Wat voor effect hebben luchtvervuiling en smog op ogen en lenzen?

Wist je dat luchtvervuiling en smog oogproblemen en irritatie kunnen veroorzaken? Zeker mensen die lenzen dragen kunnen er last van ondervinden. In dit artikel leggen we je niet alleen uit wat voor invloed smog kan hebben op je ogen en je lenzen, maar geven we je ook goede tips over hoe jij je ogen optimaal kunt beschermen.

Luchtvervuiling en smog

Onze ogen zijn gevoelig voor invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan het irriterende gevoel dat je krijgt wanneer er een wimper of een vliegje in je oog terechtkomt. Ook de buitenlucht kan invloed hebben op je ogen. Zo hebben veel mensen last van traanogen wanneer ze tegen de koude wind in moeten lopen of fietsen. Gelukkig duurt dit vaak maar even, want zodra je je huis binnenstapt zijn de gevoelige ogen weer voorbij. Het wordt vervelender wanneer de irritatie langer aanhoudt of zelfs langdurige problemen kan veroorzaken. In het nieuws horen we regelmatig over de invloed van smog op de gezondheid. Veel mensen vragen zich dan ook af wat de effecten van deze luchtvervuiling zijn op onze ogen. Wij begrijpen deze angst maar al te goed en daarom leggen we je in dit artikel niet alleen uit wat voor invloed smog kan hebben op je ogen en je lenzen, maar geven we je ook goede tips over hoe jij je ogen optimaal kunt beschermen.

Wat is smog?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er bedoeld wordt met smog. Luchtvervuiling wordt veroorzaakt door luchtverontreinigende stoffen die voornamelijk vrijkomen bij onze dagelijkse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan uitlaatgassen en rook. Luchtvervuiling is eigenlijk overal, maar de mate waarin de lucht wordt vervuild is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is er in de grote steden vaak meer vervuilde lucht, om de simpele reden dat daar meer mensen leven en er dus meer uitlaatgassen geproduceerd worden. We spreken echter pas over smog wanneer er teveel luchtverontreinigende stoffen aanwezig zijn in een te klein gebied. Zo zie je smog voornamelijk in de binnenstad van grote steden of op grote industrieterreinen met meerdere fabrieken, die bijvoorbeeld koolmonoxide uitstoten. Blootstelling aan ietwat vervuilde lucht kan al een invloed hebben op je gezondheid, maar de invloed van smog is door het aantal vervuilde stofdeeltjes nóg groter. Zo kan vervuilde lucht rode vlekken en schraalheid op de gevoelige huid veroorzaken en invloed hebben op je stembanden en je longen.

Vervuilde lucht

Hebben luchtvervuiling en smog invloed op je ogen?

Tot op heden worden er verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het (langdurige) effect dat luchtvervuiling en smog kunnen hebben op de conditie van onze ogen. Omdat de meeste van deze onderzoeken nog altijd in behandeling zijn, hebben we nog niet alle medische informatie die we graag zouden willen hebben. Wat we al wel weten, is dat luchtvervuiling een negatieve impact kan hebben op de conditie van onze ogen, waardoor onze ogen gevoeliger zouden kunnen worden voor aandoeningen en ziektes. Van onderstaande oogziektes weten we bijvoorbeeld dat ze kunnen worden veroorzaakt of verslechterd door blootstelling aan vervuilde lucht:

Conjunctivitis

Conjunctivitis is de medische term voor een ontsteking aan het bindvlies of slijmvlies van je oog. Dit vlies zit aan de binnenzijde van de oogleden en de buitenzijde van de oogbol. Je oogwit bevat hele dunne bloedvaatjes, die worden beschermd door dit slijmvlies. Bij irritatie van je oog zetten deze bloedvaatjes op, waardoor het oog rood wordt en pijnlijk aanvoelt. Deze oogirritatie kan opspelen als gevolg van een allergie of een bacterie, maar kan ook worden veroorzaakt of verergerd wanneer je oog in contact komt met vervuilde lucht, oftewel smog. Conjunctivitis kan worden behandeld met speciale oogdruppels, maar ook met zalfjes of gels die de verschijnselen van droge en geïrriteerde ogen kunnen verlichten.

Droge Ogen Syndroom

We hebben allemaal wel eens last van droge ogen, maar het Droge Ogen Syndroom is nét een tikkeltje erger. Dit syndroom veroorzaakt niet alleen maar pijnlijke droge ogen, maar kan ook gepaard gaan met roodheid, jeuk en huidirritaties rondom het ooglid. Door deze heftige irritaties, wordt het gebruik van lenzen dan ook afgeraden. Smog en luchtvervuiling kunnen helaas het Droge Ogen Syndroom veroorzaken en verslechteren. Wanneer je last hebt van droge of rode ogen, is je oog namelijk zeer gevoelig voor invloeden en contact van buitenaf (daarom wordt het dragen van lenzen ook afgeraden). Wanneer je oog in aanraking komt met sterk vervuilde lucht, zal deze lucht je ogen alleen maar verder uitdrogen, waardoor de symptomen kunnen verergeren. Het Droge Ogen Syndroom is te bestrijden door het gebruik van oogdruppels en zalf voor de huid rondom je ooglid.

Blefaritis

Blefaritis is een ontsteking aan de rand van je ooglid, die wordt veroorzaakt door de meibomkliertjes in je oog. De meibomkliertjes produceren een olieachtige laag, die de vetlaag van een traan vormt. Wanneer de meibomkliertjes teveel talg produceren, kan dit zuur worden. Wanneer deze zure talg vervolgens in contact komt met de randen van je ooglid of het oogoppervlak, kan dit geïrriteerd raken. Blefaritis zorgt voor opgezwollen en rode ogen en kan jeukende bultjes op de randen van je ooglid veroorzaken. Een vervuilde lucht (met veel koolmonoxide) is een van de grootste veroorzakers van Blefaritis. Wanneer je oog in aanraking komt met deze schadelijke stof, zullen de meibomkliertjes namelijk meer talg gaan produceren, simpelweg om je oog te beschermen. Deze extra talg kan zurig zijn, waardoor je oog nóg pijnlijker wordt. Blefaritis kun je voorkomen en genezen door het zorgvuldig schoonhouden van je oogleden, met bijvoorbeeld een vochtig en warm washandje.

Het effect van luchtvervuiling op ogen en lenzen

Wat kun je doen om je ogen optimaal te beschermen tegen luchtvervuiling en smog?

We mogen inmiddels wel concluderen dat luchtvervuiling en smog invloed hebben op de gezondheid van onze ogen. Gelukkig zijn er ook manieren om je ogen te beschermen tegen deze invloeden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je ogen niet aan te raken met vieze handen. Heb je last van jeukende ogen? Probeer dan niet te wrijven. Je kunt beter een warm en vochtig washandje gebruiken om je ogen te deppen.

Draag je lenzen? Dan is het belangrijk om niet alleen je ogen, maar ook je lenzen goed te verzorgen. Draag ze daarom nooit langer dan de periode die op het doosje staat vermeld. Daarnaast is het belangrijk om je lenzen niet te lang te dragen. Lenzen hebben namelijk voldoende tijd nodig om te worden gereinigd. Draag ze daarom nooit langer dan 12 uur per dag en leg ze aan het eind van de dag in een laagje schoon lenzenvloeistof. Controleer hierbij goed dat de volledige lens onder de vloeistof komt te staan. Zo wordt je lens optimaal gereinigd, en kun je deze de volgende dag weer gebruiken.

Heb je nog vragen omtrent de effecten van smog en luchtvervuiling op je ogen? Schroom dan vooral niet om onze opticiens te vragen naar meer informatie. Zij kunnen je goede tips geven en adviseren welke lenzen het beste bij jouw wensen aansluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *