Kan je een computerbril dragen met contactlenzen in?

Een computerbril of beeldschermbril is een bril op sterkte die speciaal gemaakt is voor het werken achter de computer. Wat houdt dit in? En kan je zo’n beeldschermbril dragen als je ook contactlenzen draagt? In deze blog vertellen we je meer.

Man met computerbril op werkt op een laptop

We zitten tegenwoordig vaak achter de computer. De gemiddelde Nederlander kijkt zo’n 5,5 uur per dag naar een computerscherm. Als je voor je werk achter de computer zit, is jouw schermtijd waarschijnlijk nog veel hoger. 

Onze ogen zijn niet gemaakt voor zoveel schermtijd. Omdat je ogen zich continu op dezelfde afstand moeten focussen, raken ze vermoeid en geïrriteerd. Je kunt last krijgen van computerogen. En het blauwe licht van je beeldscherm is slecht voor je gezondheid. Als je veel achter de computer moet zitten, is het dus slim om je ogen rust te bieden en ze te beschermen tegen blauw licht.

Scherp zicht met een computerbril 

Met een computerbril geef je je ogen rust terwijl je achter de computer zit. Een computerbril wordt ook wel een beeldschermbril genoemd. Dit zijn brillen op sterkte die zo geslepen zijn dat je je computerscherm scherp ziet. In de praktijk betekent dit dat je met een beeldschermbril scherp ziet tot op zo’n 80 centimeter van je ogen. 

Beeldschermbril, leesbril of multifocale bril

Een beeldschermbril is daarmee praktische dan een leesbril. Die zijn vaak gemaakt voor veel kortere afstanden (+/- 40 centimeter). Hierdoor krijg je achter de computer de neiging om naar voren te leunen. 

Een computerbril kan ook fijner zijn dan een multifocale bril. Met zo’n bril kan je zowel veraf als dichtbij scherp zien. Maar bij sommige multifocale brillen is het deel van de glazen dat scherpstelt op dingen die tussen veraf en dichtbij in zitten – zoals je beeldscherm –  vrij smal. 

Zeker wanneer je goedkope glazen van lagere kwaliteit hebt, of een hoge additie nodig hebt, kan dit tussengedeelte smal zijn. Soms zal je dan je hoofd teveel of te weinig achterover moeten hellen om door het juiste deel van je bril heen te kijken. Aan de andere kant kan een multifocale bril van hoge kwaliteit juist perfect zijn voor achter de computer omdat het tussengedeelte dan groot genoeg is. 

Lichamelijke klachten door de verkeerde bril

Een leesbril of goedkope multifocale bril kunnen op die manier voor een onnatuurlijke houding achter de computer zorgen. Daardoor loop je het risico op nek-, schouder- en rugklachten, gewrichtspijn en spierpijn. Zeker als je elke dag veel achter de computer zit, bijvoorbeeld voor je werk of studie. 

Leesbrillen en sommige multifocale brillen doen achter de computer dus meer kwaad dan goed. Een beeldschermbril maakt het daarentegen mogelijk om een normale, gezonde zithouding aan te nemen en je beeldscherm haarscherp te zien. Het resultaat: minder lichamelijke klachten, minder vermoeidheid en meer concentratie op je werk.

Twee mensen kijken naar een computerscherm op kantoor Als je lang achter de computer zit, is een computerbril fijner dan een leesbril of multifocale bril

Wanneer heb je een computerbril nodig? 

Iedereen die hulp bij scherp zicht nodig heeft, kan profiteren van een computerbril. Maar er zijn een aantal factoren die een beeldschermbril extra behulpzaam maken. Je hebt waarschijnlijk een computerbril nodig als

  • Je dagelijks langer dan twee uur achter de computer zit
  • Je regelmatig last van vermoeide ogen hebt
  • Je regelmatig last van droge of geïrriteerde ogen hebt
  • Je vaak last van je rug, nek, schouders of hoofd krijgt als je achter de computer zit 
  • Je ouder bent dan 40 jaar (mits de computerbril ook een leesdeel heeft)

Herken jij jezelf in deze punten? Maak dan eens een afspraak met je opticien of optometrist. Zij kunnen je verder informeren over wat voor oplossing het beste is voor jou.

Computerbril combineren met lenzen 

Een computerbril zorgt dus voor scherp zicht op je beeldscherm. Dat geeft je ogen rust en voorkomt dat je andere lichamelijke klachten krijgt. Maar wat nu als je contactlenzen draagt? In dat geval kan je een computerbril dragen, maar het hoeft niet. Je hebt in feite twee opties:

  • Je neemt een computerbril die alleen de sterkte corrigeert die je nodig hebt om je beeldscherm scherp te zien. Dan kun je je contactlenzen gewoon inhouden. Je beeldschermbril en contactlenzen werken dan samen voor een scherp zicht.
  • Je neemt een computerbril die je volledige sterkte corrigeert, dus ook de veraf sterkte van je lenzen. Daardoor heb je je contactlenzen niet meer nodig tijdens je werk. Je draagt dan een beeldschermbril achter je computer en wisselt deze af met een ‘normale’ bril voor veraf als dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer je buiten een rondje gaat lopen. Natuurlijk kun je nog wel gewoon je contactlenzen indoen als je niet aan het werk bent. Bijvoorbeeld omdat je een bril niet fijn vindt zitten.

Daarnaast is het altijd slim om goed op je ogen te letten wanneer je achter de computer zit. Neem bijvoorbeeld regelmatig een schermpauze. Of doe oogoefeningen, zodat je je ogen niet continu op dezelfde afstand focust. Probeer daarnaast voldoende te bewegen en goed te eten en drinken. Zo blijf jij fris, fit en gezond. Ook na een dag computerwerk.

Jonge man met computerbril op werkt buiten op zijn laptop Een blauwlichtfilter houd je ogen gezond en fris als je achter de computer zit

Bescherm je ogen met een blauwlichtfilter 

Een computerbril zorgt voor scherp zicht en rust voor je ogen. Maar het beschermt je niet tegen de schadelijke effecten van blauw licht. Alle beeldschermen geven blauw licht af. Teveel hiervan is slecht voor je ogen en kan op lange termijn zelfs leiden tot oogaandoeningen zoals maculadegeneratie. Daarnaast remt blauw licht de lichamelijke productie van melatonine. Hierdoor val je ‘s avonds lastiger in slaap. 

Een bril met blauwlichtfilter beschermt je ogen tegen dit blauwe licht. Een blauwlichtfilter kan aan bijna elke bril worden toegevoegd, ook aan beeldschermbrillen. Die kan je dus makkelijk combineren voor de optimale computerbril!

Blauwlichtfilter combineren met contactlenzen

Het voordeel van blauwlichtfilers is dat je ze ook kan toevoegen aan brillen zonder sterkte. Dat maakt het mogelijk om een bril met blauwlichtfilter te combineren met je contactlenzen. Je lenzen zorgen in dat geval voor het scherpe zicht en de blauwlichtfilter in je bril voor de bescherming van je ogen. Zodra je weg stapt van je beeldscherm kan je je bril afzetten. Ideaal, dus.

Lenzen kopen via 123 Lens

Moet of wil jij contactlenzen dragen achter de computer? Dan wordt het aangeraden om lenzen te dragen die passen bij jouw ogen en sterkte. Ook daarmee hou je je ogen fit en fris. In de webshop van 123 Lens kun je terecht voor een groot aanbod zachte contactlenzen en toebehoren. Altijd voor een eerlijke prijs. Kijk dus eens rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *