Wazig zicht door contactlenzen? Dit is de oorzaak!

De voornaamste reden dat u lenzen draagt, is uiteraard om scherp te zien. Het kan echter voorkomen dat u, ondanks uw contactlenzen, last heeft van een wazig zicht. Maar wat kan daar de oorzaak van zijn?

Wazig zicht door contactlenzen? Dit is de oorzaak!

In deze blog vertellen we u meer over de verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een wazig zicht terwijl u contactlenzen draagt. Daarnaast leggen we ook uit hoe u de problemen kunt oplossen of voorkomen.

De oorzaken van wazig zicht met contactlenzen

Als het gaat om wazig of onscherp zicht, is er niet één oorzaak die altijd de boosdoener is. Er zijn namelijk verschillende factoren die een wazig zicht kunnen veroorzaken als u uw lenzen in heeft. De meest voorkomende oorzaken zetten we hieronder verder uiteen.

Gewijzigde sterkte

De meest voor de hand liggende oorzaak van een onscherp zicht, is dat uw lenzen niet de juiste sterkte hebben. Naarmate de jaren vorderen, kan het voorkomen dat uw ogen zich aanpassen waardoor u een andere sterkte nodig heeft. Aangezien dit geleidelijk gebeurt, heeft u dit meestal niet direct in de gaten. Op den duur kunt u er echter toch last van krijgen. Dan is het tijd om naar uw opticien* te gaan voor een nieuwe oogmeting

vrouw blond haar houdt bril vast

Uw sterkte verandert geleidelijk, tijdens het autorijden merkt u een wazig zicht snel op.

Verslechtert het zicht van de één op de andere dag? Dan zou dit veroorzaakt kunnen worden door een oogaandoening of een infectie. Neem in dit geval snel contact op met uw huisarts of oogdokter voor verder onderzoek.

TIP: 123 Lens adviseert om minimaal éénmaal per jaar de ogen te laten controleren bij een specialist.

Vuil op de lens

Er zijn gelukkig ook oorzaken van wazig zicht die gemakkelijker op te lossen zijn. Zo kan het voorkomen dat uw lenzen simpelweg vies zijn. Uw ogen zijn continu bezig zichzelf te reinigen, toch kan er wat vuil ophopen tussen uw oog en de contactlens. Maak daarom altijd eerst uw lenzen schoon als u merkt dat u minder scherp kunt zien.

Gelukkig zijn vuile lenzen voor een groot gedeelte te voorkomen. Maak uw lenzen altijd schoon zodra u ze uit doet en bewaar ze in (verse) lenzenvloeistof. Denk er ook aan dat u uw handen wast als u de lenzen in of uit doet. Hiermee voorkomt u dat vuil van uw vingers op de lenzen terecht komt en vervolgens weer in het oog terecht komt.

Man achter stuur

Ziet u met een bril op wel scherp? Dan is vuil op de lenzen waarschijnlijk de oorzaak.

Droge lenzen of ogen

Naast vuile lenzen, kunnen droge contactlenzen ook voor een wazig zicht zorgen. Is dit vermoedelijk de oorzaak? Dan is het verstandig om wat vaker te proberen te knipperen. Mocht dit niet helpen dan kunt u altijd nog gebruik maken van oogdruppels. Let er in dat geval wel op dat u oogdruppels gebruikt die geschikt zijn voor uw lenzen. Tijdens het autorijden merkt u sneller op of uw zicht achteruit gaat.

TIP: Gebruik een oogdruppel als u in bepaalde omstandigheden last heeft van droge ogen.

Contactlenzen te lang in

Vuile en droge lenzen kunnen het gevolg zijn van contactlenzen die te lang in gebruik zijn. Hoe langer u de lenzen draagt, hoe meer vuil zich kan ophopen en hoe meer de lenzen kunnen uitdrogen. Draag uw contactlenzen daarom niet langer dan de geadviseerde tijd.

Dag-, week-, en maandlenzen zijn nou eenmaal niet gemaakt om erg lang gedragen te worden. Heeft u de lenzen toch te lang in? Wissel deze dan zo snel mogelijk in met een nieuwe set.

Koop de juiste lenzen en benodigdheden

Een goede verzorging van uw lenzen en ogen begint bij de juiste contactlenzen en benodigdheden.
Let dus altijd goed op welke producten u koopt, de verkeerde producten kunnen immers een negatief effect op uw ogen en uw zicht hebben.

In de webshop van 123lens.nl vindt u verschillende soorten dag-, week- en maandlenzen.

Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor al uw benodigdheden, zoals lenzenvloeistof en oogdruppels. Zorg dat u de juiste spullen in huis heeft en voorkom een wazig zicht door contactlenzen.

Reacties

45 reacties
  • Ferdinand Schneider schreef:

    Ik draag sinds kort nieuwe contactlenzen en ik merk dat ik soms last heb van wazig zicht. Ik weet vrij zeker dat ik wel de juiste sterkte heb. Het kan ook gewoon zijn dat de lenzen bevattelijker voor vuil zijn. Ik ga ze vanavond goed reinigen en dan kijken of mijn zicht morgen beter is.

    • Jari schreef:

      Heeft u nog iets gedaan om het beter te maken. Ik heb namelijk precies hetzelfde en ik heb wel de juiste sterkte

  • Danielle schreef:

    Ik zie heel vaak wazig. Ik heb daglenzen, dus ze zijn nieuw en de sterkte is kort geleden gecheckt.
    Handen zijn gewassen. Dus ik denk eigenlijk dat de kwaliteit van de lenzen gewoon beroerd is, kan weinig anders bedenken.

  • U schreef:

    Ik heb ook altijd last van wazig zicht en heb veel last binnenshuis of buiten met veel wind door mijn droge ogen. Er ontstaan zelfs rode vlekken rondom mijn hoornvlies en zijn de bloedvaten extra zichtbaar na een poosje dragen. Het maakt niet uit welk merk ik probeer, ik heb de meest vochtige en zuurstofdoorlatende daglenzen geprobeerd (Acuvue Moist) en dat mocht ook niet helpen. Mijn opticien is uiteindelijk met de conclusie gekomen dat mijn ogen niet geschikt zijn om lenzen te dragen.

    • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

      Vervelend te vernemen dat u uiteindelijk samen met uw specialist heeft moeten concluderen dat voor u contactlenzen niet zijn weggelegd. In onze uiteenzetting zijn de meest voorkomende oorzaken neergezet, maar helaas is het geen oplossing voor iedereen. Wellicht zorgt de ontwikkeling van nieuwe materialen voor u nog een oplossing in de toekomst.

  • enrico schreef:

    hallo ik weet niet of ik juist typ, ik zie het niet maar
    mn sterkte is verhoogd en heb nu lenzen in van een hoger sterkte en zie alles onduidelijk
    is dit normaalin begin?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Enrico,
      Het is niet gebruikelijk dat een nieuwe sterkte niet (gelijk) goed kijkt. Om dat zeker te weten, is het verstandig om de nieuwe sterkte (nog) een keer te laten controleren bij een contactlensspecialist.

  • Elizabeth schreef:

    Heb recent andere lenzen gekregen. Die ik altijd had, kunnen niet meer geleverd worden. Deze nieuwe lenzen moet ik 2 á 3 weken dragen om te kijken of ze bevallen. Heb geen last van deze lenzen, maar het zicht is troebel en wazig. Kan geen straatnamen en nummerborden meer lezen, alleen nog binnen een afstand van ongeveer 7 meter. Gaat het zicht beter worden bij langer dragen? Draag ze nu een week.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Elizabeth,
      Het ligt een beetje aan het type lens (hard of zacht) hoe lang het duurt voordat deze scherp kijkt. Bij nieuwe lens van hetzelfde type kan het een dag duren voordat deze optimaal kijkt, maar veel langer is eigenlijk uitgesloten. Een overgang van hard naar zacht of andersom kan langer duren. Als het zicht dus troebel blijft, is het verstandig om even contact op te nemen met de specialist om te overleggen hoe dit het beste kan worden aangepakt.

  • Car schreef:

    Wat ik merk is dat ik met multifocale lenzen in slechter zie zodra het slechter weer is, het donker begint te worden of het donker is.
    Mijn opticien gaf me aan dat dat te maken heeft met het vergroten van mijn pupillen waardoor ik eigenlijk in het leesgedeelte ga kijken in de verte.
    Gisteren reed ik een enorme regenbui in in de auto waarbij het ook heel erg donker werd.. Ik zag nog maar scherp tot een paar meter voor mijn auto.. erg akelig.

    Ook in de avonden merk ik dat het scherp zien op televisie veel lastiger is dan overdag; omgevingslicht is dan natuurlijk ook veel minder.

    Ik lees graag jullie reacties, fijne dag!

    Car.

    Is hier iets aan te doen behalve stoppen om je lenzen uit te doen?

  • Edith schreef:

    Ik heb last van troebele lenzen. Eerst had ik maandlenzen en nu met daglenzen gebeurt hetzelfde: als ik ze even in heb (soms al na een uurtje) worden ze troebel. Soms één, soms allebei. En het allervreemdste is dat die troebelheid nog een tijdje blijft nadat ik ze uit heb gedaan. Mijn opticien heeft hier geen verklaring voor. Ik zou heel blij zijn met een uitleg (en oplossing).
    Dank voor het meedenken!
    Edith

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Edith, helaas is hier zonder verder onderzoek geen goed antwoord op te geven. Dit is op afstand niet mogelijk. Wellicht is het een optie om een second-opinion te vragen bij een oogarts of (andere) optometrist.

  • Roland schreef:

    Ik heb lenzen met leesgedeelte
    Maar in de avond bij auto rijden zie ik wazig nu is mijn vraag hebben meer mensen dit?

  • Lotte schreef:

    Ik draag al 5 jaar lenzen en mijn sterkte is in die tijd ook verder achteruit gegaan. Ik zit nu op -6 ongeveer. Nu heb ik sinds kort dat mijn lenzen niet meer goed zitten. Ik zie wazige vlekken, ook wanneer ik knipper, en de lenzen doen pijn in mijn ogen. Ik heb al van alles geprobeerd maar het lijkt alsof het nu niet meer lukt om lenzen te dragen. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn en zou dit kunnen verholpen worden?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Lotte,
      Bij elk van deze klachten is het verstandig om de contactlenzen te laten controleren door een specialist. Het is sowieso belangrijk om eens in de zoveel tijd een controle te laten verrichten, maar zeker bij (deze) klachten het advies om een controle te laten uitvoeren.

  • Anthony schreef:

    Ik draag sporadisch lenzen voor feestjes, aangezien ik een bril alleen voor TV kijken en autorijden op heb. Totnogtoe gebruikte ik daarvoor goedkope kruidvat maandlenzen die ik dan 5-10x in 1 jaar gebruikte. Aangezien ik een cilinder heb, heb ik onlangs Acuvue Hydraluxe Oasis torische daglenzen gekocht met de gedachte nu eens echt goede lenzen te hebben. Maar tot mijn ergernis zie ik donkere randen aan de rand van mijn zichtveld, waardoor het voelt of ik tunnelvisie heb. Na een tijdje dragen blijft dit, het gaat niet weg (ik dacht misschien is dit even wennen). Enig idee waar dit door kan komen, is dit een vaker voorkomend probleem?

  • Sandra schreef:

    Ik heb lenzen voor verziendheid. Dat werkt goed voor afstand. Zonder die lenzen zie ik van dichtbij behoorlijk goed maar met die lenzen in ineens niet dan moet ik mijn leesbril op! Ook geprobeerd multificale lenzen met dus ook sterkte voor dichtbij lezen. Ook daarmee zie ik het bijna niet of vaak helemaal niet. Ook leesbril nodig. In de avond die ik de lenzen uit en kan gewoon weer best goed alles zien in de krant, etiketten etc. Hoe kan dit? Wat kan ik hieraan doen want het is frustrerend om met lenzen ineens niets te kunnen lezen!

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Sandra,
      Uit uw reactie blijkt dat u lenzen heeft met een min sterkte. Hiermee corrigeert u bijziendheid (myopie). Bijziendheid betekent dat u dichtbij redelijk tot goed kunt zien, maar veraf een (min) sterkte nodig heeft om scherp te kunnen zien. U kunt echter dichtbij zonder contactlenzen goed zien, omdat u in uw ogen een teveel aan plus sterkte heeft, welke door de min contactlenzen wordt gecompenseerd. Deze extra plus werkt als een soort ‘leesbril’. Door het indoen van deze min sterkte neutraliseert u dus eigenlijk die extra plus en daarmee dus die ‘leesbril’ die u van nature al had. U wint dus voor veraf, maar verliest voor dichtbij.
      De enige mogelijkheden om dit teniet te doen zijn ofwel multifocale contactlenzen of een leesbril over de veraf lenzen heen.

  • Sonja schreef:

    Ik draag sinds 2 weken multifocale lenzen, na 30 jr een multifocale bril te hebben gedragen.
    Nu kan ik van dichtbij goed zien, maar veraf is wazig. De opticien zegt dat hij dat veraf kijken kan corrigeren, maar dat dat dan wel betekent dat het zicht dichtbij dan minder wordt. En dat lenzen nooit zo kunnen zijn als een bril.
    Is dit altijd zo met multifocale lenzen?
    Groet

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Bij multifocale lenzen spreken we altijd van een ‘compromis’-lens. Het komt zelden voor dat een volledig optimaal beeld wordt verkregen voor zowel veraf als dichtbij. Zeker als dit na het gebruik van een multifocale bril is geweest. Een bril heeft een veel groter vlak waar doorheen gekeken kan worden. Doordat dit bij een contactlens veel kleiner is en tevens een lens veel minder makkelijk precies juist met de juiste sterkte voor de pupil te krijgen is, is het beeld altijd wat minder scherp. Of uw opticien in uw geval gelijk heeft, kunnen wij niet bepalen, maar het is niet vreemd als het wel zo is.
      Een multifocale contactlens heeft dus best veel voordelen, maar niet alleen voordelen.

  • Sonja schreef:

    Oke, heb nu andere sterkte lenzen, prima zicht, als ik kleine letters wil lezen wel even bril op. Maar kan nu weer gewoon autorijden en redelijk goed dichtbij zien. Dus heel tevreden nu. Altijd beter dan constant bril op de neus 😅

  • Miranda schreef:

    Ik heb via mn opticien: multifocale 1-daglenzen, Acuvue Moist, met op het etiket D +0,25 LOW / Max add + 1,25 / BC 8,4 Dia 14,3.
    Voor beide ogen dezelfde.

    Kunt u mij vertellen of dit klopt voor iemand met min 0,25 en plus 1,25?
    Ik zie namelijk wazig als ik ze in heb, en vraag me af of het een kwestie van doorzetten is of dat het niet correct is.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Miranda,
      De sterkte lijkt niet goed. U heeft immers -0,25 als sterkte en de lens is +0,25. Echter, niet alleen de ‘brilsterkte’ is een factor bij het bepalen van de uiteindelijk lenssterkte. Hierbij speelt ook het traanvocht, oogkamer, knipperslag etc een rol. De enige manier om dit te bepalen is een meting door een specialist. In dit geval adviseren wij u om terug te gaan naar uw opticien en aan te geven dat u er (nog) wazig mee ziet.

  • Nelleke schreef:

    Hallo, ik ben een poos geleden lang bezig geweest voor contactlenzen. Multifocale zachte lenzen. Nu blijf ik het probleem houden dat veraf kijken scherp is maar lezen lukt niet.
    Ik zou graag contact lenzen willen hebben waar ik goed door kan lezen. Veraf is voor mij gern prioriteit omdat het zicht daarin nog aardig goed is. Bestaat er voor mij ook een contactlens waar ik goed door kan lezen? Mijn opticien heeft het opgegeven.
    Met vriendelijke groet

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Nelleke,
      Zonder een meting is dit helaas niet te zeggen. Veelal is er wel een mogelijkheid in bijvoorbeeld monovision. Dan wordt één oog gebruikt voor veraf en één oog voor dichtbij. Als bij de huidige specialist geen bevredigend antwoord komt, is het een overweging om eens elders een second-opinion te halen.

  • Bianca schreef:

    Hallo

    Ik heb sinds een maand of 2 multifocale maandlenzen, maar als het schemerig word dan zie ik veraf wazig. Vanaf een meter of 5 zie ik zo wazig dat ik haast geen gezichten goed kan zien. Het is heel irritant. Ook lampen zijn dan zo irritant. Kringen erom heen. Heb ook al daglenzen geprobeers maar dat helpt ook niet. Is er iets tegen te doen?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Bianca,
      Dit zou een vorm van nachtmyopie kunnen zijn. Dan is er in het donker een beetje extra min-sterkte nodig om toch scherp te kunnen zien. Dit is op te lossen met een veraf bril over de multifocale lenzen heen met alleen het verschil in sterkte tussen gebruik in daglicht en donker. Wellicht is dit bespreekbaar met de specialist.

  • Marco schreef:

    Ik heb lenzen, omdat ik objecten op verre afstand niet scherp zie. Deze lenzen doen wat ze moeten doen, ik neem namelijk objecten op verre afstand scherp waar. Echter is het zo dat mijn zicht van dichtbij nu minder scherp is, vergeleken met toen ik mijn bril op had. Is dit normaal of kan dit komen doordat de sterkte van de lens toch niet juist is?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Marco,
      Zonder een meting is dit niet zeker te zeggen, maar het is zeker mogelijk dat voor nabij een andere correctie in lenzen nodig is dan in een bril. Het beste is dit op te meten door een specialist.

  • Dominique schreef:

    Ik draag lenzen om ver te kunnen zien (-2,5 en -2,75) in combinatie met een leesbril voor dichtbij. Zonder lenzen kan ik echter perfect dichtbij zien en lezen. Welk type multifocale lens is dan aangewezen, aangezien ik voor dichtbij eigenlijk geen correctie nodig heb. Dank voor de info.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Dominique,
      U heeft wel een sterkte nodig om te lezen, maar u heeft het ‘geluk’ dat u met de sterkte afwijking die u heeft dichtbij kunt lezen. Als uw veraf sterkte wordt gecorrigeerd, heeft u net als iemand die dit geluk niet heeft een correctie nodig om te lezen. Hiervoor kunt u dan ook gewoon dezelfde lenzen gebruiken als iedereen die leesklachten heeft. In uw geval heeft u dus voor veraf een correctie van -2.50/-2.75 nodig en dan een additie voor uw leeftijd. Als dit uiteindelijk +2.50 is, is de totaalsterkte voor dichtbij dus 0, maar heeft u zowel voor veraf als dichtbij een correctie.

  • Nina schreef:

    Vieze lenzen komen vaak door een verkeerde lensvloeistof die te vettig is, dat past dan net weer niet bij jouw oogvocht.
    Zelf gebruik ik inmiddels al vele jaren die van de AH en die bevalt me echt goed.
    ik heb al heel lang contactlenzen en heb best veel geprobeerd inmiddels en nu is dit echt de beste optie.

  • Shakira schreef:

    Ik heb erg last van wazig zicht met mijn lenzen en ik weet gewoon niet wat de oorzaak is. Als ik ze net in doe zie ik heel scherp, maar na ong 2 a 3 uur zie ik weer heel wazig. Ook wanneer ik net nieuwe lenzen in heb gedaan. Het is ook geen vuil want ik maak ze vaak schoon. Veel knipperen en oogdruppels (die ook eiwit ophoping tegen gaan) helpt niet. Het enige wat helpt is de lenzen uitdoen, even door de lenzenvloeistof halen en weer terug in doen. Maarja, iedere 2 uur op de dag je lenzen opnieuw uit en in doen is niet handig.
    Heeft iemand idee wat de oorzaak is of wat ik hiertegen kan doen?

  • A.Mol schreef:

    Ik heb de laatste maanden last vsn droge ogen. Op zich niet heel vervelend alleen heb ik bin het dragen vsn mijn maandlens een vertemening vsn licht om de randen zeg maar, soort halo effect. Ik gebruik al druppels en maak de lens (ik heb er maar 1 nodig) tussendoor veel schoon maar het effect komt vaak terug, vooral bij kunstlicht. Tips?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Indien oogdruppels niet het gewenste effect hebben, kunt u bij een aantal optiekzaken ook een onderzoek laten doen naar de oorzaak van uw droge ogen. Wellicht is er een andere manier om uw klachten te verhelpen, namelijk door deze te voorkomen. Het beste kunt u dan een optometrist raadplegen. Optiekzaken waar een optometrist werkzaam is, vindt u middels de volgende link: optometrie.nl/praktijkzoeker

  • Mariëlle schreef:

    Hallo,

    Ik heb langere tijd verkeerde sterktes gehad toen ik nog bij Eyewish liep met mijn lenzen
    Nu loop ik bij wolderingh en merk ik dat ik scherp kan zien en dat ik ook voor het eerst rustig uit mijn ogen kijken
    Maar op zo’n dag als vandaag (er ligt sneeuw en het is onder 0 en binnen brand natuurlijk de kachel)
    Merk ik dat mijn lenzen en dan voornamelijk mijn linkerlens heel erg wazig is wat super irritant is want gisteren was er niks aan de hand
    Ik weet ook dat ik omdat ik sterke cilinders heb met moeite de juiste sterkte kan krijgen en dus maar zo’n 80% zie (wat ik niet heel erg vind hoor) nogal onzeker word of ik niet de verkeerde lenzen draag omdat ik als ik lenzen controle heb vaak aangeef dat ik de letters wel kan lezen maar dan enkel op de gok dus dan geef ik ook aan als ik bij de 90% sterkte kaart aan ben gekomen van Ik kan er wel iets van maken maar echt lezen kan ik het niet maar als ik dan op lees wat ik denk dat er staat dan lees ik het kennelijk wel altijd goed op misschien eens 1 letter na

    Wat is verstandig? want over het algemeen heb ik niet echt last alleen op dagen als vandaag Voor mijn idee zijn mijn lenzen niet echt droog maar wie weet Ik heb zelf namelijk het idee dat mijn ogen te vochtig zijn

  • Rita schreef:

    Hallo, ik heb een vraag, ik heb multifocale lenzen, links +2.75, rechts +3.00 en high voor het lezen…
    De opticien twijfelde om beide + 2.75 te doen…nu is mijn vraag…
    Zou het mogelijk zijn om lenzen te dragen die alleen dat 2.75 te hebben, dus zonder het multifocale (lezen)…
    Heb bovendien, net als meerdere mensen hier, last van troebele lenzen na een paar uur, wat zijn de meest hydra lenzen, gebruik nu de air optics hydra glyde multifocal…

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Rita,

      Het is zeker mogelijk om PLUS lenzen te dragen zonder leesgedeelte in de lens. Wel adviseren wij altijd om deze overstap te doen in samenspraak met uw specialist. Het is namelijk best mogelijk dat de sterkte iets aangepast moet worden, omdat het leesgedeelte niet meer in de lens zit.
      De meest hydraterende lenzen van Alcon, waar ook uw huidige lenzen van zijn, zijn Total30 lenzen. Echter, troebele lenzen na een tijdje dragen zijn vaak het gevolg van droge lenzen/ogen. Kou, verwarming, airco etc zijn allemaal oorzaken hiervan. De beste remedie is dan meestal het gebruik van een oogdruppel.

  • Eline schreef:

    Goedemorgen. Ik heb +1,25 en +1,75 (Acuvue moist), Ik heb de lenzen echt al meerdere keren gedragen maar ik lijk er maar niet aan te kunnen wennen. Voor mijn zicht dichtbij merk ik dat mijn ogen vooral wel rust hebben, maar zodra ik verder weg moet kijken zie ik al snel wazig/troebel, en zie ik een soort halo om voorwerpen heen, met name bij licht. Ik moet continue knipperen om scherp te stellen. Wat kan de oorzaak zijn? en is er iets aan te doen?

    Als mijn lenzen alleen goed zitten op momenten wanneer ik dichtbij zie en niet veraf, dan is het eigenlijk niet te doen. Ik kan bijvoorbeeld niet tussentijds autorijden, dan zou ik de daglenzen weer uit moeten doen, vanmorgen heb ik hier namelijk hoofdpijn aan overgehouden.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Wij kunnen hier niet goed een oordeel over geven, omdat wij uw achtergrond verder niet kennen. Het advies is dan ook om de contactlenzen te laten controleren bij uw specialist. Wellicht moet er iets met de sterkte worden gedaan om het beeld optimaal te krijgen.

  • Annemiek schreef:

    Tot voor kort droeg ik jarenlang zachte lenzen -4.0 (R) en -2.5 (L). Omdat ik merkte dat mijn zicht slechter werd, zijn mijn ogen opnieuw opgemeten. De sterkte blijkt te zijn gewijzigd naar -5.0 (R) en -3.5 (L). Met de lenzen op deze sterkte zie ik alles veraf prima, maar ik moet bijna bij alles dichtbij mijn leesbril opzetten. Uiteraard bij lezen, maar ook bij koken, schoonmaken, computeren. Eigenlijk bij alles wat zich binnen een meter van me afspeelt. Erg lastig en ik wordt er misselijk van. Voorheen had ik hier geen last van. Weet u misschien een oplossing?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Beste Annemiek,

      Uw ervaring lijkt te duiden op ouderdomsbijziendheid, ofwel presbyopie. (https://www.123lens.nl/blog/waarom-veranderen-je-ogen-naarmate-je-ouder-wordt/) U heeft dus een leesbril nodig. Dit probleem krijgt iedereen, ergens tussen 38 en 50. De een wat eerder dan de ander. Doordat uw voorgaande lenzen +1.00 sterker waren dan uw nieuwe lenzen, had u eigenlijk een leescorrectie in uw lenzen zitten. U betaalde hiermee met de visus voor veraf. Dit is nu opgelost, maar het probleem van de leesklacht komt nu naar voren.
      Dit is op te lossen met ofwel een leesbril over uw huidige contactlenzen heen, of u kunt zogenaamde multifocale contactlenzen laten aanmeten. Hierbij wordt een leescorrectie toegevoegd aan de contactlens, waardoor u weer kunt lezen. In het volgende blog vindt u hier wat meer informatie over: https://www.123lens.nl/blog/multifocale-lenzen-werking/

  • Michaël F. schreef:

    Hallo,

    Ik ben 38j en draag reeds van men +- 16j contactlenzen .

    Heb altijd maandlenzen gedragen maar sinds begin vorig jaar heb ik opgemerkt dat ik een wazig en slecht zicht met men contactlenzen heb, oogsterkte is nochtans up to date… Met mijn bril heb ik dit probleem niet .. mijn oogarts zag niet meteen iets verkeerd of zorgwekkend aan mijn ogen , daar ben ik natuurlijk niet veel mee.. heb een afspraak proberen maken bij een specialist maar er is een wachttijd tot ergens in 2025..

    Alsook ben ik recent op aanraden van een opticien overgeschakeld naar 2 week lenzen, dit zonder positief resultaat..
    Vraag me af of mijn ogen überhaupt nog lenzen kunnen verdragen, maar dan zouden men ogen de lenzen
    Toch gewoon afstoten? Mijn
    Zicht heeft niets te maken met het comfort, toch?
    Heel vervelende situatie..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *