Contactlenzen: hoe werken varifocale / multifocale lenzen?

Merkt u dat u dichtbij steeds waziger gaat zien? Ondersteunen uw huidige contactlenzen uw ogen niet meer voldoende op korte afstand? Geen nood! Ook voor u is er een oplossing: Multifocale lenzen.

Multifocale lens indoen

In dit artikel gaan we in op wat varifocale/multifocale lenzen voor u kunnen betekenen. We behandelen de voor- en nadelen van deze soort contactlenzen en geven u tot slot uitleg over het goedkopere alternatief voor multifocale lenzen: Monovision.

Wat zijn varifocale of multifocale lenzen?

Varifocale of multifocale lenzen worden in de volksmond verschillend benoemd, maar feitelijk is er geen onderling verschil tussen varifocale of multifocale contactlenzen. Om het nog ingewikkelder te maken: De eenduidige naam voor deze contactlenzen is officieel varifocus.

Contactlenzen hebben het doel u te ondersteunen bij uw zichtvermogen. De lenzen kunnen zowel ondersteuning bieden bij dichtbij zicht, als ondersteuning bij verte zicht. Multifocale lenzen ondersteunen uw zicht voor zowel dichtbij als veraf. Dit doen ze door verschillende sterktes in één lens te integreren. Door de werking van de hersenen wordt automatisch de sterkte gekozen die het best werkt voor veraf of dichtbij.

opbouw multifocale contactlens

De werking van multifocale lenzen

Wanneer u al geruime tijd lenzen of een bril draagt en voor veraf optimaal gecorrigeerd bent, zult u tussen uw 40e en 45e levensjaar merken dat het zicht dichtbij lastiger wordt. U krijgt het beeld niet meer goed scherp. Dit komt vaak voor en wordt ook wel ouderdomsverziendheid of presbyopie genoemd. U kunt een tekst dichtbij niet meer scherp zien en dient deze van u af te houden om scherp te stellen. De oorzaak hiervan ligt in de elasticiteit van uw ooglens, welke afneemt met het toenemen van uw leeftijd. Dit is een normaal natuurlijk proces dat we allemaal ervaren naar mate de leeftijd toeneemt.

Multifocale lenzen kunnen een mogelijke oplossing bieden voor het tekortschieten van uw ogen. Naast multifocale brillenglazen, bestaan er ook multifocale contactlenzen. Deze lenzen hebben dezelfde basiswerking als de multifocale bril, hoewel u deze twee absoluut niet met elkaar kunt vergelijken. Bij een bril ziet u bijvoorbeeld de randen wanneer u opzij kijkt. Dit is niet het geval bij varifocale contactlenzen.

De multifocale contactlenzen zijn verkrijgbaar in harde en zachte lensvorm. Met deze lenzen kunt u zowel veraf als dichtbij voor 80% van de tijd scherp zien en zit het leesgedeelte rondom in de contactlenzen verwerkt. Het is ideaal dat u voor het leesgedeelte niet steeds apart uw leesbril hoeft te pakken.

"Welke multifocale lenzen zijn geschikt voor mij?"

Multifocale contactlenzen zijn een product op maat met vele variaties en mogelijkheden. Wij raden u aan uzelf goed te laten voorlichten door een deskundige. Wanneer u multifocale lenzen voor het eerst gaat gebruiken, zult u namelijk eerst moeten wennen aan het scherp zien. U kunt zich tijdelijk duizelig voelen.

Schrik hier niet van, maar geef uw ogen een week de tijd om te wennen aan de nieuwe soort contactlenzen. U kunt daarna bepalen of deze lenzen voor u geschikt zijn.

Proclear 1 day multifocal Dailies Total 1 multifocal

Weet u al welke lenzen voor u geschikt zijn?

voordelen en nadelen van multifocale contactlenzen

Voordelen van multifocale contactlenzen

 • U kunt zowel ver als dichtbij voor 80% goed zien, zonder een bril te hoeven gebruiken.
 • Het leesgedeelte is rondom in de lens verwerkt.
 • U went redelijk snel aan de contactlenzen.
 • De lenzen zijn beschikbaar in zachte en harde vorm.
 • De leesbril hoeft niet meer standaard overal mee naar toe.

Nadelen van multifocale contactlenzen

 • U kunt droge ogen krijgen die geïrriteerd aanvoelen.
 • Het zicht kan minder scherp zijn. Dit is vaak afhankelijk van uw omgeving. Bijvoorbeeld door een airco die aanstaat.
 • Duizeligheid in het begin. Dit kan variëren van een aantal uur tot een aantal dagen.
 • De zichtscherpte is niet altijd even sterk wanneer u langere tijd wilt lezen. Dit is in zo’n 20% van de mensen het geval.
  ’s Avonds kan uw zicht verminderen door vermoeide ogen in combinatie met de afnemende lichtintensiteit in de avonduren.

De meeste nadelen zijn te voorkomen door een lichte leesbril bij de hand te hand te houden. Wanneer u de genoemde nadelen begint te merken, kunt u uw ogen even rust bieden door tijdelijk een leesbril op te zetten.

Uit onderzoek blijkt dat 75 tot 80 % van de gebruikers van multifocale lenzen tevreden is en de populariteit van deze soort contactlenzen steeds verder toeneemt.

Het goedkopere alternatief: monovision

Buiten de bovengenoemde nadelen zijn multifocale contactlenzen duurder dan ‘gewone’ contactlenzen. Monovision (of monovisie in het Nederlands) is eventueel een goedkoper alternatief.

Uitleg-werking-monovision-300x151

Wat is monovision?

Monovision betekent letterlijk 1 oog, wat aangeeft dat de focus ligt op 1 oog. Bij monovision wordt uw ene oog dichtbij gecorrigeerd, terwijl uw andere oog veraf wordt gecorrigeerd. De hersenen gebruiken automatisch het oog dat per situatie met het scherpste beeld creëert voor het te bekijken object.

Feitelijk krijgt u bij monovision twee verschillende ‘normale’ contactlenzen. De ene corrigeert uw tekort om dichtbij scherp te kunnen zien. De andere lens corrigeert wat uw ogen te kort komen bij veraf zicht.

Uw hersenen schakelen als het ware van het ene naar het andere oog om iets dichtbij of veraf scherp te zien. Hierdoor is geen/verminderd dieptezicht meer mogelijk, wat vooral bij autorijden voor hinder kan zorgen. Dit is goed op te lossen door een gecorrigeerde bril te gebruiken bij het autorijden. Deze bril corrigeert uw Monovision contactlens voor dichtbij, waardoor u uw dieptezicht weer terug krijgt zodra u deze bril opzet. Zolang u deze bril draagt zal het dichtbij scherpstellen niet mogelijk zijn, daar die werking tijdelijk is uitgeschakeld in de contactlens die de dicht bij scherpte regelt.

Kan iedereen Monovision contactlenzen dragen?

Nee, deze manier van scherp dichtbij én veraf kunnen zien is niet voor iedereen mogelijk. Dit ligt bijvoorbeeld aan hoe groot de verschillen zijn in het te kort aan scherpte dichtbij en het te kort aan scherpte voor veraf zicht. Hoe groter het verschil, des te meer kans dat uw hersenen de omschakeling niet steeds kunnen maken van het ene naar het andere oog om scherp te kunnen zien.

Myday Daglens Pro

U heeft al een goede ervaring met Monovision?

TIP: Bestel uw contactlenzen voordelig in onze webshop!

Mocht u nog aanvullende vragen hebben over multifocale lenzen of Monovision. Neemt u gerust contact met ons op! U kunt ons natuurlijk ook al uw vragen stellen in de reacties.

Reacties

1 reactie
 • Angela Bosman schreef:

  Ik lees op diverse sites dat bij multivocale lenzen de ene keer het leesgedeelte aan de buitenkant zit en bij andere weer in het centrum. Wat is nu waar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *