Kun je douchen en zwemmen met contactlenzen in?

Ga je douchen of zwemmen? Doe dan je contactlenzen uit. Het is namelijk niet hygiënisch om met lenzen in onder de douche te staan of in het zwembad te springen. In deze blog lees je waarom dit zo is, wat de risico’s zijn, en wat je dan wél kan doen als je gaat douchen of zwemmen.

Vrouw in zwembad

Ga niet douchen of zwemmen met lenzen in 

Douchen of zwemmen met lenzen in wordt afgeraden. Het maakt niet uit of je doucht met kalkvrij water, in een schoon zwembad zwemt, of een duik neemt in natuurwater. Het is niet hygiënisch.

Je hoeft niet direct in paniek te raken als je per ongeluk toch een keer je lenzen inhoudt. Maar er kleven reële risico’s aan het douchen of zwemmen met contactlenzen. Daarom is het advies: probeer je lenzen altijd uit te doen voordat je een frisse duik of douche neemt. 

De risico’s van water voor je contactlenzen 

Douchen of zwemmen met lenzen is dus geen goed idee. Maar hoe zit dat? Wat is nou eigenlijk het risico van water voor je contactlenzen? En vormen je lenzen ook een risico voor het water? Wij zetten de grootste risico’s op een rij.

Onzuiverheden in het water

Water zit vol met onzuiverheden. Zelfs in het water waar je mee doucht zitten minuscule bacteriën, organismen en chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor je lenzen en ogen. In zwembad- of natuurwater zitten nog meer van dit soort onzuiverheden. Dat is de belangrijkste reden waarom we het afraden om met je lenzen in te douchen of zwemmen.

Man aan het douchen Zelfs in het schone water van een douche zitten onzuiverheden

Deze onzuiverheden zijn normaal gesproken niet direct schadelijk. Maar wanneer je doucht of zwemt met contactlenzen in, werken deze als een soort spons. Ze zuigen het water op en houden al deze onzuiverheden vast. Die kunnen vervolgens tussen je lens en oog terechtkomen. In het ergste geval kan dit een infectie of ontsteking veroorzaken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Lenzen kwijtraken 

Douchen of zwemmen met je lenzen in is dus niet goed voor de gezondheid van je ogen. Maar het is ook gewoon onhandig. Door al het water wat over je ogen stroomt, kunnen je lenzen vervormen en loskomen van je oog. Voor je het weet ben je een lens kwijt. Onder de douche is dat alleen maar irritant, maar als je je lenzen in de zee kwijt raakt en nog naar huis moet rijden heb je een serieus probleem. 

Slecht voor de natuur 

Je lenzen kwijtraken in het water is irritant. Maar wist je dat dit ook slecht voor de natuur is? Contactlenzen zijn gemaakt van acrylglas, siliconen en fluorpolymeren. Deze stofjes maken lenzen flexibel, zacht en zuurstof doorlatend. Helaas zijn deze stofjes ook schadelijk voor het milieu. Als lenzen (via het riool) in de natuur terecht komen, kunnen deze stofjes in het water en de grond terechtkomen met alle gevolgen voor de flora en fauna van dien. 

Door je lenzen uit te doen voor het zwemmen of douchen kun je dus ook de natuur helpen!

Wat kan je wel doen? 

Het is nu wel duidelijk dat je douchen en zwemmen met lenzen in zoveel mogelijk moet vermijden. Maar dit is niet altijd een optie. En wat kan je dan wél doen? Twee tips:

Je douches slim inplannen

Heb je je lenzen echt nodig onder de douche? Waarschijnlijk niet. Ja, het is vervelend om een paar minuten onscherp te zien, maar het is nog vervelender als je een oogontsteking oploopt omdat je je lenzen inhoudt. Doe je contactlenzen dus gewoon even uit als je onder de douche stapt. Dat wordt makkelijker als je je douches slim inplant. 

Bewaar je douche bijvoorbeeld tot vlak voordat je gaat slapen, wanneer je je lenzen toch uit zou doen. Of douche juist vroeg in de ochtend en doe daarna pas je contactlenzen in. Als je hier een vast ritueel van maakt, zal je niet meer zo snel per ongeluk met je lenzen in onder de douche stappen.

Vrouw in natuurwater Toch zwemmen met contactlenzen? Kies dan voor daglenzen

Zwemmen met daglenzen

Zwemmen zonder lenzen in kan een groter probleem opleveren. Het is wel zo fijn als je goed om je heen kan kijken tijdens het zwemmen, zeker in natuurwater. En een bril is ook niet handig als je baantjes trekt. De oplossing: daglenzen

Daglenzen kun je direct na het zwemmen weer uitdoen. Als je daarna je ogen spoelt, kun je weer een nieuw paar lenzen in doen, je bril opzetten, of je maandlenzen weer terug in doen. Zo voorkom je dat je met ‘vieze’ lenzen rondloopt en houd je je ogen gezond en fris.

Lenzen kopen bij 123 Lens

Douchen en zwemmen met contactlenzen in wordt dus afgeraden. Maar buiten de douche en het zwembad zijn lenzen voor veel mensen juist ideaal. Draag jij ook contactlenzen? Kijk dan eens in de webshop van 123 Lens. Daar kun je terecht voor een groot aanbod zachte lenzen tegen een eerlijke prijs.

Reacties

1 reactie
  • Rob Govers schreef:

    Bedankt voor jullie chocoloney attentie vanwege 10 jaar klant!

    Wat een super gebaar!

    Groetjes Rob Govers een tevreden klant!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.