Welk effect heeft roken op het dragen van lenzen?

Dat roken slecht voor je is, weten we allemaal. Maar wist je dat roken ook een negatief effect kan hebben op het dragen van lenzen? Je kan last krijgen van een droog en geïrriteerd gevoel. En op de lange termijn kan roken schadelijk zijn voor je ogen. In deze blog vertellen we je meer over de effecten van roken op contactlenzen en ogen.

vrouw die sigarettenrook uitblaast

Als rook in je ogen komt, kunnen kleine vuildeeltjes zich onder je lens nestelen.

Het effect van roken op lenzen 

Rook kan voor irritatie aan je lenzen zorgen. De rook van tabak of wiet zit vol met minuscule vuildeeltjes. Deze beschadigen je longen als je ze inademt, maar kunnen ook je lenzen aantasten. Bijvoorbeeld via de rook die je weer uitblaast of de rook die van de sigaret of joint zelf afkomt.

De kleine vuildeeltjes kunnen zich namelijk onder je lenzen nestelen. Dit zorgt ervoor dat je lenzen niet meer optimaal werken. Het gevolg: onhygiënische lenzen, een verminderd zicht en last van je ogen. Hetzelfde effect kan ook optreden door de rook van bijvoorbeeld vuurwerk, een open haard of een kampvuur.

De oplossing is simpel: vermijd rook zo veel mogelijk. Kom je toch regelmatig in aanraking met rook, bijvoorbeeld tijdens je werk? Dan zouden silicone hydrogel contactlenzen verzachting kunnen bieden. Overleg wel eerst met een oogspecialist voordat je overstapt op andere lenzen.

De gevolgen van roken op je ogen

Roken en contactlenzen gaan dus niet goed samen. Maar de gevolgen van roken op je ogen kunnen erger zijn dan
een beetje irritatie. Er is een reden dat sommige pakjes sigaretten een beschadigd oog erop hebben staan. Veel roken kan namelijk tot permanente schade aan je ogen leiden.

Zo kun je last krijgen van blinde vlekken in je zicht door maculadegeneratie. Of je krijgt staar. Dat is een soort waas over je zicht heen die uiteindelijk kan leiden tot complete blindheid. Ook kun je last krijgen van uveïtis, een ontsteking aan een deel van het oog wat de uvea noemen. Ook hiervan kun je uiteindelijk blind worden.

Ja, al deze aandoeningen kun je ook krijgen als je nog nooit een sigaret gerookt hebt. Maar de wetenschap is het erover eens dat veel roken de kans op deze (en andere) oogaandoeningen enorm vergroot.

Juigende mensen stoppen met roken

Risico’s van meeroken

Niet alleen de roker zelf, maar ook de mensen in de buurt van de roker lopen een risico. Als je tijdens een feestje in de rook staat, of naast een roker op het terras zit, kun je (onbewust) meeroken. Ook hierdoor kan je ook last krijgen van je lenzen en ogen.

Stoppen met roken

Roken heeft dus een groot effect op het dragen van lenzen én op de gezondheid van je ogen. De oplossing ligt voor de hand: stop met roken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Er staan mensen klaar om je te helpen. Kijk bijvoorbeeld op ikstopnu.nl, daar vind je tips en concrete stappen die je kunt zetten om het roken voorgoed achter je te laten. Hier kun je ook terecht als je iemand anders wilt helpen met stoppen.

Sommige hulpmiddelen en methoden die je kunnen helpen met stoppen worden vergoed door de basisverzekering. Sinds 1 januari 2020 hoef je hier ook geen eigen risico meer over te betalen. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl.

Stoppen met roken? Je staat er niet alleen voor!

Contactlenzen kopen bij 123 Lens

Of je nu rookt of niet: de juiste contactlenzen zorgen voor een beter zicht en een hoger draagcomfort. In de webshop van 123 Lens vind je een groot aanbod van zachte lenzen. Je vindt bij ons ook silicone hydrogel lenzen, die kunnen verlichting brengen als je vaak met rook in aanraking komt. Verander je van soort of merk contactlenzen? Doe dat dan altijd in samenspraak met een specialist. Dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *