Zo zien dieren de wereld (met foto’s)

Dieren zien de wereld anders dan mensen. Hoe ziet de wereld eruit voor honden, paarden en slangen? Wij zochten het voor je uit. Sommige dieren hebben een super zicht. Andere dieren hebben een stuk minder geluk en zien bijna niets. In deze blog kijken we door de ogen* van 8 dieren. Dat levert bizarre beelden op.

 

Zo zien dieren de wereld
Zicht van mensen

Het zicht van mensen

Dit is de vuurtoren van Gardur in Ijsland. Mooi, he? Wij mensen hebben het zo slecht nog niet, wat zicht betreft. We kunnen een prachtig spectrum aan kleuren zien en ons zicht is best scherp. Dat komt door de kegeltjes en staafjes op ons netvlies. Die zorgen voor de kleur en het contrast in ons zicht. Daarmee kunnen wij genieten van een mooie zonsondergang en een kleurrijke vuurtoren. Maar hoe zien dieren dit beeld?

Hoe is het zicht van honden?

Hoe is het zicht van honden?

Neem jij je trouwe viervoeter wel eens mee de natuur in? Goed bezig! Maar waarschijnlijk geniet je hond een stuk minder van de pracht en praal dan jij. Honden zien namelijk weinig tot geen rood en groen. Net als sommige mensen die kleurenblind zijn, trouwens. 

Daarnaast zien ze stilstaande objecten een beetje vaag. Honden beleven de wereld veel meer door hun neus. De mooie zonsondergang en de kleurrijke vuurtoren zal hen dus weinig boeien, maar ze genieten extra hard van de zilte zeelucht.

 

Hoe kijken slangen?

Hoe kijken slangen?

Waarin het zicht van honden nog enigszins te vergelijken is met ons zicht, zien slangen de wereld compleet anders. Ze gebruiken hun ogen amper. In plaats daarvan gebruiken ze receptoren op hun snuit om warmte waar te nemen. Slangen ‘zien’ de wereld daardoor als een hittemap. 

En dat slissen met hun tong? Daarmee vangen ze de geur van prooien en roofdieren op. Slangen ‘zien’ dus met hun snuit en ‘ruiken’ met hun tong. Vreemde beesten zijn het toch.

 

Wat zien slakken?

Wat zien slakken?

Slakken moeten het niet van hun zicht hebben, om het zacht uit te drukken. De normale tuinslak ziet totaal geen kleur. En bepaald scherp is zijn zicht ook niet. Gelukkig hebben slakken dat ook niet nodig. Wat ze wel nodig hebben? Een goede waarneming van licht en donker, zodat ze veilige, donkere plekjes kunnen vinden. En daar is de slak dan weer keigoed in.

 

Hoe kunnen koeien waarnemen?

Hoe kunnen koeien waarnemen?

Koeien hebben een heel bijzonder wereldbeeld. In hun ogen zijn ze niet zwart met wit, staan ze niet in een groene weide te grazen en staan ze niet onder een blauwe hemel. Het zicht van koeien is namelijk volledig opgebouwd uit rode, oranje en gele tinten. Dan ziet die pittoreske vuurtoren er opeens heel anders uit. 

Daarnaast is het beeld van koeien ook nog eens ‘ingezoomd’. Voor een koe staat alles een stuk dichterbij. Daarom kunnen ze zo schrikken als je naar ze toe loopt. Als jij op een paar meter afstand staat, denken koeien dat je al bijna op hun hoeven staat.

 

Het zicht van paarden

Het zicht van paarden

Voor paarden is er vrij weinig vuurtoren om van te genieten. En dan heeft dit paard nog geen eens oogkleppen op! Paarden hebben namelijk een blinde vlek in het midden van hun zicht. Dat komt door de positie van hun ogen op hun hoofd. Ook de kleuren zijn totaal anders door de ogen van een paard. Hun wereld bestaat voornamelijk uit blauw-, geel- en grijstinten.

Hoe scherp kunnen kikkers zien?

Hoe (on)scherp kunnen kikkers zien?

Kikkers kunnen met hun klevende tong razendsnel toeslaan. Ze pikken met gemak een voorbijvliegende vlieg uit de lucht. Dan moeten ze wel super zicht hebben, toch? Nou, ja en nee. Kikkers kunnen bewegende objecten haarscherp zien. Ze kunnen hun zicht zelfs volledig focussen op een voorbijvliegende prooi. Maar stilstaande objecten zijn voor kikkers bijna onzichtbaar. Zo blijft er maar weinig over van die mooie vuurtoren.

 

Het wonderbaarlijke kijkvermogen van kameleons

Het wonderbaarlijke kijkvermogen van kameleons

Kameleons hebben één van de meest wonderbaarlijke zichten van het hele dierenrijk. Eigenlijk is hun zich niet in een foto te vangen. Kameleons kunnen beide ogen namelijk apart van elkaar bewegen en hebben een enorm breed blikveld. Daarmee kunnen ze praktisch 360 graden om zich heen kijken. Ze kunnen beide ogen individueel scherpstellen, maar zodra ze een prooi hebben gespot kunnen de ogen ook samenwerken. Hierdoor zien ze nog scherper en kunnen ze hun zicht tot wel 10 keer inzoomen (zoals in deze foto). Bizar!

Het zicht van ratten

Het zicht van ratten

De beesten met het meest bizarre zicht in dit rijtje zijn ratten. Ratten verwerken het zicht van hun ogen niet samen, maar apart. Net als de kameleon. Zij zien dus het beeld van hun linker- en rechteroog als aparte beelden, in plaats van als één beeld. Dat maakt hun zicht niet bepaald beter. Ratten zien namelijk onscherp en enkel in blauwe en witte tinten. Maar het meest bizarre aan hun zicht is niet in een foto te vatten. In hun ogen beweegt de wereld namelijk in slow-motion!

* De foto’s in dit artikel zijn een versimpelde weergave

Nachtzicht van dieren

Veel nachtdieren zijn door selectiedruk aangepast aan het nachtelijke leven, onder meer door een goed ontwikkeld gehoor, tast- en/of reukvermogen. Sommige nachtdieren hebben ogen waarmee ze goed in het donker kunnen zien, terwijl andere juist een verminderd gezichtsvermogen hebben en vrijwel volledig afhankelijk zijn van hun overige zintuigen. Snorharen om de omgeving af te tasten komen voor bij veel zoogdieren en sommige vleermuizen gebruiken hun stem en gehoororganen als sonarsysteem. Overdag slapen nachtdieren overwegend in donkere holen of andere schuilplaatsen.

Verbeter je zicht met lenzen van 123 Lens

We kunnen nu wel concluderen dat mensen best een aardig zicht hebben. We zien mooie kleuren, heldere contrasten en scherpe randen. Maar wat mensen écht uniek maakt, is dat we er wat aan kunnen doen als ons zicht minder wordt. Met lenzen kunnen we weer genieten van scherp zicht. 

Heb jij contactlenzen nodig? Dan kan je terecht in de webshop van 123 Lens. Daar vind je een ruim aanbod van lenzen en toebehoren. Daarmee houd jij je zicht optimaal!

Reacties

12 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *