Duiken en snorkelen met contactlenzen in: kan dat?

Ga jij binnenkort duiken of snorkelen en draag je contactlenzen? Dan vraag je je misschien af of je je lenzen in kan houden. Het korte antwoord: ja, dat kan. Maar er zijn wel een aantal zaken om op te letten. Die bespreken we in deze blog.

Duiken

Duiken en snorkelen zijn voor veel mensen leuke activiteiten. Terwijl je door het water zweeft, kom je even in een andere wereld terecht waarbij je het leven onder water van dichtbij kunt bekijken. Om daar optimaal van te genieten, is het belangrijk dat je helder en scherp zicht hebt. Het is dus logisch dat je je contactlenzen in wil houden, als je die nodig hebt. Maar kan dat wel? En waar moet je dan op letten tijdens het duiken en snorkelen? Wij leggen het uit. 

Zwemmen met lenzen

Voordat we inzoomen op duiken en snorkelen, is het goed om even stil te staan bij zwemmen in het algemeen. Het wordt afgeraden om contactlenzen te dragen tijdens het zwemmen. Het maakt niet uit of je nu in een zwembad, de sloot of de kraakheldere zee van Bali duikt: het is niet hygiënisch. Kleine vuildeeltjes en micro-organismen kunnen tussen je ogen en lenzen terecht komen en zorgen voor irritatie, jeuk en infecties. 

Het is dus beter om je lenzen uit te doen voordat je in het water duikt. Maar niet iedereen kan helder zien zonder contactlenzen in. En zonder goed zicht is het zwemmen een stuk minder leuk en veilig. Heb jij je lenzen echt nodig? Kies dan voor daglenzen. Deze kun je uitdoen na het zwemmen. Als je vervolgens je ogen goed afspoelt met schoon water kun je weer een fris setje lenzen indoen. Zo minimaliseer je de kans op irritatie, jeuk en infecties. 

Dit is het advies bij ‘gewoon’ zwemmen. Maar er is een belangrijk verschil tussen gewoon zwemmen en duiken en snorkelen: tijdens het duiken en snorkelen heb je een afsluitende bril op. Verandert dat het verhaal? 

Duiken met contactlenzen in 

Scherp en helder zicht is essentieel tijdens het duiken. Niet alleen omdat je daarmee de mooie onderwaterwereld goed kunt zien, maar vooral omdat je goed zicht nodig hebt voor de communicatie met je mede-duikers. Tijdens het duiken communiceer je met handsignalen. Als de zuurstof bijna op is, iemand zich niet lekker voelt, of er een haai achter je zwemt, laat je dat elkaar dus weten met visuele communicatie. Als je zicht niet goed is, kun je de signalen van je mede-duikers of instructeur misschien niet goed lezen. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. 

Gelukkig is het veilig om contactlenzen te dragen tijdens het duiken. Een goede duikbril zorgt ervoor dat je ogen (en lenzen) niet in contact komen met het water. Daardoor hoef je je geen zorgen te maken over infecties. Er zijn wel een paar dingen om op te letten als je contactlenzen draagt tijdens het duiken:

Duiker onder water Tijdens het duiken is goed zicht essentieel voor het communiceren met je mede-duikers

Zorg voor een goed masker

Het spreekt voor zich dat je een goed masker nodig hebt als je gaat duiken. Maar als je contactlenzen draagt, is dit extra belangrijk. Laat je daarom goed adviseren door specialisten, bijvoorbeeld in een gespecialiseerde duikwinkel. Het is belangrijk dat je masker goed sluitend is, zodat er geen water in contact met je ogen en lenzen kan komen.

Draag zachte lenzen 

Als je gaat duiken, zijn zachte lenzen eigenlijk je enige optie. Als je harde lenzen draagt tijdens het duiken, kunnen er namelijk bubbels ontstaan tussen je lens en oog. Dit zorgt voor vaag zicht en kan ook irritatie en pijn veroorzaken. Onder een zachte contactlens kunnen dit soort bubbels niet ontstaan. Dat maakt zachte lenzen de enige comfortabele en veilige optie tijdens het duiken.  

Draag daglenzen 

Zelfs als je het perfecte duikmasker draagt, kan er water in komen. Tijdens een duikcursus krijg je zelfs specifiek les in hoe je dat water weer uit je masker kan laten lopen. Er is dus een altijd een kans dat je lenzen toch in contact komen met water. Daarom is het slim om altijd daglenzen te dragen tijdens het duiken. Net zoals bij ‘gewoon’ zwemmen zijn daglenzen de beste keuze omdat je ze na het duiken kunt vervangen door een schoon, fris setje nieuwe lenzen. 

Neem extra contactlenzen mee 

Als er tijdens het duiken iets misgaat met je contactlenzen – ze komen bijvoorbeeld in contact met water, of ze beginnen pijn te doen – dan is het slim om even het water uit te komen en nieuwe lenzen in te doen. Neem daarom altijd een extra setje zachte daglenzen mee als je gaat duiken. Dan wordt jouw duik niet verpest door een vieze of irriterende lens.

Laat anderen weten dat je lenzen draagt 

Tenslotte is het altijd verstandig om je mede-duikers te laten weten dat je contactlenzen draagt. Zo kan iedereen hier rekening mee houden en weten ze ook beter hoe ze je kunnen helpen als er iets mis is met je zicht. Duik je met een instructeur, bijvoorbeeld tijdens duiklessen? Laat hem of haar dan ook weten dat je lenzen draagt. Dan houdt de instructeur daar rekening mee tijdens de oefeningen die je moet doen.

Snorkelen met contactlenzen in 

Tijdens het snorkelen zijn er minder risico’s dan tijdens het duiken. Je bent wendbaarder, je zwemt vaak dichter bij de kust, en je kunt meestal een stuk makkelijker communiceren met de mensen om je heen. Toch gelden tijdens het snorkelen veelal dezelfde adviezen als tijdens het duiken met contactlenzen in.

Ook als je gaat snorkelen is het slim om zachte daglenzen te dragen en een extra setje contactlenzen mee te nemen voor het geval dat. Bovendien is een goede bril ook tijdens het snorkelen essentieel.

Snorkelen Een goed sluitende snorkelbril is extra belangrijk als je contactlenzen draagt

Zorg voor een goede bril

Duikmateriaal is vaak heel specialistisch. Maar een snorkelbril kun je in bijna elke sport- en kampeerwinkel kopen. Het kan verleidelijk zijn om een goedkoop model te nemen. Zorg ervoor dat als je contactlenzen draagt, je een bril nodig hebt die perfect sluit. Daarmee minimaliseer je het risico dat je ogen en lenzen in contact komen met water. Zo’n goede bril is misschien iets duurder, maar je doet je ogen er een groot plezier mee.

Lenzen kopen via 123 Lens

Of je nu graag het water in duikt of liever op het strand blijft liggen: de juiste contactlenzen zijn belangrijk als je je zicht scherp en je ogen gezond wil houden. In de webshop van 123 Lens kun je terecht voor een ruim aanbod zachte contactlenzen. In ons assortiment vind je ook veel daglenzen. Ideaal voor tijdens het duiken en snorkelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *