Waarom worden mijn contactlenzen droog als ik alcohol drink?

Als we iets te vieren hebben, doen we dat vaak met een glaasje alcohol. Vocht is goed, maar van te veel drankjes kunnen je ogen juist uitdrogen. Gelukkig kan je met de juiste zorg van je bier, wijn en sterke drank blijven genieten zonder in je ogen te hoeven wrijven.

Twee glazen alcohol

Tips tegen droge ogen bij alcohol gebruik

In deze blog leggen we uit waarom je contactlenzen droog worden als je alcohol drinkt. En we geven je een paar tips om dat droge gevoel te voorkomen. Zo houd jij je ogen de hele avond lekker fris.

Het effect van alcoholgebruik op je ogen

Dat alcohol een uitdrogend effect heeft, is algemeen bekend. De hoofdpijn, leren tong, dofheid en nadorst die een kater kenmerken zijn allemaal tekenen van uitdroging. Ook je ogen kunnen hier last van hebben. Als je niet op je alcoholgebruik let, kan je vrij snel last krijgen van droge, rode en geïrriteerde ogen.

Alcohol heeft een duidelijk merkbaar effect op je ogen. Je zicht wordt bijvoorbeeld minder scherp. Ook wordt het lastiger om contrast waar te nemen. Daarnaast passen je ogen zich minder makkelijk aan aan veranderend licht.

Bij extreem alcoholgebruik kunnen er zelfs nare langetermijngevolgen optreden. Je maakt dan bijvoorbeeld een grotere kans op oogaandoeningen als cataract en maculadegeneratie.

Vrouw haar oog

Extra goed opletten met contactlenzen

Goed letten op je alcoholgebruik is dus belangrijk als je het de hele avond gezellig wil hebben en gezond wil blijven. Draag je contactlenzen? Dan moet je extra goed opletten.

De opticien of optometrist die jouw lenzen voorschreef, hield bij zijn advies namelijk rekening met de unieke mix van traanvocht, eiwitten en vetten in jouw ogen. Alcohol kan deze verhoudingen veranderen. Het kan bijvoorbeeld vóórkomen dat je daardoor minder traanvocht produceert.

Hierdoor worden je contactlenzen niet meer optimaal bevochtigd door je traanvocht en kunnen ze uitdrogen. Dan zitten je lenzen niet meer lekker en doen ze hun werk niet meer optimaal. De effecten van alcohol op je ogen – droogte, irritatie, verminderd zicht, etc. – worden zo nog verder versterkt.

TIP: Draag je contactlenzen? Dan moet je extra goed opletten als je alcohol drinkt

5 tips om uitgedroogde lenzen door alcohol te voorkomen

Gelukkig zijn er manieren om uitgedroogde lenzen (deels) te voorkomen. Wij hebben 5 tips waarmee je tijdens het drinken – en de volgende ochtend – kunt blijven genieten van frisse ogen en een scherp zicht.

1. Draag de juiste lenzen

De juiste lenzen drogen een stuk minder snel uit. Laat je lenzen daarom altijd aanmeten door een specialist, zoals een optometrist. Hij weet precies welke lenzen het beste zijn voor jouw ogen en situatie. Dat verschil merk je, ook wanneer je geen druppel alcohol op hebt.

2. Drink minder alcohol

Wil je minder last hebben van droge ogen en lenzen als je alcohol drinkt? Dan kun je het beste wat minder drinken. Dat is de makkelijkste manier om de negatieve gevolgen van alcohol uit de weg te gaan. Begin bijvoorbeeld een uur later met drinken, sla af en toe een rondje over, of stap na een paar drankjes over op alcoholvrije drank.

TIP: Een alcoholvrij drankje is een stuk beter voor je ogen en lenzen
2 glazen alcohol

3. Drink water tussen de alcohol door

Je lenzen drogen uit omdat je ogen uitgedroogd zijn. Drink daarom regelmatig een glas water. Een goede vuistregel is om na elk tweede glas alcohol een glas water te drinken. Zo houd je je ogen en contactlenzen gehydrateerd en fris.

4. Gebruik oogdruppels

Een andere goede manier om droge ogen te voorkomen, is door oogdruppels te gebruiken. Daarmee kan je je ogen en contactlenzen snel van extra hydratatie voorzien. Dien bijvoorbeeld wat oogdruppels toe voordat je gaat stappen, of wanneer je de volgende ochtend wakker wordt. Lees wel altijd eerst de bijsluiter. Sommige oogdruppels kunnen beter niet gebruikt worden in combinatie met alcohol.

5. Doe je lenzen uit

Ten slotte: wil je de volgende ochtend niet wakker worden met uitgedroogde ogen? Doe je lenzen dan zo snel mogelijk uit, bijvoorbeeld zodra je thuiskomt na een feest. Natuurlijk kan je je lenzen voor een avondje ook inruilen voor een bril. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je lenzen uit zijn voordat je gaat slapen, anders drogen deze ‘s nachts uit.

Geniet met deze tips van alcohol zonder last te krijgen

Als je deze tips opvolgt kan je genieten van (een verantwoorde hoeveelheid) alcohol zonder last te krijgen van droge contactlenzen. De juiste lenzen en oogdruppels vormen de basis van gezonde en frisse ogen, ook als je een drankje op hebt.

Lenzen en oogdruppels kopen bij 123 Lens

In de webshop van 123 Lens kan je terecht voor veel verschillende soorten en merken contactlenzen en oogdruppels tegen een eerlijke prijs. Daarmee zitten droge ogen en lenzen jou niet langer in de weg tijdens een gezellige verjaardag, feestdag, of avond uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *