9 redenen om uw ogen opnieuw te laten testen

Ogen opnieuw testen: waarom belangrijk?

Een controle kan de globale gezondheid van uw ogen inschatten. Zo kan het leiden tot de nodige correcties of aan het licht brengen dat uw ogen niet goed samenwerken, maar ook kan het een vroegtijdig zuurstoftekort ontdekken. Hiervoor kan worden aangeraden om over te stappen op andere contactlenzen.

ogen-opnieuw-testen-e1499767505267
Ogen laten testen bij specialist

Ogen opnieuw testen: waarom belangrijk?

Een controle kan de globale gezondheid van uw ogen inschatten. Zo kan het leiden tot de nodige correcties of aan het licht brengen dat uw ogen niet goed samenwerken, maar ook kan het een vroegtijdig zuurstoftekort ontdekken. Hiervoor kan worden aangeraden om over te stappen op andere contactlenzen.

De vroege opsporing en behandeling van oogaandoeningen is voor mensen van alle leeftijden van belang. Zo kunnen jongeren al snel school- en leerproblemen ondervinden door een verminderd zicht. Bij ouderen zal een goed zicht ongelukken vermijden en de zelfstandigheid bevorderen.

Oogtest: wanneer nu nodig?

In het algemeen geldt dat een jaarlijkse controle van de ogen minimaal is, zelfs als u nog een perfect zichtvermogen heeft. Soms ligt het niet aan de ogen maar aan de pasvorm van de contactlens of de sterkte van de brillenglazen, maar ook kan het liggen aan de gezondheid van de ogen. Een specialist kan dat voor u onderzoeken.

9 redenen om de ogen opnieuw te testen:

Er bestaan naast het voorkomen van oogafwijkingen hele goede redenen om uw ogen vaker te laten testen. We sommen de belangrijkste op.

1. Ogen gaan achteruit

U merkt dat zichtverlies heeft en minder goed kunt zien of troebeler zicht heeft. Dan is een controle van de ogen natuurlijk altijd gewenst. Het is zelfs gevaarlijk om ermee door te blijven lopen. Ongelukken in het verkeer of verminderde zelfstandigheid bij ouderen liggen op de loer.

2. Zicht verandert

Het is belangrijk om ook de oogsterkte regelmatig te laten bepalen. Vooral de ogen van adolescenten en kinderen zijn nog in ontwikkeling. De scherpte van hun ogen kan zelfs met 1 punt stijgen! Maar ook de sterkte van de ogen van ouderen veranderen. Zo bestaat bij hen de kans op presbyopie (ouderdomsverziendheid) of er is sprake van de afname van bijziendheid.

3. Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht waar verschillende oorzaken voor kunnen zijn, waaronder oogheelkundige. Zo kan een niet (goed) gecorrigeerde bril(afwijking) zorgen voor hoofdpijn met oogklachten, zoals ver- of bijziendheid en cilindrische afwijkingen. Ook kan hoofdpijn, zoals migraine, ontstaan door oogklachten. Om te bepalen of de hoofdpijn oogheelkundig te verklaren is, is het belangrijk uw ogen goed na te laten kijken.

Daarnaast is de samenwerking van de ogen is belangrijk om na te kijken bij hoofdpijnklachten. Als deze samenwerking moeizamer verloopt en het de ogen inspanning kost om alles goed te kunnen zien, kunnen daar immers hoofdpijnklachten van ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld zelfs een onderliggende vorm van scheel zien zijn. Als de ogen zelf voortdurend het beeld recht/ scherp moeten zetten, is er kans op hoofdpijn.

4. Concentratieproblemen

Als het scherp stellen dichtbij moeilijk gaat, kan dit leiden tot vermindering of verlies van aandacht tijdens werkzaamheden. Dit kan als gevolg hebben dat u de informatie niet (goed) of langzamer begrijpt. Het kost meer moeite om uzelf te kunnen concentreren op uw werk, taak of studie.

Als de ogen niet goed samenwerken, kunnen deze instabiele visuele informatie doorgeven. Oftewel, hierdoor kan een woord of een zin moeilijker te lezen zijn. De beelden kunnen door deze instabiliteit als bewegend en/of onrustig worden ervaren. Er is dan relatief meer tijd nodig om te begrijpen wat er staat in bijvoorbeeld een tekst of op een (verkeers)bord.

5. Leesproblemen

Lastig lezen als een beeld niet stilstaat of juist steeds vervormt. Om goed te kunnen lezen, is het noodzakelijk dat er geen verspringingen of verschuivingen optreden en de regels nauwkeurig gevolgd kunnen worden. Mensen jonger dan 40 jaar kunnen trouwens beter scherp stellen dan mensen boven de 40 jaar. Daarom hebben mensen boven de 40 jaar vaak een leescorrectie nodig. Naast het scherpe zicht is ook de coördinatie tussen beide ogen weer essentieel om goed te kunnen lezen.

6. Verminderde reactie

Om goed te kunnen reageren is het van het grootste belang dat uw ogen onderling een goede samenwerking hebben, denk bijvoorbeeld aan oog-volgbewegingen en oog-hand coördinatie. Voordat u motorisch kunt reageren, moeten de lichtstralen die binnenvallen op het netvlies in signalen worden omgezet. Deze signalen vormen een beeld in de hersenen, waarna u eventueel in actie kunt komen. Als dit moeilijker verloopt, kan de reactiesnelheid vertraagd zijn.

7. Duizeligheid

Ons evenwicht wordt bepaald door de samenwerking tussen onze evenwichtsorganen in onze oren, de samenwerking tussen de ogen, het visuele vermogen en de werking van uw spieren. Als er iets mis is in die samenwerking zou u dus zomaar duizelig kunnen worden. Duizeligheid kan dus veroorzaakt worden door onze ogen en het is belangrijk om dit goed uit te laten zoeken.

8. Irritatie

Heeft u last van allergieën of irritaties? Het materiaal van contactlenzen varieert en in sommige gevallen kan dit allergische reacties veroorzaken. Daarnaast kan het type contactlens ook niet meer geschikt zijn voor uw ogen. Bovendien houden contactlenzen stoffen zoals pollen vast die op hun beurt allergie kunnen veroorzaken. De oogspecialist kan u daarom harde lenzen, brilglazen of lenzen die geen allergische reactie uitlokken, aanraden. Lees ook eens onze 10 tips om oogirritaties te voorkomen.

9. Beschadigingen

Daarnaast kan er sprake zijn van beschadigingen van het oog. Doordat de contactlens direct contact heeft met het oog, staat het oog bloot aan beschadigingen. Vuiltjes en beschadigingen aan de contactlens kunnen zo het hoornvlies beschadigen. Over het algemeen genezen beschadigingen redelijk snel, maar toch kan er blijvend letsel zijn ontstaan waar u niets van merkt. Een specialist bekijkt de conditie van het oog en beoordeelt of de krasjes gevaar opleveren.

Laat uw ogen, bij voorkeur jaarlijks, testen door een specialist.

Kijk gauw of er bij u in de buurt een optometrist zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *