Kan ik contactlenzen dragen tijdens het koken?

Er zijn veel hardnekkige geruchten rondom contactlenzen. “Koken met lenzen in kan gevaarlijk zijn”, is er zo één. Er wordt wel eens gezegd dat de hitte van bijvoorbeeld een oven je lenzen kan smelten terwijl je ze draagt. Wees gerust: dit is niet waar. Koken met contactlenzen in is hartstikke veilig.

Kokend stel

Waar moet ik op letten tijdens het koken met lenzen in?

Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten als je met lenzen in de keuken staat. Niet omdat het gevaarlijk is, maar omdat het koken er een stuk leuker door wordt!

Koken is hartstikke leuk, maar je moet natuurlijk altijd op de veiligheid letten. Je werkt met scherpe messen, hete pannen, ovens, kokend water en spetterende olie. Hoewel lenzen geen extra gevaar in de keuken vormen, kunnen ze wel bepaalde ergernissen, waar iedereen wel eens last van heeft in de keuken, uitvergroten. Het is daarom goed om met de volgende dingen rekening te houden:

Uien snijden met lenzen in

Iedereen weet hoe irritant het is als je moet huilen tijdens het uien snijden. Gelukkig heb je met het dragen van contactlenzen veel minder tot geen last van. Echter, indien je hier wel last van hebt, is dit dit extra vervelend als je contactlenzen draagt. Het extra traanvocht in je ogen kan ervoor zorgen dat je lenzen los komen te zitten of dat je de neiging krijgt om in je ogen te wrijven. Dat is niet gevaarlijk, maar prettig is het ook niet. Zeker niet wanneer je contactlens uit je oog valt. Hopelijk hang je dan niet net boven de pan…

Uien snijden met lenzen in? Let er dan op dat je lenzen los kunnen gaan zitten.

Wat kan je hier aan doen? Het belangrijkste is om niet in je ogen wrijven. Dan is de kans het grootst dat je contactlenzen in je ogen blijven zitten. Voor de rest zijn tranende ogen door de uien nu eenmaal iets waar je doorheen moet bijten, met of zonder lenzen. Natuurlijk kan je irritatie wel altijd verzachten met een paar oogdruppels.

Pittig eten maken met lenzen in

Maak je een lekkere chili, curry of sambal? Dan heb je waarschijnlijk een paar hete pepers nodig. Dat betekent oppassen geblazen! Het ene moment ben je een rode peper aan het snijden of ontpitten, het volgende moment wrijf je nietsvermoedend in je ogen. Het gevolg: brandende en geïrriteerde ogen. Dat is altijd vervelend, maar met contactlenzen in is het nog net iets irritanter.

Gelukkig is het branderige gevoel in je ogen makkelijk te voorkomen. Draag bijvoorbeeld wegwerphandschoenen wanneer je met pittig eten werkt (en gooi deze weg zodra je klaar bent). Was daarnaast altijd je handen nadat je iets pittigs hebt aangeraakt en wrijf niet in je ogen tijdens of na het koken. Voel je toch een branderig gevoel opkomen? Was dan meteen je handen, doe je lenzen uit en spoel je ogen.

TIP: Als je met pittige ingrediënten werkt, moet je er altijd op letten dat je niet in je ogen wrijft

De voordelen van contactlenzen tijdens koken

Contactlenzen kunnen bestaande ergernissen in de keuken dus uitvergroten. Maar zolang je goed oplet, bieden lenzen vooral voordelen tijdens het koken. Zo zullen lenzen niet beslaan wanneer je een hete oven open doet of wanneer je een pan met kokend water afgiet. Met lenzen in kan je onbelemmerd en veilig koken. Zo blijft koken leuk!

Lenzen kopen bij 123 Lens

Wil jij veilig en met plezier kunnen koken? Dan is het belangrijk dat je de juiste contactlenzen draagt. In het ruime aanbod op 123lens.nl vind je de geschikte lenzen voor jou. Daarnaast kun je bij ons terecht voor oogdruppels en andere toebehoren. Zo houd jij je zicht scherp, binnen en buiten de keuken.

Reacties

2 reacties
  • Marga schreef:

    Dat je met lenzen last hebt met uien snijden klopt niet. Het tegendeel is waar. Ik spreek uit eigen ervaring en zie hier dit bericht.
    „Lenzen beschermen veel beter tegen uien dan een bril. De ME gebruikt ze zelfs bij oefeningen met traangas.” De verklaring is dat uienlucht en traangas niet de traanklier prikkelen, maar het hoornvlies. Dit doorzichtige vliesje zit vol met zenuwuiteinden; die zijn erg gevoelig voor chemische en mechanische prikkels.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      De boodschap die we over willen brengen is dat je niet in je ogen moet wrijven als je contactlenzen draagt en een ui aan het snijden bent. We zullen dit iets verduidelijken. Excuses voor de verwarring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *