Dag, week of maandlenzen: wat zijn de verschillen?

Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende lenzen. Zijn nu maandlenzen of daglenzen beter voor je? Eén manier om contactlenzen onder te verdelen, is in draagtijd. Zo kun je kiezen uit dag-, week en maandlenzen. Maar wat zijn nu precies de verschillen en wat is geschikt voor jou?

verschillende contactlenzen

In deze blog leggen we de verschillen, voor- en nadelen van iedere soort zachte contactlens uit.

Daglenzen

Daglenzen worden zoals de naam al zegt, per dag gedragen. Het grote voordeel daarvan is dat je iedere dag met een nieuwe, verse contactlens begint. Schoonmaken voor het in- of na het uitdoen van de contactlenzen is daarmee verleden tijd.

Bovendien krijgen lenzen in een dag veel minder tijd om stof, pollen, bacteriën en andere broeihaarden te verzamelen en door te laten. Ideaal dus voor op vakantie, in een stoffige omgeving of in het hooikoortsseizoen.

Tegenwoordig is er een ruime keuze in verschillende soorten en maten daglenzen. Zo zijn er vooral de laatste tijd veel ontwikkelingen geweest in combinatie met silicone hydrogel technologie. Daarnaast verschijnen er ook steeds meer torische (astigmatisme) daglenzen, dus met een cilinder en daglenzen met leesgedeelte voor mensen met leesklachten (presbyopie) op de markt.

Voordelen van de daglens is duidelijk het dagelijkse onderhoudsgemak. Iedere dag een nieuwe contactlens indoen, maakt de daglens wel iets prijziger. Dat is gelijk een van de nadelen van daglenzen. Daarnaast kan de zachte daglens iets inleveren op draagcomfort/ inzetgemak, het verbeteren van het zicht en UV bescherming ten opzichte van de maandlens. Hoewel dit verschil steeds kleiner wordt en bij de daglenzen in het topsegment al niet meer voordoet.

Bekijk het aanbod van daglenzen.

Weeklenzen

De weeklens zit tussen de daglens en de maandlens in en was tot voor kort nog niet zo populair, maar daar komt verandering. Reden? De weeklenzen zijn sterk genoeg om meerdere keren in te zetten en zijn vaak ook geschikt als dag en nacht lenzen (dit alleen in samenspraak en na goedkeuring van een optometrist). Daarom kunnen de meeste weeklenzen gedurende een week dag en nacht gedragen worden of twee weken alleen overdag. Bij daglenzen en de meeste maandlenzen is dit niet het geval, omdat je deze beide contactlenzen voor het slapen gaan uit moet nemen.

Nadeel is echter wel dat je nog steeds twee tot vier keer zo vaak een nieuwe contactlens nodig hebt dan bij een maandlens. Daarnaast hebben weeklenzen, als ze niet onafgebroken worden gedragen, net als maandlenzen onderhoud nodig. Houd in dat geval dus rekening met de aanschaf van lenzenvloeistof, schoonmaak en het opvolgen van hygiëneregels.

Het grote voordeel van de weeklens is zogezegd het draaggemak; je kunt de contactlenzen een week lang dragen zonder ze één moment uit te doen omdat het dag en nacht lenzen zijn. En dat is ook wel eens prettig, hygiënisch en bovendien prettig voor mensen die vaak in slaap vallen met hun lenzen nog in en de volgende morgen opstaan met pijnlijke ogen.

Het permanent dragen van contactlenzen is alleen raadzaam na overleg, controle en goedkeuring door een specialist. Het onverantwoord permanent dragen van contactlenzen kan (blijvende) schade aan het oog veroorzaken.

Bekijk hier alle weeklenzen

Soorten-contactlenzenvloeistof-extra-4

Maandlenzen

Wat zijn maandlenzen? Dit zijn maandelijks te vervangen, zachte contactlenzen en zijn er bijna in alle soorten, merken, maten én materialen zoals silicone hydrogel of regulier hydrogel lenzen. Zo houden sommige lenzen meer vocht vast en laten andere contactlenzen weer meer zuurstof door. Afhankelijk van wat je zelf prettig vindt, kun je hier dus een ruime keuze in maken. Het kan even zoeken zijn, maar een specialist kan je hier prima bij begeleiden. En als je eenmaal de juiste contactlenzen hebt gevonden, dan kun je hier voorlopig mee voort.

De grootste voordelen van zachte maandlenzen zijn de relatieve eenvoud, langere draagduur, de relatief lage kosten en goede passing op het oog. Deze worden namelijk in overleg, na uitgebreid onderzoek van de ogen en leefomstandigheden door je opticien of optometrist op maat geadviseerd. Het nadeel van maandlezen is dat ze veel onderhoud en hygiëne vereisen. Ook zijn maandlenzen minder handig om op vakantie mee te nemen.

Bekijk hier een overzicht van alle maandlenzen.

TIP: Neem voor vakantie een doosje daglenzen mee!
vrouw met daglenzen

Daglenzen of maandlenzen?

Moet je nu daglenzen of maandlenzen? Welke contactlens voor jou werkt, is sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en situatie. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor stof of voor pollen of heb je een hekel aan schoonmaken? Dan is een zachte daglens waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Wil je met zo min mogelijk kosten het langste resultaat en bent je daarnaast ook erg netjes en secuur? Dan kun je prima met maandlenzen uit de voeten. Om het je gemakkelijk te maken hebben wij in het onderstaande overzicht nog even alles voor je op een rijtje gezet.

Daglenzen

+ Hoef je niet schoon te maken
+ Krijgen minder tijd om stof, pollen of bacteriën door te laten
– Prijziger dan week- of maandlenzen
– Iets minder draagcomfort/inzet gemak dan maandlenzen

Weeklenzen

+ Zijn vaak geschikt als dag en nachtlenzen
+ Kun je mee slapen
– Goed bijhouden wanneer je nieuwe nodig hebt
– Goed onderhoud en schoonmaak nodig

Maandlenzen

+ Meest voordelige optie
+ Goede passing op het oog
– Vereisen meer onderhoud
– Minder makkelijk mee te nemen op vakantie

Draagt je jouw contactlenzen het liefst ’s nachts en overdag? Of vergeet je regelmatig je lenzen uit te doen ’s avonds om de volgende dag met rode, brandende ogen wakker te worden? Dan zijn ook weeklenzen te overwegen. Aan jou de keuze! Twijfel je nog of heb je vragen? Laat je dan informeren door je opticien of neem contact met ons op.

Reacties

6 reacties
 • Helma schreef:

  Hallo
  Ik heb 4 weken een bril
  *1.50 aan beide ogen
  Kan niet wennen aan de bril
  Maar wat kosten lenzen?

  • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

   Beste Helma,
   De overstap van een bril naar lenzen is niet zo eenvoudig. Eerst zal moeten worden bepaald of uw ogen geschikt zijn voor contactlenzen en zo ja welk materiaal voor u geschikt is.
   De prijs van de lenzen is hiervan afhankelijk. Ons advies is dan ook om dit eerste te laten bepalen bij een specialist.

 • J.W. schreef:

  Hallo,
  Kan ik dezelfde specificaties van mn daglenzen gebruiken als naar maandlenzen wil?

  Dwz +1.75 / ADD +2.00 / BC8.7 / DIA 14.0
  Alvast bedankt.

  JW

  • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

   Nee, dat is meestal niet zomaar mogelijk. Bij multifocale contactlenzen zijn meer factoren van belang. Bijvoorbeeld de wijze waarop het leesgedeelte in de contactlens is opgebouwd is van invloed op de eindsterkte van de contactlens. Als deze techniek anders is, wordt ook de sterkte van de maandlens anders. Ook het materiaal van de contactlenzen kan van invloed zijn op de sterkte van deze contactlenzen. Dus zeker bij multifocale contactlenzen is het raadzaam om bij verandering van merk, materiaal en/of draagtijd dit in samenspraak met een specialist te doen.

 • mona schreef:

  Ik heb momenteel torsische daglenzen maar vind het indoen altijd een enorm gedoe gezien de lenzen makkelijk hun vorm verliezen en wanneer ze plat zijn ook moeilijk terug te krijgen zijn in het kom vormpje. Nu lees ik hier dat maandlenzen comfortabeler zijn en makkelijker in te doen zijn, Maar waarom is dit? Wat is nu precies het verschil? Zijn ze steviger, dikker of wat moet ik me hier precies bij voorstellen.

  • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

   Vaak zijn maandlenzen inderdaad wat dikker, dit maakt ze wat makkelijker om in te zetten. Het euvel met het kommetje komt bij meer mensen voor en dan kan een ander merk/materiaal hier weleens bij helpen. De ene lens is wat ‘stugger’ dan de andere, waardoor deze beter op de vinger in vorm blijft. Een lens met een lagere modulus (=flexibiliteit) kan daarentegen weer wat minder comfortabel dragen. Er zijn dus wel degelijk manieren om een betere combinatie (modulus / draagcomfort) te krijgen. Dit hoeft dan niet per se een maandlens te zijn, maar kan ook een weeklens of zelfs een ander merk daglens zijn. Een goede, onafhankelijk specialist kan dit beoordelen en aanmeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *