Oogmeting laten doen: bij de oogarts of opticien?

U heeft plotseling ernstige last van uw ogen, of u heeft het idee dat u langzaamaan slechter begint te zien. Daarom vraagt u zich af of u een oogmeting moet laten uitvoeren. Maar moet u een oogmeting laten doen bij een oogarts of bij een opticien? Of ergens anders?

Oogmeting laten doen: bij de oogarts of opticien?

Een oogmeting is zowel in het ziekenhuis of de optiek mogelijk, maar er zijn wel redenen om voor de een of de ander te kiezen. In deze blog leggen we het u uit.

Pijnlijke ogen of plotseling achteruitgang zicht

Wanneer u plotseling ernstige last heeft van uw ogen, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. In de volgende gevallen kan een oogarts of optometrist u helpen:

 • Uw ogen (of oog) voelen constant zeer pijnlijk of geïrriteerd aan
 • Uw zicht is plotseling in een zeer snel tempo achteruit gegaan
 • Uw ogen kunnen plotseling zeer slecht tegen (zon)licht
 • U ziet plotseling constant dubbel of scheel
 • Uw ogen (of oog) zijn plotseling om onverklaarbare redenen rood geworden
 • Uw oog is in aanraking gekomen met een chemische stof
 • Er is een bloeding in het oog ontstaan
Oogmeting-laten-doen-bij-de-oogarts-of-opticien

Oogarts

Een oogarts werkt meestal vanuit het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het oog en de zorg die daar bij komt kijken. Een oogarts let op de gezondheid van uw ogen en niet op het feit of u een bril of lenzen nodig heeft.

U kunt bij een oogarts dan ook niet terecht voor een oogmeting om te bepalen wat voor sterkte u nodig heeft. Wel is een oogarts bevoegd een diagnose te stellen en waar nodig te opereren.

Optometrist

In de betere optieken werkt in de meeste gevallen ook een optometrist. Het grootste verschil ten opzichte van een oogarts is dat de optometrist geen operaties mag uitvoeren. Wel is de optometrist in staat om diagnoses te stellen.

Stelt de optometrist vast dat uw ogen simpelweg langzaam achteruit gaan? Dan bent u meteen op de juiste plaats om een oogmeting uit te laten voeren door een optiekmedewerker.

Bent u op zoek naar een optometrist bij u in de buurt? Gebruik dan de praktijkzoeker.

Achteruitgang van uw zicht

Heeft u het idee dat u langzaam slechter begint te zien? Dan kan dat betekenen dat u een bril of lenzen nodig heeft. Wij adviseren om een oogmeting te laten doen bij een specialist. Als u al een bril of lenzen heeft, zijn er ook redenen om opnieuw een oogmeting te laten doen.

Opticien

De opticien heeft geen medisch belang, maar een commercieel belang. Bij de opticien wordt er daarom in de eerste plaats geen aandacht besteedt aan de gezondheid van uw ogen, maar wordt enkel gekeken naar de oogafwijking. Bij ernstige medische problemen kan en mag een opticien geen hulp bieden. Deze zal u dan altijd doorverwijzen naar een oogarts.

Over de terminologie ontstaat nogal eens verwarring. Bij een opticien kunt u namelijk alleen terecht voor het aanmeten van een bril. Voor contactlenzen kunt u terecht bij een contactlens specialist. Dit zijn twee verschillende beroepen, al betreft het in sommige gevallen wel dezelfde medewerker van de optiek.

Contactlensspecialist

De contactlensspecialist is een optiekmedewerker met een specialisme in contactlenzen. Deze medewerker kan de lenzen bij u aanmeten en u adviseren welke soort lenzen voor u geschikt zijn.

De oogmeting is hetzelfde voor een bril en contactlenzen. De geadviseerde sterkte kan echter verschillen. Dit komt doordat een sterkte in een bril anders werkt dan een lens die direct op het oog gezet wordt. Over het algemeen geldt dat een minsterkte bij lenzen lager is, ten opzichte van van een bril, en de plussterkte hoger is.

Kiest u voor lenzen en bent u eruit welke voor u geschikt zijn? Kijk dan eens in onze webshop voor de goedkoopste prijs! Wij hebben een breed aanbod in merken en verschillende soorten contactlenzen.

Online oogmeting

Bij 123 Lens krijgen we zo nu en dan de vraag of een online oogmeting ook mogelijk is. Helemaal niet zo’n gekke gedachte, gezien er steeds meer mogelijk is op het internet. Helaas is het wat betreft oogmetingen nog niet zo ver.

Wel zijn er oogtesten online te vinden. Deze zijn echter zeer subjectief omdat ze afhankelijk zijn van de omgeving en technologie waar u de test (mee) afneemt. Zo zal iemand met een grote monitor een andere uitslag krijgen, dan wanneer hij dezelfde test afneemt via zijn smartphone. Wij adviseren daarom altijd om een oogmeting bij een specialist af te nemen.

online-oogmeting

Hoe gaat een oogmeting in zijn werk?

De opticien zal u vragen naar eventuele klachten. Wordt er geconstateerd dat uw ogen gewoon achteruit gaan en er niets medisch aan de hand is? Dan zal er bij de meeste opticiens een objectieve en/of subjectieve oogmeting plaatsvinden.

Objectieve oogmeting

Met een speciaal apparaat, de autorefractor, scant de opticien uw ogen. Dit wordt een voormeting genoemd. Met deze voormeting krijgt de opticien een indicatie van de cilinderafwijking en welke sterkte voor u waarschijnlijk geschikt is.

Een objectieve meting dient enkel als een eerste indruk. Omdat deze meting nooit helemaal accuraat is, volgt altijd een subjectieve oogmeting. De resultaten van de objectieve meting alleen mogen nooit gebruikt worden voor de daadwerkelijke bril of contactlenzen.

Oogmeting-laten-doen---bij-de-oogarts-of-opticien---extra-2

Subjectieve oogmeting

De subjectieve oogmeting vindt plaats door middel van een phoropter en/of een letterkaart. De phoropter heeft u vast wel eens op foto’s of tv gezien – zo niet dan ziet u hem hieronder voor het eerst! De opticien houdt u, door middel van het apparaat, verschillende lenzen voor. U geeft vervolgens aan of u door de nieuwe lens beter of slechter ziet. Zo kan de juiste sterkte bepaald worden.

De ogen worden tijdens de subjectieve oogmeting zowel afzonderlijk als simultaan gemeten. Dit om te voorkomen dat er een dubbel beeld ontstaat. Bovendien zijn er bepaalde oogafwijkingen die alleen zichtbaar worden bij kijken met twee ogen. Denk hierbij aan afwijkingen met betrekking tot het zien van diepte.

Op deze manier kan voor beide ogen de juiste sterkte bepaald kan worden. Na afloop krijgt u een recept waarop de sterkte, de cilinder (en bijbehorende as) en de pupilafstand aangegeven zijn. Met deze gegevens weet u wat voor bril of lenzen geschikt voor u zijn.

De goedkoopste lenzen

Na het lezen van deze blog weet u of u bij een optiek of een ziekenhuis moet zijn voor uw klanten.

U bent tot de conclusie gekomen dat u een bril of lenzen nodig heeft? En door de oogmeting weet u ook welke sterkte en cilinder voor uw ogen geschikt zijn? Kijkt u dan eens op onze website voor de scherpste prijzen! Zo bieden wij bijvoorbeeld al daglenzen vanaf € 14,50 per 30 lenzen

Reacties

3 reacties
 • Sarah de Leeuw schreef:

  Mijn ogen gaan snel achteruit en daarom wil ik een oogmeting laten doen. Ik weet echter niet of ik hiervoor naar de opticien of naar de oogarts moet. Even kijken nog.

 • Chris schreef:

  Het huidige stelsel klopt niet. Het zou ook mogelijk moeten zijn om een onafhankelijke oogmeting uit te kunnen laten voeren, zonder dat degene die dit uitvoert daarbij een commercieel belang heeft. wat ik begrijp is dat dit wel mogelijk is bij een optometrist, maar ook die zijn vaak verbonden aan een brillenzaak en kun je dus ook niet onafhankelijk noemen. Veel opticiens claimen wel een gratis en onafhaneklijke oogmeting te doen, maar als je zo’n winkel binnenloopt dan is het dus niet de bedoeling dat je weer naar buiten loopt met alleen een papiertje in de hand. Nee, men wil dan ook dat je daar de bril koopt. Ik vind dat een rare en vervelende situatie, want ik wil zelf weten waar ik mijn bril koop.

  • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

   Beste Chris,
   Over het algemeen is het gewoon mogelijk om naar een optometrist te gaan en een meting te laten doen en de gegevens hiervan mee te nemen. Wel is het belangrijk dat u dit als consument vooraf aangeeft. Het zal voor de meting zelf niets uitmaken, de optometrist heeft immers een naam hoog te houden. Wel maakt het uit voor de facturatie; een meting is immers niet gratis, maar is een onderdeel van de aanschaf van contactlenzen en/of een bril. Als deze meting niet wordt opgevolgd door een aanschaf, is het niet onredelijk dat de optometrist hier een vergoeding voor vraagt. Zoals in het blog Waarom is een jaarlijkse contactlenscontrole zo belangrijk? is aangegeven ligt deze prijs tussen de 25 en 50 euro voor een (uitgebreid) onderzoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *