Waarom veranderen je ogen naarmate je ouder wordt?

Van 25 t/m 29 september is het Nationale Vitaliteitsweek. In deze week staan we stil bij wat je kunt doen om vitaal te blijven. Ook 123Lens draagt hier graag een steentje aan bij. Daarom vind je in dit artikel niet alleen antwoord op de vraag: waarom veranderen je ogen naarmate je ouder wordt, maar ook goede tips om je ogen vitaal te houden.

Oogziektes die vaak voorkomen bij het ouder worden

We worden allemaal ouder en dat merken de meeste mensen voornamelijk in hun lichaam. Inspannende oefeningen gaan niet meer zo vloeiend als vroeger en we hebben meer tijd nodig om tot rust te komen. Net als de rest van je lichaam, veranderen ook je ogen naarmate je ouder wordt. Maar wat kun je verwachten? Hieronder zetten we de meest voorkomende veranderingen voor je op een rij.

Je ooglens wordt minder flexibel

Wanneer je ouder wordt ga je dingen van dichtbij minder goed kunnen zien. Dit verschijnsel noemen we ook wel ouderdomsverziendheid en de eerste tekenen zijn meestal al zichtbaar vanaf een jaar of 40. Ouderdomsverziendheid komt doordat de ooglens minder flexibel wordt. Je ooglens moet meer moeite doen om bol te trekken, waardoor je nabij zicht minder scherp is dan voorheen. Dit merk je bijvoorbeeld bij het lezen van een boek: je kunt de letters bijvoorbeeld minder goed lezen dan vroeger. Dit is een natuurlijk proces waar je niets aan kunt veranderen. Het dragen van een leesbril kan uitkomst bieden wanneer je last krijgt van slecht zicht.

Twee ouderen die in de verte kijken

Je pupil wordt kleiner

De kringspier en de radiaire spier in je oog beïnvloeden je pupilgrootte. Bij een teveel aan licht, zorgt de kringspier ervoor dat de pupil kleiner wordt. Bij een gebrek aan licht, gebeurt precies het tegenovergestelde en zorgt de radiaire spier er voor dat de pupil groter wordt. Hierdoor blijft je zicht helder en scherp. Net als de andere spieren in je oog, kunnen ook deze spieren in de loop van de jaren minder sterk en flexibel worden. De pupil reageert daardoor minder snel, waardoor kijken in het donker steeds lastiger wordt. Bejaarden hebben dan ook vaker last van nachtblindheid en verblinding door schittering van zonlicht of felle lampen.

Loslating van het glasvocht

Het glasvocht is een gel-achtige structuur dat zich tussen je lens en het netvlies bevindt. Dit vocht laat lichtstralen door naar het netvlies en zorgt ervoor dat je helder kunt zien. Naarmate je ouder wordt, kan deze gel-structuur gaan krimpen. Normaal gesproken zit het glasvocht niet vast aan je netvlies, waardoor het alle ruimte heeft om te krimpen. Maar soms kan het voorkomen dat het glasvocht in aanraking komt met je netvlies en blijft kleven. Dit kan zorgen voor kleine scheurtjes in het netvlies waardoor je slechter gaat zien.

We schreven eerder over netvliesloslatingen en gaan in dat artikel wat dieper in op de oorzaken en mogelijke gevolgen.

Droge ogen

Veel mensen krijgen ook last van droge ogen naarmate ze ouder worden. Dit heeft twee oorzaken: je traanproductie neemt af en het traanvocht wordt steeds vetter. Vet is waterafstotend, waardoor je ogen sneller droog zullen aanvoelen dan voorheen. Vooral vrouwen in de overgang hebben vaak last van droge en jeukende ogen, maar het kan bij iedereen voorkomen.

TIP: Heb jij last van droge ogen? Oogdruppels kunnen helpen om je ogen te verzachten en te kalmeren.
Heb jij als oudere nog goed zicht van dichtbij?

Oogziektes die vaker voorkomen bij oudere mensen

Omdat je ogen naarmate je ouder wordt minder goed kunnen functioneren, neemt ook je zichtveld af. Gemiddeld neemt het zichtveld af met 1 tot 3 graden per 10 jaar, maar niet bij iedereen gaan de ogen dusdanig achteruit. Voor veel mensen vanaf 70 jaar geldt echter dat ze nog slechts 30 procent van hun zichtveld over hebben. Dit brengt veel vervelende problemen met zich mee. Doordat je ogen zwakker worden, zijn ze namelijk ook vatbaarder voor oogziektes. Het risico op het ontwikkelen van een oogziekte op latere leeftijd is dan ook groot. Onderstaande oogziektes komen vooral vaak voor bij ouderen.

Presbyopie

Bij presbyopie vermindert het zich voor dichtbij. Je merkt bijvoorbeeld dat je de tekst in een boek of op je mobiele telefoon minder goed kunt lezen dan voorheen. Presbyopie is een natuurlijk verschijnsel: het ontwikkelt zich langzaam en verergert naarmate je ouder wordt. Vanaf een jaar of 40 merken de meeste mensen dat kleine lettertjes steeds minder makkelijk te lezen zijn. Het dragen van een leesbril of multifocale lenzen kan helpen om dit probleem te verminderen.

Staar

Staar is een oogziekte die voornamelijk bij ouderen vanaf 60 jaar voorkomt. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een ophoping van eiwitten in de lens. Hierdoor wordt de lens troebel en verslechtert je zicht. Je kunt niet meer helder zien, waardoor je in een waas lijkt te leven. Staar is te verhelpen met een operatie welke veel wordt uitgevoerd door de oogartsen in het ziekenhuis, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstmatige lens. Deze operatie is vaak pas nodig in een later stadium van de oogziekte. Het is daarom vooral belangrijk om je ogen regelmatig te laten controleren door een oogarts. De succesratio van deze operatie is zeer hoog.

Glaucoom

Glaucoom wordt veroorzaakt door een drukopbouw in het oog. Hierdoor kan de oogzenuw beschadigen, waardoor er permanent zichtverlies ontstaat. Er is momenteel geen geneesmiddel voor glaucoom, maar de oogziekte kan wel progressief worden behandeld wanneer hij op tijd wordt geconstateerd.

Maculaire Degeneratie

Deze ziekte is de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij senioren. Je netvlies wordt door de jaren heen zwakker, waardoor er soms ruis ontstaat. Deze verstoring zorgt ervoor dat je steeds minder details kunt zien. Denk hierbij aan het onderscheiden van gezichten of het zien van diepte.

Tips om je ogen zo lang mogelijk gezond te houden

De beste manier om zichtveranderingen tegen te gaan is door gezond te leven. Een gevarieërd eetpatroon met voldoende vitamineskan de kans op oogziektes aanzienlijk verminderen. Ook de nodige beweging en ontspanning kunnen ervoor zorgen dat je ogen langer gezond blijven. Draag je lenzen? Zorg er dan voor dat je ze goed schoonmaakt en vooral niet langer draagt dan wordt aanbevolen. En vergeet ook vooral niet om je ogen regelmatig te laten controleren door de oogarts. Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *