(0182) 58 66 01 info@123lens.nl
Selecteer een pagina

Waarschijnlijk heeft u al van jongs af aan geleerd dat te veel UV-straling slecht voor u is. Niet direct in de zon kijken, goed insmeren, uit de zon blijven en een petje op doen: U hoort het al uw hele leven. Maar waarom maken we ons eigenlijk zo zorgen over UV-straling?

In deze blog gaan we dieper in op wat UV-straling precies is en waarom het zo schadelijk voor uw ogen is. Tenslotte geven we u enkele praktische tips waarmee u uw ogen kunt beschermen tegen UV-straling. 

Wat is UV-straling? 

Wij mensen zien slechts een klein deel van het totale elektromagnetische spectrum. Het voor ons zichtbare deel noemen we licht, maar buiten het voor ons zichtbare bereik is er nog veel meer straling, zoals infrarood en röntgenstraling. UV-straling bevindt zich ook buiten het voor ons zichtbare spectrum, maar dat betekent niet dat we er niets van merken. 

Veruit het grootste deel van de UV-straling waarin we aan worden blootgesteld is afkomstig van de zon. Hier voelen we ons over het algemeen goed door; het is goed voor de stofwisseling en u wordt er lekker bruin van.

Wat maakt UV-straling zo schadelijk? 

UV-straling heeft dus verschillende voordelen, maar het is niet alleen maar goed en gezond. Volgens het RIVM en het Oogfonds kan overmatige blootstelling aan UV-straling namelijk een scala aan schadelijke gevolgen hebben. Zo kan te veel UV-straling leiden tot een verbrande huid, huidveroudering en zelfs huidkanker. Daarnaast zijn er ook verschillende oogaandoeningen die veroorzaakt of versterkt worden door de beschadiging van cellen ten gevolge van UV-straling. Voorbeelden hiervan zijn staar, maculadegeneratie en lasoog. Deze aandoeningen zorgen voor geïrriteerde of pijnlijke ogen en kunnen leiden tot (gedeeltelijk) zichtverlies. 

Verblinde vrouw
Overmatige blootstelling aan UV-straling kan leiden tot (gedeeltelijk) zichtverlies

Verschillende soorten UV-straling

Niet alle UV-straling is echter even slecht voor u. UV beslaat een groot deel van het elektromagnetische spectrum. Dit deel is op zijn beurt weer op te delen in drie delen: UVA, UVB en UVC. UVC is verreweg de meest schadelijke variant, maar gelukkig hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. De ozonlaag absorbeert UVC-straling volledig, de enige plek waar het op aarde voorkomt is in reinigingsinstallaties waarin het gebruikt wordt om bacteriën te doden. 

UVA en UVB dringen echter wel door de ozonlaag heen. UVB is de meest gevaarlijke variant van de twee: het kan cellen permanent beschadigen en kan het DNA aantasten. UVB is dan ook de grootste veroorzaker van UV-gerelateerde oogaandoeningen. Dat wil niet zeggen dat UVA onschadelijk is. Het is namelijk bewezen dat deze straling de effecten van UVB versterkt. Dit zijn dan ook de soorten UV-straling waar u zich tegen dient te beschermen.

Bescherm uw ogen tegen UV-straling 

Hoe u uw huid dient te beschermen tegen UV-straling weet u waarschijnlijk wel: goed smeren en niet te lang in de zon blijven. Het is echter belangrijk dat u uw ogen ook beschermd tegen UV-straling. Hoe doet u dat?

Houd uw ogen in de schaduw 

De meeste simpele manier om uw ogen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling is door ze uit de zon te houden. Blijf bijvoorbeeld binnen, ga onder een parasol zitten, of zet een petje of hoed op. Door direct zonlicht te blokkeren ontloopt u al het grootste deel van de schadelijke straling. Let op: UV-straling weerkaatst op water, bescherm uw ogen dus ook tegen weerkaatsend zonlicht.

Zet een zonnebril op 

Met behulp van een zonnebril beschermt u uw ogen ook tegen deze weerkaatsing. Dit is niet alleen handig als u aan de zee ligt, maar bijvoorbeeld ook wanneer u in de auto zit. Het is dan ook aangeraden om altijd een zonnebril te dragen wanneer u de (felle) zon in gaat. 

Vrouw met zonnebril
Een bijkomend voordeel van een zonnebril: het kan bijzonder stijlvol zijn

Gebruik de juiste contactlenzen

Draagt u contactlenzen? Dan kunt u met behulp van de juiste contactlenzen uw ogen oog beschermen tegen UV. Sommige merken lenzen zijn voorzien van een UV-filter die zowel UVA als UVB blokkeren. Zo biedt Acuvue contactlenzen die standaard meer dan 98% van de UVB-straling en 85% van de UVA-straling tegen houden. Combineer dit met een zonnebril en lekker veel schaduw, en u kunt nog lang van uw ogen genieten. 

Lenzen kopen bij 123 Lens 

De UV-blokkerende lenzen van Acuvue koopt u voordelig in de webshop van 123 Lens. Daarnaast vindt u hier nog veel meer contactlenzen. Of u nu op zoek bent naar daglenzen, maandlenzen of lensvloeistof: op 123lens.nl vindt u het altijd tegen een goede prijs.