(0182) 58 66 01 info@123lens.nl
Selecteer een pagina

Het komt regelmatig voor dat lenzendragers hun contactlenzen op een bepaalde leeftijd links laten liggen en overstappen op een bril. Dit kan verschillende redenen hebben. Men kan vaker last krijgen van droge of geïrriteerde ogen en/of men kan last hebben van een (nieuwe) oogafwijking, namelijk presbyopie.

Is het dan echter noodzakelijk om over te stappen op een bril? En zit er een maximum leeftijd aan het dragen van lenzen? In deze blog geven we antwoord op deze en andere vragen.

Niet meer zoals vroeger

Vroeger stapten lenzendragers geregeld over op brillen zodra ze last kregen van hun contactlenzen. In die jaren was het advies van een optometrist ook minder op maat gemaakt. De enige keuze die men had was tussen harde of zachte lenzen. Als dat allebei niet naar wens was kreeg men gewoon een bril.

multifocale lenzenUw lenzen niet naar wens? Dan kreeg u vroeger gewoon een bril

Gelukkig is er in de afgelopen jaren een hoop onderzoek gedaan en is ook de technologie met sprongen vooruit gegaan. Daardoor kan er tegenwoordig advies op maat worden gegeven. Er is een veel breder scala van lenzen en vloeistoffen om uit te kiezen. Daardoor kunt u ook langer van uw contactlenzen blijven genieten.

Multifocale lenzen

Een van de grootste technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren is de komst van speciale lenzen. De twee meest bekende speciale lenzen zijn multifocale lenzen en torische lenzen. Beide soorten lenzen kunnen ervoor zorgen dat u langer contactlenzen kunt blijven dragen dan vroeger.

Multifocale lenzen

Een reden dat veel mensen vroeger over moesten stappen op een bril, is dat ze zowel dichtbij als veraf niet meer scherp zagen. Gelukkig zijn multifocale lenzen steeds beter en betaalbaarder geworden waardoor u met de juiste contactlenzen gewoon kunt blijven autorijden en lezen.

leesbrilMet de komst van multifocale lenzen zijn leesbrillen verleden tijd

Torische lenzen

Ook astigmatisme (cilinderafwijking) kon vroeger een reden zijn om de contactlenzen links te laten liggen. Met de komst van torische lenzen is dit echter niet meer nodig. Als u tegenwoordig last krijgt van een cilinderafwijking is het dus niet langer nodig om over te stappen op een bril.

Zachte lenzen

Zoals eerder benoemd was de enige keuze die een optometrist vroeger had, harde of zachte lenzen voorschrijven. De vuistregel klonk toen: “Harde lenzen als het kan, zachte lenzen als het moet”.

Tegenwoordig kan het advies voor lenzendrager gelukkig steeds meer op maat worden gegeven.

Met de komst van een steeds breder scala aan soorten lenzen en vloeistoffen is het ook mogelijk om steeds langer lenzen te blijven dragen. Het is vooral omdat zachte lenzen steeds vaker worden voorgeschreven dat u langer dan vroeger lenzen kunt blijven dragen. Zachte lenzen veroorzaken over het algemeen minder irritatie aan de ogen, ze blijven dus langer comfortabel voor uw ogen.

Is er een maximale leeftijd voor contactlenzen?

Door alle technologische ontwikkelingen blijven mensen steeds langer lenzen dragen. Toch blijft het zoals altijd maatwerk, een vaste maximale leeftijd is dan ook niet te geven. Daarom is het van belang dat u regelmatig langs uw contactlensspecialist of optometrist gaat voor een check-up.

Hij weet immers het beste hoe uw ogen ervoor staan en wat wel of niet verstandig is. Zolang uw specialist zegt dat u zonder problemen contactlenzen kunt blijven dragen, weet u zeker dat u nog niet hoeft over te stappen op een bril.  

Zolang u nog zonder zorgen lenzen kunt blijven dragen, vindt u in onze webshops een ruim aanbod aan lenzen en toebehoren. Naast harde en zachte lenzen vindt u hier ook multifocale en torische lenzen.

Heeft u vragen? neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!