Contactlenzen­vloeistoffen, welke past het beste bij u?

Elke lenzendrager weet dat contactlenzenvloeistoffen belangrijk zijn. Het houdt uw lenzen schoon, zorgt voor extra draagcomfort en houdt uw ogen zo gezond mogelijk. Maar wist u ook al dat er verschillende soorten contactlensvloeistoffen zijn?

lenshouder vullen met lenzenvloeistof

Elk oog en elke lens werken weer anders samen. Daarom kan de ene vloeistof beter bij u passen dan de andere.

In deze blog lichten we de meest voorkomende vloeistoffen uit. Waterstofperoxide vloeistof, zoutoplossingen, oogdruppels en natuurlijk de populaire alles-in-één lenzenvloeistof komen allemaal aan bod. Lees dus snel verder en ontdek welke vloeistof het beste bij u past.

Zachte en vormstabiele lenzen

Voordat u actief op zoek gaat naar de geschikte vloeistof voor uw lenzen en ogen, is het belangrijk in acht te nemen of u zachte of vormstabiele lenzen draagt. Hoewel sommige lenzenvloeistoffen geschikt zijn voor alle soorten lenzen, zijn de meeste vloeistoffen specifiek gemaakt voor dan wel zachte, dan wel vormstabiele lenzen. Als u de verkeerde vloeistof voor uw lenzen gebruikt, kan dit de lenzen beschadigen, oncomfortabel aanvoelen, of de correcte werking van de lenzen in de weg zitten. Kijk daarom goed of u zoekt naar vloeistoffen voor zachte lenzen, of vloeistoffen voor vormstabiele lenzen.

Uiteraard zijn er binnen deze twee categorieën weer verschillende soorten vloeistoffen. De belangrijkste lichten we hieronder uit. Wilt u zeker weten dat u een vloeistof gebruikt die geschikt is voor uw lenzen? Raadpleeg dan altijd eerst uw opticien of optometrist

TIP: Wilt u meer weten over de verschillende soorten contactlenzen, lees dan ons blog "Welk soort contactlens past het beste bij u?"

Alles-in-één lenzenvloeistof

Laten we maar gewoon beginnen bij de meest populaire soort contactlenzenvloeistof: alles-in-één vloeistof. Zoals de naam doet vermoeden, is deze vloeistof ontzettend makkelijk in gebruik. Spoelen, licht inwrijven, en opbergen. Vervolgens reinigt en ontsmet de vloeistof de lenzen. Er kan eigenlijk weinig fout gaan bij het gebruik van een alles-in-één vloeistof, waardoor oogspecialisten het graag aanbevelen.

Dankzij de populariteit van deze alles-in-één variant is er een groot aanbod op de markt. Er zijn verscheidene merken die verschillende technieken en ingrediënten gebruiken om uw lenzen te reinigen. Daarnaast is er een verschil tussen vloeistoffen speciaal gemaakt voor silicone hydrogel lenzen, vloeistoffen die juist niet geschikt zijn dit soort contactlenzen, en zogenaamde hybride-vloeistoffen, die voor alle soorten lenzen geschikt zijn.

Dit zorgt ook voor prijsverschillen die soms kunnen oplopen tot tientallen euro’s per verpakking. Er zijn A-merk vloeistoffen van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld de OPTI-FREE PureMoist, of de – veel goedkopere – Sensation All-in-one van ons eigen 123 Lens merk. Beide zullen uw lenzen grondig reinigen, maar het prijsverschil is groot. Daarnaast zijn er ook nog de huismerken van drogisterijketens. Deze hebben een aantrekkelijke prijs, maar zijn doorgaans van een stuk lagere kwaliteit. Tot op zekere hoogte heeft u zelf de keuze tussen een aantrekkelijke prijs of extra hoge kwaliteit. Hier zou het advies van uw oogspecialist echter altijd leidend in moeten zijn.

handen wassen kraan

Zorgt altijd voor schone handen voordat u uw lenzen in of uit de vloeistof haalt

TIP: Heeft u toch nog het idee dat uw ogen nog wat droog aanvoelen, gebruik dan een oogdruppel naast uw lenzenvloeistof.

Waterstofperoxide lenzenvloeistof

De alles-in-één lenzenvloeistof biedt in de meeste gevallen voldoende reiniging. Het kan echter zijn dat u extra desinfectie of reiniging nodig heeft. In dat geval kan u waterstofperoxide vloeistof aangeraden worden. Deze vloeistof biedt de meest grondige reiniging van bacteriën en/of proteïnen. Hierdoor kan het een ideale oplossing zijn voor mensen die niet genoeg reiniging of comfort ervaren met alles-in-één lenzenvloeistof. Bovendien zijn deze vloeistoffen ook nog eens vrij van conserveringsmiddelen, wat ze ideaal maakt voor mensen met een allergie voor of afkeer van conserveringsmiddelen.

Voor een goede reiniging met waterstofperoxide vloeistof moeten de lenzen echter vaak eerst afgespoeld worden met een zoutoplossing. Dit zorgt voor een extra stap (en daarmee extra risico op een menselijke fout), waardoor veel oogspecialisten en lenzendragers die het niet per se nodig hebben de voorkeur blijven geven aan alles-in-één vloeistof.

Raadt uw oogspecialist u toch waterstofperoxide contactlenzenvloeistof aan? Dan zijn er twee varianten om uit te kiezen: éénstaps waterperoxide vloeistof en tweestaps waterstofperoxide vloeistof

Éénstaps

Bij de éénstaps waterperoxide vloeistof plaatst u uw lenzen in een speciale cilindrische lenshouder die gevuld is met 3% waterstofperoxide. De onderkant van de houder bevat een vaste schijf: de neutralisatie-disk. Deze is gemaakt van een materiaal dat de waterstofperoxide begint te neutraliseren zodra het ermee in aanraking komt. Er zijn ook varianten waarbij dit neutraliseren gedaan wordt door een neutralisatie-tablet. Dit neutraliseren is belangrijk. Zonder deze stap kan de waterstofperoxide die achterblijft op de lens uw ogen namelijk voor ernstige irritatie zorgen. Als dat gebeurt moet u uw lenzen 24 tot 48 uur uitnemen om uw ogen te laten herstellen.

Tweestaps

Bij een tweestaps waterstofperoxide vloeistof wordt dit proces opgedeeld in twee stappen. Eerst laat u uw lenzen voor de aangegeven tijd weken in waterstofperoxide oplossing. Daarna vervangt u de oplossing door een neutralisatievloeistof. Dit verandert de waterstofperoxide in een onschuldige zoutoplossing. Deze tweestaps-variant zorgt voor een ontzettend sterke reiniging, maar is ook foutgevoelig. Bij het gebruik van deze vloeistof moet er dan ook extra aandacht besteed worden aan de procedure om te voorkomen dat er ongeneutraliseerde waterstofperoxide in het oog komt.

TIP: Blijft er ondanks de extra reinigende werking van een waterstofperoxide lenzenvloeistof toch nog een witte aanslag op uw contactlenzen, probeer dan een eiwitverwijderaar bij uw contactlenzen.

Zoutoplossingen en oogdruppels

Naast de alles-in-één en waterstofperoxide lenzenvloeistoffen, zijn er nog meer vloeistoffen die kunnen helpen bij het reinigen van uw lenzen en het gezond houden van uw ogen. Zo zijn er bijvoorbeeld zoutoplossingen, ook wel saline vloeistof genoemd. Deze worden eigenlijk altijd gebruikt in combinatie met een andere vloeistof, bijvoorbeeld om lenzen af te spoelen wanneer u waterstofperoxide gebruikt of als de lens vuil is.

vrouw zit in het gras

Tijdens het hooikoorstseizoen kunnen oogdruppel verzachting van irritatie bieden.

Daarnaast zijn er nog allerlei soorten oogdruppels die u kunt gebruiken. Oogdruppels zijn natuurlijk het meest populair tijdens het hooikoortsseizoen, maar ze hebben nog meer functies. Ze kunnen gebruikt worden om de gezondheid en frisheid van uw ogen te bewaken, extra reiniging te bieden, of allerlei soorten irritatie te voorkomen. Oogdruppels zijn echter geen vervanging van lenzenvloeistof en worden altijd gebruikt in combinatie met andere vloeistoffen.

TIP: Extra informatie over oogdruppels, lees meer op Wikipedia

Lenzenvloeistof zonder conserveringsmiddelen

Bent u allergisch voor conserveringsmiddelen? Dan kunnen sommige contactlenzenvloeistoffen averechts werken. In plaats van verzachting en comfort te bieden, zorgen de conserveringsmiddelen in de vloeistof dan voor extra irritatie. Gelukkig is er een ruim aanbod van lenzenvloeistoffen zonder conserveringsmiddelen voor zowel harde als zachte lenzen. Zo goed als alle waterstofperoxide vloeistoffen zijn vrij van conserveringsmiddelen, maar er is ook een flinke selectie alles-in-één vloeistoffen en zoutoplossingen die veilig zijn voor mensen met een allergie voor of afkeer van conserveringsmiddelen.

Lenzenvloeistof kopen bij 123 Lens

De juiste (combinatie van) vloeistoffen kan bijdragen aan extra comfort en gezondheid tijdens het dragen van contactlenzen. Het uitproberen van een andere of extra vloeistof kan dan ook hulp bieden, bijvoorbeeld als u last heeft van irritaties. Het is echter belangrijk dat u altijd het advies van uw oogspecialist volgt bij het kiezen van vloeistoffen. Het is nooit aan te raden zomaar van vloeistof te veranderen, aangezien dit de interactie tussen uw oog, traanvocht en lens sterk kan beïnvloeden.

Weet u zeker welke soort vloeistof u nodig heeft? Dan kunt u terecht in de webshop van 123 Lens. Hier vindt u een uitgebreid aanbod van verschillende soorten vloeistoffen, van alles-in-één vloeistof tot oogdruppels. Alles tegen een eerlijke prijs en bij u thuis bezorgd. Zo geniet u altijd van gezondheid en comfort tijdens het dragen van uw contactlenzen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.