Het verschil tussen een opticien en een optometrist

Om je ogen in goede conditie te houden is het belangrijk om gezond te eten, voldoende water te drinken en je ogen regelmatig te laten controleren. Maar moet je voor een controle nu naar de opticien of de optometrist? Veel mensen vinden het moeilijk om deze twee beroepen van elkaar te onderscheiden. Om verwarring te voorkomen, zet 123Lens alle verschillen tussen een opticien en een optometrist voor je op een rijtje.

Wat doet een opticien precies?

De opticien

De meeste mensen denken bij het beroep opticien aan de verkoper in een optiek of brillenzaak. Dit klopt ook grotendeels. Een opticien is veelal degene die je helpt aan een nieuwe bril of lenzen. Opticiens zijn bevoegd om je gezichtsscherpte en je brilsterkte te meten. Dit doen ze door het uitvoeren van meerdere oogtesten. De bekendste oogtest is natuurlijk de witte achtergrond met zwarte letters in verschillende groottes, oftewel de Snellen test. Met dit hulpmiddel in combinatie met glazen in verschillende sterktes, kan de opticien een goede indicatie maken van je cilinderafwijking en de sterkte.

Nadat de opticien je sterkte heeft vastgesteld, kan deze je ook helpen om een passende lens of bril uit te zoeken. Opticiens zijn gespecialiseerd in het aanmeten van lenzen en brillen en kunnen je dan ook zeer goed adviseren. Een bril moet bijvoorbeeld passen bij de vorm en de grootte van je gezicht. Een opticien heeft hier kijk op en kan je helpen een montuur te vinden dat goed bij je past.

Ook kan de opticien je de nodige uitleg geven over de verschillende soorten lenzen en ervoor zorgen dat het indoen van je lenzensoepel verloopt. Twijfel je nog tussen het dragen van daglenzen of maandlenzen of zit je bril niet lekker op je neus? Ook voor dit soort problemen kun je prima terecht bij de opticien. Zij kunnen je helpen door je bril opnieuw af te stellen en geven graag advies over de verschillende soorten lenzen die er op de markt zijn.

Twijfel je tussen dag- en maandlenzen? Neem contact met ons op. Onze specialist staat klaar om al je vragen te beantwoorden.

Wanneer je ogen laten controleren door een optometrist?

De optometrist

Heb je last van pijnlijke of geïrriteerde ogen? Dan is het slim om een bezoekje te brengen aan de optometrist. Optometristen zijn zorgverleners die je ogen verder en tot in meer detail kunnen onderzoeken dan een opticien. Door het uitvoeren van verschillende testen kunnen zij bijvoorbeeld onregelmatigheden of bepaalde aandoeningen opsporen. Denk hierbij aan staar, glaucoom, droge ogen en diabetische retinopathie. Optometristen mogen diagnoses stellen en kunnen je verder helpen door het voorschrijven van bijvoorbeeld oogzalf of -druppels.

Bij oogklachten is het slim om je zo snel mogelijk te laten onderzoeken door een optometrist. Wanneer oogaandoeningen in een vroeg stadium worden ontdekt, kan zichtverlies namelijk in veel gevallen nog worden beperkt of voorkomen. Optometristen zijn werkzaam in optiekzaken, zelfstandige praktijken of het ziekenhuis. Voor het maken van een afspraak heb je in de meeste gevallen geen verwijsbrief nodig. De enige uitzondering op deze regel is de optometrist in het ziekenhuis. Wil je deze bezoeken? Dan zul je eerst een verwijsbrief van je huisarts moeten regelen.

 

Titelbescherming

Naast de verschillende werkzaamheden, is er nog een groot verschil tussen een opticien en een optometrist. Het beroep van opticien kent in Nederland namelijk geen titelbescherming. Dit betekent dat iedereen zichzelf een opticien zou mogen noemen – ook iemand zonder diploma of certificaat. Dit geldt helaas ook voor andere oogberoepen, zoals een specialist in contactlenzen. De meeste opticiens zijn wel degelijk in het bezit van minimaal een MBO-4 optiek diploma, maar het is wel slim om dit te controleren.

Het beroep van een optometrist is een wettelijk erkende beroepsgroep binnen de gezondheidszorg in Nederland. Dit betekent dat alleen afgestudeerden van de HBO optometrie opleiding zichzelf een optometrist mogen noemen.

Alles over het verschil tussen een opticien en een optometrist.

In het kort: het verschil tussen de opticien en de optometrist

Het verschil tussen de opticien en de optometrist is eigenlijk heel simpel. Kun je minder goed zien en wil jij je ogen laten testen? Dan kan een opticien je verder helpen. Heb je pijnlijke oogklachten, zoals droogheid, irritatie of jeuk? Dan moet je naar de optometrist. Deze is medisch onderlegd om je ogen te controleren en kan in tegenstelling tot een opticien bepaalde aandoeningen of ziektebeelden constateren.

Moet ik naar de optometrist of naar de oogarts?

We begrijpen dat je nu misschien denkt: wanneer moet ik dan naar de oogarts? Optometristen mogen diagnoses stellen wat betreft oogaandoeningen, maar het is belangrijk om te realiseren dat zij niet in iedere oogziekte zijn gespecialiseerd. Een optometrist is in veel gevallen het eerste aanspreekpunt bij oogklachten. Deze kan oogonderzoeken uitvoeren waardoor aandoeningen kunnen worden geconstateerd en stelt zorgplannen op om de oogziekte te behandelen en waar mogelijk te genezen.

Bij zeer ernstige oogklachten zal je optometrist je doorverwijzen naar de oogarts. Oogartsen zijn uitsluitend werkzaam in ziekenhuizen en kunnen alle diensten verlenen die de optometrist ook verleent. Daarnaast zijn veel oogartsen gespecialiseerd in één of meerdere oogziektes, waardoor ze intensieve en specialistisch zorg kunnen verlenen. Oogartsen zijn tevens de enigen die operaties aan het oog moeten uitvoeren. Je kunt hierbij denken aan een staaroperatie of glasvochtoperatie.

TIP: twijfel je of je met jouw klachten naar de optometrist of de oogarts moet? Bezoek dan eerst je huisarts en overleg met hem/haar. Deze kan je doorverwijzen naar de beste zorgverlener.

Nu je de verschillende vormen van oogzorg kent, kun je weloverwogen beslissingen maken voor de beste zorg voor jouw ogen. Wij adviseren je om minimaal eens per twee jaar je ogen te laten testen door een opticien. Bij oogklachten is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een optometrist. Zo voorkom je problemen in de toekomst en houd je je ogen fit en gezond.

Reacties

1 reactie
  • Niruwenhuis schreef:

    Goededag

    Reeds ben ik bij een optometrist geweest, Ivm verwijzing cbr via een keuringsarts.

    Ik wordt 75 jaar,
    Vanaf januari ben ik er al mee bezig, om m,n rijbewijs te verlengen ivm 75 jaar.
    Inhoudelijk.
    Rechts plus 0.75 Sph Cil min 2 As 35 prisma 0.0
    Links plus 1 Cil min 1.25 As 130 prisma 0.0
    Visus R 0.55
    Visus L 0.65 Visus bin 0.60
    Rechts 0.55
    Links 0.50
    Beide ogen 0.60
    Visus met optimale correctie Rechts 0.55 Links 0.65 Beide ogen 0.65

    Samengevat.
    Wat betekend dit voor mij rijbewijs verlenging ?
    Nu weer naar de keuringsarts vlgs cbr
    Wat gaat cbr beslissen ?
    BVD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *