Hoe lang zijn mijn contactlenzen houdbaar?

Alle contactlenzen hebben een houdbaarheidsdatum. Na deze THT-datum moet je je lenzen niet meer dragen. Maar hoe weet je hoe lang je contactlenzen houdbaar zijn? En wat als je lenzen over de datum zijn? Dat vertellen we je in deze blog.

Contactlenzen

Alle medische producten hebben een houdbaarheidsdatum. Contactlenzen dus ook. Net zoals bij voedingsmiddelen is het de bedoeling dat je je lenzen niet meer gebruikt als deze datum verstreken is. Doe je dat wel, dan loop je het risico op een branderig en jeukend gevoel, verminderd zicht en infecties. Het is dus belangrijk om te weten wat de houdbaarheidsdatum van je lenzen is. Daarover vertellen we je graag meer. 

Houdbaarheidsdatum van contactlenzen 

De exacte houdbaarheid van contactlenzen verschilt per soort en merk lens. Meestal ligt deze tussen de vier en zeven jaar na het moment productie. Dit is iets anders dan het moment van aankoop. Als een doosje lenzen al een maand in het magazijn van de opticien ligt, zijn de contactlenzen op het moment van kopen dus een maand korter houdbaar. 

Je kunt altijd controleren hoe lang je lenzen nog houdbaar zijn door de THT-datum te zoeken op de verpakking van de lenzen. Op zowel het doosje als op de blister (het plastic kuipje waarin je lenzen individueel verpakt zijn) vind je de houdbaarheidsdatum. Deze is meestal aangegeven met een zandloper-icoontje en/of de letters EXP. Soms is de houdbaarheidsdatum tot op de dag gespecificeerd en soms tot op de maand. 

Als je op de lensverpakking ‘EXP 2025-10’ leest, betekent dat dus dat je de lenzen tot en met oktober 2025 kunt gebruiken.

Contactlenzen Je vindt de houdbaarheidsdatum op het lenzendoosje en op de individuele blisters

Waarom hebben lenzen een houdbaarheidsdatum?

Alle medische producten moeten voorzien zijn van een houdbaarheidsdatum. Maar dat betekent niet dat lenzenfabrikanten zomaar een datum op de lenzen zetten om aan de regeltjes te voldoen. De THT-datum geeft het moment aan dat de fabrikant niet meer kan garanderen dat de samenstelling van de vloeistof waarin de lens bewaard wordt in orde is. Of het moment dat ze niet meer kunnen garanderen dat de blister volledig sluitend is. Eigenlijk zijn het dus niet de contactlenzen die een houdbaarheidsdatum hebben, maar de vloeistof en de verpakking waarin ze bewaard worden. 

Na verloop van tijd verandert de samenstelling van de vloeistof en verliest de blister zijn sluitende kracht, waardoor er zuurstof bij de lens en de vloeistof kan komen. Als één van deze dingen gebeurt, wordt de lens vatbaar voor vuil en bacteriën. Daardoor is het niet meer veilig om de lenzen te dragen. 

Houdbaarheidsdatum en draagtijd 

Alle contactlenzen hebben dus een houdbaarheidsdatum. Daglenzen, weeklenzen, maandlenzen, harde lenzen, zachte lenzen, zelfs kleurlenzen! Al deze contactlenzen hebben ook een maximale draagtijd. Deze draagtijd is iets anders dan de houdbaarheidsdatum.

  • De houdbaarheidsdatum geeft aan hoelang je contactlenzen goed blijven in de gesloten blister. 
  • De draagtijd geeft aan hoelang je de lenzen kunt dragen nadat je ze uit de blister hebt gehaald. 

Weeklenzen kunnen bijvoorbeeld zes jaar houdbaar zijn, maar een draagtijd van zeven dagen hebben. En daglenzen hebben een draagtijd van één dag, ook al zijn ze nog vier jaar houdbaar. 

Twijfel je over de maximale of aanbevolen draagtijd van je lenzen? Lees dan de bijsluiter of neem contact op met je optometrist.

Prullenbak Zijn je lenzen over de datum? Gooi ze in de prullenbak of recycle ze

Lenzen over de datum

Als de houdbaarheidsdatum van je contactlenzen is verstreken, moet je ze niet meer dragen. Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat je per ongeluk lenzen in doet die over de datum zijn. Bijvoorbeeld omdat je nog een oud doosje achterin je badkamerkastje hebt gevonden. Raak in dat geval niet in paniek. Neem je contactlenzen uit zodra je ontdekt dat ze niet meer houdbaar zijn en spoel je ogen voordat je weer nieuwe lenzen in doet. 

Meestal kan het geen kwaad om voor eventjes lenzen in te hebben die over de datum zijn. Ben je er toch niet gerust op? Bijvoorbeeld omdat je ogen irriteren of jeuken? Neem dan contact op met een oogarts of optometrist. 

Contactlenzen weggooien of recyclen  

Zijn jouw contactlenzen over de datum? Dan is het tijd om ze weg te gooien. Spoel je lenzen niet door het toilet of door de gootsteen, maar gooi ze weg in de prullenbak. Anders kunnen de lenzen in de natuur terecht komen. Probeer je afval zo goed mogelijk te scheiden. Het lenzendoosje mag bij het oud papier, de blister mag bij het plastic/PMD, en de lenzen mogen bij het restafval. 

Wil je echt zuinig zijn op het milieu? Zoek dan uit of je jouw lenzen kunt recyclen. Dat kan bijvoorbeeld met de Biotrue ONEday daglenzen van Bausch + Lomb. Als de houdbaarheidsdatum of draagtijd is verstreken kun je deze lenzen weer terugsturen naar een van de aangesloten verkooppunten, waaronder 123 Lens.

Nieuwe lenzen kopen bij 123 Lens

Om te voorkomen dat je ooit per ongeluk lenzen die over de datum zijn in doet is het belangrijk om regelmatig nieuwe contactlenzen te kopen. In de webshop van 123 Lens kun je terecht voor een breed aanbod zachte contactlenzen. Altijd van hoge kwaliteit en altijd tegen een eerlijke prijs. Kijk er eens rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *