Voor het eerst lenzen dragen: zo doe je dat

Voor de eerste keer lenzen dragen kan best spannend zijn. Het is belangrijk dat je hygiënisch en voorzichtig bent. En het kan best even wennen zijn. In deze blog vertellen wij je hoe je voor het eerst contactlenzen draagt.

Jonge vrouw die lenzen indoet voor de spiegel

De juiste lenzen dragen

Voordat je voor het eerst contactlenzen draagt, is het belangrijk dat je de juiste contactlenzen in huis haalt. Je kan namelijk niet zomaar elke contactlens dragen. Je moet de juiste sterkte hebben. En ook het vochtgehalte, de zuurstofdoorlatendheid en andere kenmerken van de lens zijn belangrijk.

Daarom moet je je contactlenzen altijd laten aanmeten door een specialist. De meeste opticiens bieden de optie aan om lenzen aan te meten. Maar voor echt specialistisch advies kan je beter een afspraak maken bij een optometrist. Deze is gespecialiseerd in het aanmeten en adviseren van contactlenzen. Het aanmeten van lenzen kost meestal tussen de €40 en €80. Je betaalt dan voor de meting zelf, nog niet voor de lenzen.

Lenzen aanmeten Laat je contactlenzen altijd aanmeten door een specialist

Een proefset contactlenzen bestellen 

Wanneer de opticien of optometrist je contactlenzen heeft voorgeschreven, kan je soms een proefset krijgen om de lenzen uit te proberen. Dit is vaak een pakketje met één of meerdere setjes lenzen (en indien nodig lenzenvloeistof). Zo kan je alvast wennen aan je nieuwe lenzen en kijken of de lenzen comfortabel zitten en naar behoren werken. Na een paar dagen tot een week volgt er vervolgens nog een tweede meting bij specialist om te bepalen of de sterkte helemaal juist is. 

Ook in de webshop van 123 Lens kan je terecht voor een proefset van bijna alle soorten contactlenzen. Let wel goed op dat je de lenzen bestelt die jouw opticien of optometrist je heeft voorgeschreven. 

Je lenzen voor het eerst in doen 

In de meeste gevallen laat de specialist die je contactlenzen aanmeet je zien hoe je je lenzen het beste in kan doen. Maar als je dat bent vergeten, hier nog even een korte opfriscursus:

Handen wassen 

Zorg altijd dat je handen schoon zijn voordat je je lenzen indoet. Was dus je handen en droog ze af voordat je je contactlenzen aanraakt. Zorg ook altijd dat je je lenzen indoet voordat je je make-up of gezichtscrème opdoet. Zo houd je je handen schoon.

Haal je lens uit hun verpakking

Open de verpakking van je contactlenzen voorzichtig en haal de lens uit de vloeistof. Kijk goed of de lens niet binnenstebuiten gekeerd is. De lens moet eruit zien als een mooi, rond kommetje op je vinger. Als de randjes van de lens een beetje omgeslagen of naar buiten gebogen lijken, is de lens binnenstebuiten gekeerd en moet je de lens omkeren.

Contactlens op een vinger De lens moet eruit zien als een mooi, rond kommetje op je vinger

Als je week- of maandlenzen draagt is dit het moment dat je de lens even moet schoonspoelen met schone lenzenvloeistof. 

Doe de contactlens in

Via onderstaande stappen doe je je lens goed in. Probeer deze stappen de eerste paar keer nauwkeurig te volgen. En neem je tijd. Je zal merken dat het indoen van je lenzen al snel een routine wordt waarbij je niet meer bij hoeft na te denken. 

  • Plaats je middelvinger (van de hand waarmee je de lens wilt indoen) op je onderste ooglid om deze open te houden.
  • Met een vinger van de andere hand houd je het bovenste ooglid open.
  • Plaats daarna de contactlens met je wijsvinger in het midden van je oog. Je kunt iets naar boven kijken en de lens daarna iets onder het midden van je oog plaatsen.
  • Kijk daarna naar beneden en laat je oogleden langzaam los.
  • Knipper een paar keer rustig om de contactlens op de juiste plaats te krijgen.

Bekijk onderstaande (Engelse) video voor een handig voorbeeld:

Wennen aan je nieuwe contactlenzen

Als je voor het eerst lenzen draagt, kunnen je lenzen oncomfortabel of zelfs irritant zijn. Dat is niet zo gek. Je ogen zijn niet gewend aan een stukje kunststof dat er de hele dag op ligt. Je zal dus even moeten wennen. 

Een goede manier om te wennen aan je nieuwe contactlenzen is door je draagtijd geleidelijk op te bouwen. Draag je lenzen niet meteen een volle dag, maar begin bijvoorbeeld met een ochtend. Doe daarna je lenzen uit (bekijk het voorbeeld in de Engelse video hieronder). Na een paar dagen kan je proberen je lenzen een paar uur langer in te houden. En na een paar dagen nog wat langer. Totdat je je lenzen (bijna) de hele dag met comfort kan dragen.

Ook door van het in- en uitdoen van je lenzen op te nemen in je dagelijkse routine, altijd hygiënisch te werk te gaan, kan je sneller aan je nieuwe contactlenzen wennen. Daarnaast kan je oogdruppels bij de hand houden voor het geval je ogen toch gaan irriteren. Let wel op dat je oogdruppels gebruikt die geschikt zijn voor jouw lenzen.

Blijven je ogen irriteren? Of krijg je na verloop van tijd weer last van je contactlenzen? Neem dan contact op met je specialist. Misschien heb je toch andere lenzen nodig.

Je eerste contactlenzen bestellen via 123 Lens

Voor het eerst lenzen dragen kan spannend zijn. Hopelijk helpt deze blog je op weg. Zodat je snel kan genieten van het scherpe zicht, het gemak en de vrijheid die contactlenzen te bieden hebben. 

Ben je nog op zoek naar je eerste lenzen? Of wil je (op aanraden van een specialist) een nieuwe soort contactlenzen proberen? Kijk dan in de webshop van 123 Lens. Van bijna elke soort zachte lenzen kan je bij ons een proefset kopen. Zo kan je op een laagdrempelige manier kennis maken met nieuwe contactlenzen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *