Winter: zo overleven je ogen de koude dagen

De winter is een prachtig seizoen. Een tijd om gezellig binnen te zitten of juist buiten een mooie winterwandeling te maken. De winter kan ook een minder positief effect hebben: droge en geïrriteerde ogen.

adult-beautiful-christmas-cold-293029

Deze irritatie kan de winterpret in de weg zitten. Gelukkig hoeft u zich hier niet bij neer te leggen. In deze blog vertellen we u waarom u in de koude lucht eerder last van uw ogen kunt krijgen. Daarnaast geven we u enkele simpele tips waarmee uw ogen de koude dagen overleven.

Waarom hebben uw ogen last van koude lucht?

U herkent het vast wel: wanneer de temperatuur daalt, krijgt u steeds vaker last van uw ogen. Maar waarom? Eigenlijk is het heel simpel. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. De lucht is op koude dagen dus droger. Door dit gebrek aan vocht van buitenaf drogen uw ogen sneller uit. Dat kan snel leiden tot jeuk of irritatie. Niet zo gek dus dat u hier tijdens de winter meer last van heeft.

openhaard droge ogen

Droge ogen door de verwarming

In de winter zitten we graag binnen. En dan het liefste met de openhaard aan of de verwarming een paar graden hoger. U denkt misschien dat u door de warme lucht minder last krijgt van droge ogen. Warme lucht houdt immers meer vocht vast, toch? Maar niets is minder waar. Ook binnen kunt u last krijgen van droge ogen.

De verwarming verwarmt uw huis, maar het voegt geen extra vocht aan de lucht toe. Daardoor kunnen uw ogen ook binnen droog aanvoelen. Sterker nog: deze warmtebronnen kunnen zelfs voor een nog snellere uitdroging zorgen.

Het lekker warm maken in huis, is dus niet altijd een effectieve oplossing.

Extra irritatie met contactlenzen in

Iedereen kan last krijgen van geïrriteerde ogen, zeker in de winter. Draagt u lenzen? Dan heeft u hier misschien net iets meer last van dan anderen. Droge lucht tast namelijk niet alleen het oog aan, maar ook de contactlens. Als uw lenzen uitdrogen, kunnen ze oncomfortabel aanvoelen.

Tegenstrijdig genoeg zijn het vooral de lenzen met een hoog watergehalte die hier last van hebben. Contactlenzen met een hoog watergehalte hebben namelijk ook veel vocht nodig om goed en comfortabel te blijven functioneren. Lenzen met een laag watergehalte hebben daarentegen minder vocht nodig om hun werk te doen. Als de luchtvochtigheid op koude dagen daalt, zijn het dus de lenzen met een hoog watergehalte die als eerste de effecten van droge lucht ondervinden.

Zomaar overstappen naar contactlenzen met een lager watergehalte is niet altijd een optie. Wij raden aan om altijd een specialist te raadplegen voordat u overstapt naar nieuwe of andere lenzen.

TIP: Heb je last van droge ogen, zorg dat je oogdruppels in huis hebt.

Tips voor de koude dagen

Het mag duidelijk zijn waarom koude dagen kunnen leiden tot irritatie. Gelukkig kunt u hier wat tegen doen. Met deze drie simpele tips helpt u uw ogen door de koude winterdagen heen.

Vermijd de wind

Wind zorgt ervoor dat uw ogen en contactlenzen nog sneller uitdrogen dan normaal. Zo zult u op de fiets, scooter of schaatsen sneller last hebben van droge ogen dan normaal. Vermijd de wind dan ook zoveel mogelijk om droge ogen te voorkomen. Kies er bijvoorbeeld voor om lopend naar de winkel te gaan, in plaats van op de fiets. Of blijf bij onstuimig weer even binnen

wind, fietsen, oogirritatie

Wind en beweging kunnen irritatie verergeren, bijvoorbeeld tijden het fietsen.

Bedek uw ogen

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om uit de wind te blijven. Moet u echt de wind in? Dan kan het kan veel irritatie schelen wanneer u uw ogen goed bedekt. Een simpele zonnebril kan hier al een groot verschil maken. Zo houd u toch nog zoveel mogelijk wind uit uw ogen. Bovendien geeft een zonnebril extra comfort wanneer de soms felle winterzon op de witte sneeuw weerkaatst.

Vindt u het een gek gezicht om in de winter met een zonnebril rond te lopen? Ga dan op zoek naar een bril zonder sterkte om uw ogen mee te bedekken. Deze zijn vaak bij grote modeketens of online te koop.

Gebruik oogdruppels

Tenslotte kunt u uw uitgedroogde ogen en/of lenzen een handje helpen door oogdruppels te gebruiken. Hiermee brengt u het vochtgehalte op peil waardoor u weer comfortabel en helder kunt zien. Maar let op: niet alle oogdruppels zijn geschikt voor gebruik in combinatie met contactlenzen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter voordat u de oogdruppels gebruikt.

Lenzen en oogdruppels kopen bij 123 Lens

Volg deze tips op en u komt de winter comfortabel door. Voor gezonde en irritatie loze ogen is het belangrijk dat u de juiste contactlenzen draagt. In de webshop van 123 Lens vindt u een groot assortiment aan lenzen. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor oogdruppels die gegarandeerd geschikt zijn voor contactlensdragers. Met de juiste spullen overleeft u de koude dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *