Lenzen in de sauna? 5 zaken om rekening mee te houden!

Heeft u binnenkort een saunabezoek op de planning staan? Heerlijk! Een moment van volledige ontspanning, daar wilt u uiteraard optimaal van genieten. Als u contactlenzen draagt vraagt u zich echter misschien af of u deze wel in kunt houden in de sauna.

Lenzen in de sauna? 5 zaken om rekening mee te houden!

Het korte antwoord is: ja, dat kan! Als u niet oplet, zouden uw lenzen echter voor irritatie kunnen zorgen tijdens of na uw saunabezoek. Houdt daarom rekening met de volgende vijf zaken, dan beperkt u de lasten tot een minimum en kunt u optimaal genieten van uw saunabezoek.

1. Houd uw ogen vochtig

De eerste zaak waar u rekening mee dient te houden, is dat de lucht in een sauna doorgaans droger is dan uw ogen gewend zijn. Hierdoor liggen zaken als uitdroging van de ogen en irritatie op de loer.

Zorg er daarom voor dat u genoeg drinkt voor, tijdens en na uw saunabezoek. Let er daarnaast op dat u voldoende met uw ogen knippert. Hierdoor worden uw ogen op natuurlijke wijze bevochtigd.

De lucht in een sauna is droger dan u gewend bent, let er op dat uw ogen niet uitdrogen (https://unsplash.com/photos/ZMxbPRIPtWE)

2. Gebruik oogdruppels na uw saunabezoek

Uw saunabezoek is niet het enige moment waar problemen zich voor kunnen doen. Ook als u de sauna uit bent, kunt u last krijgen van droge ogen. Dit zou natuurlijk erg vervelend zijn na zo’n ontspannen moment.

Dien u zelf daarom oogdruppels toe als u de sauna uitkomt. Door dit te doen, geeft u de ogen een extra lading hydratatie die ze goed kunnen gebruiken nadat ze zijn blootgesteld aan de droge lucht in de sauna.

douche kop

3. Maak uw lenzen achteraf goed schoon

Draagt u week- of maandlenzen tijdens uw bezoek aan de sauna? Zorg er dan voor dat u de contactlenzen goed schoonmaakt als u weer thuis komt. Leg uw lenzen bij thuiskomst direct in de lenzenvloeistof zodat deze langer de tijd krijgen om schoon te worden.

Dit is uiterst belangrijk aangezien uw ogen en lenzen tijdens een sauna blootgesteld worden aan een hoop bacteriën. Zeker als u het saunabezoek heeft gecombineerd met een zwemsessie, is het verstandig om uw lenzen extra goed schoon te maken. Hierdoor voorkomt u dat u, in de dagen nadat u de sauna heeft bezocht, last krijgt van infecties en irritatie.

 

4. Pas op in het dompelbad

Vaak maakt u na de sauna gebruik van een dompelbad of douche om uw poriën weer te sluiten, pas hiervoor op! Door het stromende water en het plotselinge verschil in temperatuur kunt u hier gemakkelijk uw contactlenzen verliezen.

Door het stromende water kunt u uw lenzen onder de douche gemakkelijk kwijt raken

Zeker als u week- of maandlenzen draagt, zou het zonde zijn om deze te verliezen na uw saunabezoek. U doet er dan ook goed aan om uw lenzen voor het dompelbad of douche uit te doen (neem uw lenzendoosje en -vloeistof mee) of uw ogen dicht te houden.

De kans bestaat natuurlijk dat u de lenzen alsnog kwijtraakt. Neem daarom altijd een set reservelenzen mee om te voorkomen dat uw problemen krijgt met bijvoorbeeld autorijden.

5. Kies voor daglenzen

U kunt zichzelf ook de zorgen van week- of maandlenzen besparen door ervoor te kiezen om daglenzen te dragen. Wellicht gebruikt u nooit daglenzen, dan is het aan te raden om voor deze situatie toch een set aan te schaffen.

Als u daglenzen draagt tijdens het saunabezoek hoeft u zich geen zorgen te maken om infecties of irritatie achteraf. Zodra u klaar bent, kunt u de daglenzen namelijk weggooien en weer gebruik maken van uw gebruikelijke lenzen. Bijkomend voordeel: het is ook geen ramp als u de daglenzen kwijtraakt in het dompelbad of onder de douche.

Lenzen en toebehoren aanschaffen

Heeft u in voorbereiding op uw saunabezoek (nieuwe) daglenzen, oogdruppels of lenzenvloeistof nodig? Neem dan een kijkje in de webshop van 123Lens. Hier vindt u verschillende soorten lenzen en toebehoren tegen een zacht prijsje.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze experts staan u graag te woord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.