Juni is cataract bewustwordingsmaand: waarom is dit zo belangrijk?

De hele maand juni staat in het teken van bewustwording van cataract. Cataract is een oogziekte die bij veel mensen misschien beter bekend is als staar. Hoewel ongeveer 300.000 mensen in ons land staar hebben, weet nog steeds niet iedereen de symptomen te herkennen. Bewustwording is dus heel belangrijk en 123 Lens draagt daar graag een steentje aan bij.

Herken jij de symptomen van cataract in het dagelijks leven?

Wat is Cataract precies

Voordat we je vertellen waarom bewustwording zo belangrijk is, leggen we graag nog even in het kort uit wat cataract precies is. Cataract (of staar) wordt veroorzaakt door een troebele ooglens. De ooglens bestaat voor een groot deel uit eiwitten. Deze eiwitten zorgen ervoor dat de lens transparant en doorzichtig is. Door deze transparantie kan het licht van buitenaf goed worden gefilterd. Bij cataract ontstaan er klonteringen in je ooglens, waardoor de lens troebel wordt en er een onscherp beeld ontstaat. Simpel gezegd betekent cataract dus dat je alles minder goed ziet.

Wil jij meer weten over de oorzaken of de behandelingsmethodes van de ziekte? Lees dan ook onze andere blog over staar.

Waarom is bewustwording van cataract zo belangrijk?

In de maand juni staan we stil bij de impact die de oogziekte heeft op het leven van veel mensen. Deze aandacht is belangrijk om bewustwording te creëren. Wanneer we in staat zijn om klachten eerder te herkennen, zal er ook sneller een diagnose gesteld kunnen worden. Dit kan patiënten een heleboel stress besparen. Natuurlijk hopen we ook dat de extra aandacht voor deze oogziekte zal leiden tot meer onderzoek in de wetenschap. Hopelijk komen er in de toekomst dan betere behandelingsmethodes om cataract te kunnen genezen, of misschien zelfs wel te kunnen voorkomen.

Bij 123Lens creëren we graag bewustwording rondom cataract

Dit zijn de klachten van cataract; herken ze bij jezelf

Meestal gaat de vertroebeling van je ooglens heel langzaam, waardoor je de symptomen niet direct zult opmerken. In sommige gevallen gaat het proces echter een stuk sneller. Hieronder lichten we de verschillende symptomen in het kort voor je toe. Herken jij je in één of meerdere van deze oogklachten? Dan is het slim om zo snel mogelijk een oogarts te raadplegen:

Verminderd of wazig zicht

Merk je dat je tijdens het televisiekijken de ondertiteling niet meer goed kunt lezen, of zie je de verkeersborden altijd nét te laat? Dan heb je last van een verminderd of wazig zicht. Deze klachten kunnen een teken zijn dat je een bril of contactlenzen nodig hebt, maar ze kunnen ook de eerste symptomen van cataract zijn.

Kleuren worden dof

Iedereen wordt vrolijk van mooie kleuren. Gezonde ogen kunnen dan ook honderdduizenden verschillende kleuren en tinten zien. Een vertroebelde lens heeft hier echter meer moeite mee. Voor mensen met cataract worden felle kleuren steeds doffer. Merk jij dat de vrolijke bloemen in je achtertuin niet zo fleurig meer zijn als vroeger? Misschien ligt het wel aan je ogen in plaats van aan de bloemen.

Vervorming of dubbel zien

Moet je soms een paar keer met je ogen knipperen omdat je plotseling dubbel ziet? Of lijken de witte strepen op de snelweg voor jou soms op golvende lijnen? Dit zouden de eerste tekenen van cataract kunnen zijn. Gezonde ogen kunnen verschillende beelden namelijk heel goed van elkaar onderscheiden. Wanneer je ogen meer moeite moeten doen om goed te kunnen zien, is het slim om ze zo snel mogelijk te laten testen.

Last van verblinding of schittering?

Zit je ’s avonds in de auto en merk je dat je veel last hebt van de koplampen van tegemoetkomend verkeer? Dit kan gezien worden als een soort ring om de lichtbron. We noemen dit een halo. Dan kan dit een teken zijn van cataract. In sommige gevallen vergroot het oog het licht van de koplamp, waardoor je als het ware volledig wordt verblind. Bij anderen wordt het licht uit zijn verband getrokken. Hierdoor zien ze een lange streep licht in plaats van de ronde autolamp. Beiden kunnen uiteraard voor gevaarlijke situaties zorgen. Heb je last van deze problemen? Dan raden wij je aan niet te rijden tot je je ogen hebt laten controleren door een specialist.

TIP: Al deze oogklachten hoeven niet direct te duiden op staar, maar kunnen ook betekenen dat je een bril of lenzen nodig hebt. Laat je daarom altijd eerst testen door een specialist.
Wat kun je doen om de kans op cataract te verkleinen?

Wat kun je doen om de kans op cataract te verminderen

Cataract heeft verschillende oorzaken. De meeste oorzaken kun je simpelweg niet voorkomen. Zo kun je cataract krijgen door een infectie, stofwisselingsziekte of als aangeboren afwijking. Toch zijn er ook een aantal manieren om de kans op cataract te verminderen. Wij hebben ze hieronder even voor je op een rijtje gezet:

Let op je voeding

Een gezond en gevarieerd eetpatroon is zeer belangrijk voor je ogen. Zonder de juiste bouwstoffen kunnen ze namelijk niet optimaal functioneren. Eet daarom gezond en drink vooral voldoende water!

Niet roken

Roken is slecht voor je gehele lichaam, maar ook zeker voor je ogen. Inmiddels is zelfs aangetoond dat zware rokers (die meer dan een pakje per dag roken) 50% meer kans hebben om cataract te krijgen. Daarnaast kan roken de ziekte ook versnellen, waardoor je op jongere leeftijd al last kunt krijgen van één of meerdere symptomen.

Beperk je beeldschermtijd

Beeldschermen stralen blauw licht uit. Dit type licht is niet goed voor je ogen en langdurige blootstelling kan de kans op oogziektes vergroten. Beperk daarom je beeldschermtijd of draag een blauwlicht-filter bril wanneer je langere tijd achter je laptop moet zitten.

Drie oorzaken van cataract waar je niets aan kunt doen

  • Heb je een infectie gehad? Dit kan de weerstand van je ogen verminderen en de kans op cataract verhogen.
    Heb je een infectie gehad? Dit kan de weerstand van je ogen verminderen en de kans op cataract verhogen.
  • Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op staar, door het hoge suikergehalte in hun bloed.
    Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op staar, door het hoge suikergehalte in hun bloed.
  • Ouderdom: de meeste ouderen boven de 75 hebben last van cataract
    Ouderdom: de meeste ouderen boven de 75 hebben last van cataract

Bewustwording over cataract: zo zien mensen met staar

Voor mensen met gezonde ogen is het soms heel lastig om de symptomen van cataract voor zich te zien. Om meer begrip te kunnen opbrengen voor mensen met deze oogziekte, is het daarom goed om voorbeelden te hebben. Zo kun je zelf ervaren hoe het is om cataract te hebben, al is het maar voor heel even.

De eerste fase van cataract

In de vroege stadiums van cataract kun je de ziekte vergelijken met een laag mist. Alles is wazig, je ziet vrijwel geen diepte en de kleur van de wereld is verminderd. Het begint vaak met een dun laagje mist, maar hoe langer het duurt, hoe dichter de mistbank. De volgende keer als je een mistbank inrijdt, kun je denken aan mensen die iedere dag de wereld op deze manier beleven.

Vergevorderde cataract

Wil je weten hoe mensen met vergevorderde cataract de wereld zien? Werp dan eens een blik door mat glas. Je zult zien dat helemaal niets meer helder is. Spullen zijn niet van elkaar te onderscheiden en alle diepte is verdwenen. Dit is vergelijkbaar met het zicht van iemand met vergevorderde cataract.

Nu jij alles weet over cataract, hopen we dat je in juni deze kennis met anderen zult delen. Vertel je vrienden, familie en collega’s de symptomen van deze ziekte, zodat ze hierop kunnen letten. Of verwijs ze naar dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *