Heb jij het droge ogen syndroom? 8 symptomen

Bijna iedereen heeft wel eens last van droge ogen. Maar als je ogen consequent niet genoeg vocht krijgen, kan je last krijgen van het droge ogen syndroom. In deze blog zetten wij de symptomen van dit syndroom op een rij.

Man met droge ogen syndroom wrijft in zijn ogen

Te veel achter de computer zitten, aandoeningen zoals diabetes, een slecht dieet, medicijnen: het kan allemaal leiden tot droge ogen. Worden jouw ogen vaak aan dit soort oorzaken blootgesteld? Dan kan de hoeveelheid of kwaliteit van je traanvocht ernstig verminderen. Je last krijgen van keratoconjunctivitis sicca (KCS), oftewel: het droge ogen syndroom.

8 symptomen van het droge ogen syndroom

We spreken van het droge ogen syndroom als je ogen chronisch te weinig vocht of vocht van een lage kwaliteit krijgen. Dit brengt de samenstelling van je traanfilm (de laag vocht die je iris en hoornvlies beschermt) uit balans. Dat kan de volgende symptomen opleveren:

 1. Rode ogen
 2. Irritatie
 3. Jeuk
 4. Wazig zicht
 5. Extra gevoeligheid voor licht
 6. Last van contactlenzen
 7. Veel tranen
 8. Vermoeide ogen

Hieronder gaan we dieper in op de precieze uitwerking van de symptomen. Daarna geven wij je een paar tips waarmee jij droge ogen kunt voorkomen.

Felle zon op een autoweg Wazig zicht en extra gevoeligheid voor licht kunnen gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld in het verkeer

1. Rode ogen 

Rode ogen zijn het meest zichtbare symptoom van het droge ogen syndroom. Als je ogen te droog worden, schiet je lichaam in actie. Eén van de eerste dingen die gebeurt, is dat de toevoer van bloed naar je ogen wordt opgevoerd. Er stroomt dan dus meer bloed door je ogen. Dat zorgt voor de bekende rode ogen.

2. Irritatie 

Droge ogen zorgen vaak voor irritatie. Ze zijn gevoeliger, net zoals droge huid ook gevoeliger is. Als je in je ogen wrijft, lang naar een computerscherm kijkt of door de wind fietst, kunnen droge ogen al snel gaan irriteren. Dat zorgt voor een naar, branderig gevoel.

3. Jeuk 

Dat branderige gevoel kan al snel overslaan in jeuk. Dan krijg je de neiging om in je ogen te wrijven. Maar dat moet je niet doen! Zodra je in je ogen begint te wrijven droog je ze alleen maar meer uit, wat de irritatie en jeuk alleen maar erger maakt. Daarnaast kan je via je vingers vuil in je ogen krijgen, wat voor nog meer irritatie kan zorgen. Niet doen dus!

4. Wazig zicht 

Het droge ogen syndroom tast niet alleen de kleur en gevoel van je ogen aan. Ook de goede werking van je ogen kan in gevaar komen als je ogen te lang te droog zijn. Net zoals de rest van je lichaam hebben je ogen voldoende vocht nodig om goed te functioneren. Drogen ze uit, dan gaat je zicht achteruit.

5. Extra gevoeligheid voor licht 

Een ander symptoom van het droge ogen syndroom is dat je ogen extra gevoelig worden voor licht. Zonlicht en kunstmatig licht kunnen dan heel fel aanvoelen. Je hebt al snel het gevoel dat je een zonnebril nodig hebt. Dat is niet alleen vervelend, het kan ook gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld tijdens het autorijden. 

6. Last van contactlenzen 

Draag je contactlenzen? Dan kan je sneller last krijgen van het droge ogen syndroom. Contactlenzen hebben namelijk vocht nodig. Zonder vocht liggen lenzen minder lekker op je ogen en kan de effectiviteit achteruit gaan. Symptomen zoals rode ogen, jeuk en irritatie doen zich bij lensdragers extra snel voor. Contactlenzen de hele dag inhouden gaat vaak niet meer als je last hebt van het droge ogen syndroom. 

7. Veel tranen 

Als je lichaam merkt dat je ogen uitdrogen, doet het er alles aan om je ogen van vocht te voorzien. De meest logische oplossing is traanvocht. Daarom is (veel) tranen een veelvoorkomend symptoom bij mensen met het droge ogen syndroom. Je zou denken dat veel tranen juist de oplossing is voor droge ogen. Maar dat is helaas niet het geval. 

8. Vermoeide ogen 

Heb jij last van het droge ogen syndroom? Dan heb je aan het einde van de dag waarschijnlijk last van vermoeide ogen. Droge ogen hebben het extra zwaar na een dag werken. Vergelijk het maar met een uur sporten zonder water. Dan voel jij je ook niet meer zo fit. Gelukkig schreven wij eerder al een blog met tips om van vermoeide ogen af te komen.

Vrouw achter laptop Als je (te) lang en vaak achter de computer zit, licht het droge ogen syndroom op de loer

Wat kun je doen tegen het droge ogen syndroom?

Het droge ogen syndroom kan door veel zaken veroorzaakt worden. De belangrijkste oorzaken zijn: 

 • Veel lezen of veel achter een (computer)scherm zitten (computerogen)
 • Een lage luchtvochtigheid (bijvoorbeeld door airconditioning of verwarming)
 • Te lang je lenzen inhouden
 • Laserbehandeling
 • Medicijnen, zoals allergiepillen en anticonceptiepillen
 • Hormonale verschillen, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap of de menopauze  
 • Een ongezond dieet
 • Onderliggende aandoeningen, zoals diabetes en lupus
 • Slecht functionerende traanklieren

Droge ogen oplossen of voorkomen begint bij het aanwijzen van de (mogelijke) oorzaak van jouw droge ogen. Dan kan je gericht actie ondernemen. Maar er zijn natuurlijk ook tips die altijd helpen je ogen gezond te houden. 

Eet gezond en drink voldoende water. Stop met roken en drink met mate of begin er helemaal niet aan. Kijk regelmatig op van je laptop, boek, computer, telefoon of televisie. Knipper regelmatig en gebruik oogdruppels wanneer je je ogen droog voelt worden.

Lenzen dragen met het droge ogen syndroom

Draag je lenzen? Laat je dan altijd door een specialist adviseren voordat je (nieuwe) lenzen, lenzenvloeistof of oogdruppels gebruikt. En volg naast deze tips sowieso de adviezen van medisch specialisten op. Zo bescherm jij jezelf tegen het droge ogen syndroom.

TIP: Eet gezond en drink voldoende water. Toch last van je ogen, laat ze door een oogspecialist controleren.

Contactlenzen kopen bij 123 Lens

Adviseert een opticien of optometrist je om contactlenzen te dragen? Dan kan je in de webshop van 123 Lens terecht voor je lenzen tegen een eerlijke prijs. In onze webshop vind je nog meer middelen om je ogen fris en gezond te houden, zoals oogdruppels en lenzenvloeistof. Kijk dus snel op 123lens.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *