Tot welke leeftijd kan ik contactlenzen blijven dragen?

Het komt regelmatig voor dat lenzendragers hun contactlenzen op een bepaalde leeftijd links laten liggen en overstappen op een bril. Dit kan verschillende redenen hebben. Men kan vaker last krijgen van droge of geïrriteerde ogen en/of men kan last hebben van een (nieuwe) oogafwijking, namelijk presbyopie.

Tot welke leeftijd kan ik contactlenzen blijven dragen?

Is het dan echter noodzakelijk om over te stappen op een bril? En zit er een maximum leeftijd aan het dragen van lenzen? In deze blog geven we antwoord op deze en andere vragen.

Niet meer zoals vroeger

Vroeger stapten lenzendragers geregeld over op brillen zodra ze last kregen van hun contactlenzen. In die jaren was het advies van een optometrist ook minder op maat gemaakt. De enige keuze die men had was tussen harde of zachte lenzen. Als dat allebei niet naar wens was kreeg men gewoon een bril.

oude man met grijs haar en een snor met een pet

Waren uw lenzen niet naar wens? Dan kreeg u vroeger gewoon een bril.

Gelukkig is er in de afgelopen jaren een hoop onderzoek gedaan en is ook de technologie met sprongen vooruit gegaan. Daardoor kan er tegenwoordig advies op maat worden gegeven. Er is een veel breder scala van lenzen en vloeistoffen om uit te kiezen. Daardoor kunt u ook langer van uw contactlenzen blijven genieten.

man op bankje in het gras met een boek

Multifocale lenzen

Een reden dat veel mensen vroeger over moesten stappen op een bril, is dat ze zowel dichtbij als veraf niet meer scherp zagen. Gelukkig zijn multifocale contactlenzen steeds beter en betaalbaarder geworden waardoor u met de juiste contactlenzen gewoon kunt blijven autorijden en lezen.

Een van de grootste technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren is de komst van speciale lenzen. De twee meest bekende speciale lenzen zijn multifocale lenzen en torische contactlenzen. Beide soorten lenzen kunnen ervoor zorgen dat u langer contactlenzen kunt blijven dragen dan vroeger.

Torische lenzen

Ook astigmatisme (cilinderafwijking) kon vroeger een reden zijn om de contactlenzen links te laten liggen. Met de komst van torische lenzen is dit echter niet meer nodig. Als u tegenwoordig last krijgt van een cilinderafwijking is het dus niet langer nodig om over te stappen op een bril.

Zachte lenzen

Zoals eerder benoemd was de enige keuze die een optometrist vroeger had, harde of zachte lenzen voorschrijven. De vuistregel klonk toen: “Harde lenzen als het kan, zachte lenzen als het moet”.

Tegenwoordig kan het advies voor lenzendrager gelukkig steeds meer op maat worden gegeven.

Met de komst van een steeds breder scala aan soorten lenzen en vloeistoffen is het ook mogelijk om steeds langer lenzen te blijven dragen. Het is vooral omdat zachte lenzen steeds vaker worden voorgeschreven dat u langer dan vroeger lenzen kunt blijven dragen. Zachte lenzen veroorzaken over het algemeen minder irritatie aan de ogen, ze blijven dus langer comfortabel voor uw ogen.

Is er een maximale leeftijd voor contactlenzen?

Door alle technologische ontwikkelingen blijven mensen steeds langer lenzen dragen. Toch blijft het zoals altijd maatwerk, een vaste maximale leeftijd is dan ook niet te geven. Daarom is het van belang dat u regelmatig langs uw contactlensspecialist of optometrist gaat voor een check-up.

Hij weet immers het beste hoe uw ogen ervoor staan en wat wel of niet verstandig is. Zolang uw specialist zegt dat u zonder problemen contactlenzen kunt blijven dragen, weet u zeker dat u nog niet hoeft over te stappen op een bril.

TIP: Ga regelmatig langs bij de contactlensspecialist

Zolang u nog zonder zorgen lenzen kunt blijven dragen, vindt u in onze webshop een ruim aanbod aan lenzen en toebehoren. Naast harde en zachte lenzen vindt u hier ook multifocale en torische lenzen.

Heeft u vragen? neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

Reacties

2 reacties
  • Lisa Cooper schreef:

    Ik draag nu een bifocale leeszonnebril, maar ervoor droeg ik contactlenzen. Contactlenzen droeg ik tot mijn 25ste. Ik zou graag weer contactlenzen willen aandoen, maar vindt mezelf nu te oud daarvoor.

  • Paul schreef:

    Ik heb 28 jaar lezen gedragen. Helaas kon ik er rond mijn 52-ste niet goed meer mee zien. Scherpstellen lukte niet meer. De laatste 5 jaar had ik monovisie (minder min sterkte voor mijn ‘lees’ oog) en dat werkte ook voor lezen perfect. Helaas, nu niet meer. Heb alles geprobeerd om te voorkomen dat ik mijn jampotten weer op moest maar helaas. Einde oefening met de lenzen. Helaas is niet alles op te lossen met lenzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *