te bereiden) dan een ovenschotel? Voor deze lekkere pompoenschotel, verwarm je de oven voor op 180 graden. Vervolgens begin je met het snijden van de pompoen, de ui, de champignons en de courgette. Laat een beetje boter of olijfolie smelten in een koekenpan en bak de groentes hierin beetgaar. Voeg één blikje tomatenpuree toe aan dit mengsel en voeg naar smaak peper en zout toe. Verdeel het mengsel over een ingevette ovenschaal en bestrooi de bovenkant met geraspte kaas en pompoenpitten. Bak de ovenschotel af in circa 25 minuten in de oven.

Wil je graag wat vlees aan het gerecht toevoegen? Dit doe je gemakkelijk door gehakt toe te voegen aan het mengsel in de koekenpan.

Recept voor pumpkin pie

Pompoentaart (voor 8 personen)

Ben je een echte zoetekauw? Geen probleem, je kunt pompoen namelijk ook prima verwerken in een lekker dessert, zoals een zoete pompoentaart. Hiervoor breng je 200g bloem, zout, 1 theelepel bakpoeder en 125g roomboter samen in een keukenmachine en voeg je 1 of 2 eetlepels water toe voordat je het geheel mixt tot een glad deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het vervolgens 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de bakvorm in met boter. Na 30 minuten haal je het deeg uit de koelkast en verdeel je het over de bodem van de bakvorm. Vervolgens neem je een nieuwe kom, waarin je stukjes pompoen mengt met 1 theelepel kaneel, 1 theelepel nootmuskaat, 1 ei en een lepe gecondenseerde melk. Meng dit samen tot één mengsel en verdeel het over de bakvorm. Bak de taart in ongeveer 30-45 minuten af in de oven. Om het een echt zoet dessert te maken, serveer je de taart met een paar toefjes slagroom bovenop.

We hopen dat we je met deze recepten enthousiast hebben kunnen maken voor koken met pompoen. Zo houd je niet alleen je ogen gezond, maar geniet je ook nog eens van een smakelijke, winterse maaltijd. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *