Nystagmus: wat is het en kan je lenzen dragen?

Nystagmus is een oogaandoening waarbij de ogen ritmisch heen en weer bewegen. Hier heeft de persoon geen controle over. Het wordt ook wel eens trillend oog of wiebeloog genoemd. Maar wat houdt deze aandoening precies in? En kan je lenzen dragen met nystagmus? Je leest het in deze blog.

Oog met lens

Symptomen van nystagmus

Nystagmus heeft een heel duidelijk symptoom: de ogen bewegen heen en weer. Niet iedereen met deze aandoening merkt die beweging ook in het zicht. De vuistregel is dat mensen die nystagmus later in hun leven ontwikkelen wél een trillend of wiebelend beeld ervaren. Mensen die geboren zijn met nystagmus hebben hier meestal geen last van. Hun hersenen hebben zich volledig aangepast aan de aandoening en corrigeren de trilling. 

Nystagmus kan ook leiden tot onscherp beeld. Omdat de ogen altijd bewegen, hebben ze eigenlijk nooit de kans om scherp te stellen op één punt. Stress en nervositeit kunnen deze symptomen nog erger maken.

Zicht met nystagmus Nystagmus kan onscherp zicht veroorzaken

Meerdere soorten  

Er zijn verschillende soorten nystagmus. Ten eerste bewegen  de ogen niet bij iedereen met de aandoening in dezelfde richting. Bij sommige bewegen de ogen altijd van links naar rechts, bij anderen van boven naar beneden. De ogen kunnen ook een draaibeweging maken. 

Daarnaast heb je wiebeloog in verschillende frequenties. Bij een hoge frequentie trillen de ogen sneller, en bij een lage frequentie langzamer. Vooral bij een nystagmus waarbij de ogen van links naar rechts bewegen kan deze frequentie nog wel eens veranderen. Dan blijft het oog links of recht bijvoorbeeld (iets) langer stilstaan.

Daarom zie je mensen met nystagmus soms hun hoofd gedraaid houden. Ze draaien hun hoofd dan zo, dat ze vooruit kijken in de richting waarin het oog het langste stil staat. Dus als hun oog het langste stilstaat aan de linkerkant, draaien ze hun hoofd naar rechts. Dan kijkt de linkerkant van hun oog dus ‘vooruit’. 

Vrouw met albinisme Mensen met Albinisme hebben vaak ook last van nystagmus

Oorzaken van nystagmus

Er zijn verschillende oorzaken van nystagmus bekend. Ten eerste kan je met een trillend oog geboren worden. Je hebt dan bijvoorbeeld last van congenitale nystagmus, waarbij het oogbesturingssysteem in de hersenen beschadigd is. Ook andere aangeboren afwijkingen kunnen nystagmus veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan aangeboren staar, scheelzien of albinisme.

Maar ook op latere leeftijd kan je trillende ogen ontwikkelen. Dit gebeurt vaak als je hersenen beschadigd raken. Bijvoorbeeld door een hersenbloeding of door een heftig ongeluk. Ook een alcoholvergiftiging of overmatig drugsgebruik kunnen wiebeloog veroorzaken.

Behandeling niet mogelijk

Nystagmus kan niet volledig behandeld worden. Toch zijn er sommige behandelingen die de symptomen minder heftig kunnen maken. Zo kan aangeboren staar behandeld worden. Dat maakt het kijken wat makkelijker. Daarnaast kan er een oogspieroperatie worden uitgevoerd. Daarmee worden de ogen zo goed als mogelijk rechtgezet. Het trillen stopt hier niet door, maar je kan in ieder geval recht vooruit kijken zonder extra klachten. 

Lenzen dragen met nystagmus

Met nystagmus kan je contactlenzen dragen. Maar alleen harde contactlenzen kunnen helpen met het verbeteren van je zicht als je wiebeloog hebt. Harde lenzen verminderen de trillingen van het oog. Daardoor kan je je beter focussen en krijgen je ogen meer rust. Dit verbetert je zicht.

Zachte lenzen verminderen de trillingen niet. Deze helpen dus niet met het verminderen van de symptomen van nystagmus. Het kan voorkomen dat je naast trillend oog ook een plus- of min-afwijking in je ogen hebt. Maar in dit geval kan je dus beter harde lenzen dragen dan zachte lenzen of een bril. 

Advies van een specialist

Het is belangrijk om je altijd te laten adviseren door een specialist voordat je lenzen gaat dragen. Wanneer je zomaar lenzen gaat dragen met wiebeloog (of een andere oogaandoening) kan het de symptomen soms juist verergeren. 

Ook wanneer je wilt wisselen van merk of soort lenzen, of bijvoorbeeld andere oogdruppels wilt gebruiken, is het verstandig om eerst advies in te winnen bij een specialist.

Dus ja, je kan lenzen dragen met nystagmus. En soms is dit zelfs voordelig. Maar ga altijd eerst te rade bij een specialist.

Lenzen kopen bij 123 Lens

Voor harde lenzen kan je je het beste laten adviseren door een specialist. Maar voor zachte lenzen kan je terecht bij de webshop van 123 Lens. Op basis van het voorschrift van je optometrist, opticien of oogdokter kan je hier zachte lenzen bestellen voor een eerlijke prijs. En ook oogdruppels, reissets en andere toebehoren vind je in de webshop van 123 Lens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *