Kun je een leesbril gebruiken als je contactlenzen draagt?

Draag je contactlenzen, maar merk je dat je moeite hebt met lezen of met dichtbij scherp zien? Dan is de kans groot dat je ook een leesbril nodig hebt. Maar kun je die twee wel combineren? Het korte antwoord is: ja, dat kan zeker. Of het ook in jouw situatie een goede oplossing is, hangt af van een aantal factoren. En zijn er misschien ook alternatieven voor een leesbril?  In deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten.

Lenzen combineren met een bril

Waarom draag je lenzen?

Om te bepalen of een leesbril een goede aanvulling is op je contactlenzen, is het eerst belangrijk om te kijken naar waarom je lenzen draagt. Welke oogafwijking corrigeren ze? Dat bepaalt namelijk of een leesbril iets toevoegt – of juist voor problemen zorgt.

De meest voorkomende redenen om contactlenzen te dragen zijn:

  • Bijziendheid (myopie): je ziet voorwerpen in de verte wazig, maar dichtbij goed.
  • Verziendheid (hypermetropie): je ziet dichtbij slecht, maar ver weg beter.
  • Astigmatisme: een cilindrische afwijking die vervormd zicht veroorzaakt.
  • Presbyopie (ouderdomsverziendheid): een veelvoorkomende aandoening vanaf ongeveer 40 jaar, waarbij het moeilijker wordt om scherp te stellen op korte afstand.

Het is belangrijk dat de leesbril niet het werk van je lenzen onnodig corrigeert. Als je bijvoorbeeld een leesbril draagt over lenzen die ook al voor dichtbij corrigeren (multifocale contactlenzen), kan dat leiden tot dubbelzien of vermoeide ogen.

Lenzen en een leesbril, kan dat?

Wanneer is het handig om zowel lenzen als een leesbril te dragen?

In sommige situaties is het handig om je lenzen te combineren met een leesbril. Tussen ongeveer je 40e of 45e merk je bijvoorbeeld ineens dat je je boek wat verder van je af moet houden om scherp te kunnen lezen. Een leesbril kan dan een fijne aanvulling zijn op je lenzen.

Ook in de volgende situaties kan het nuttig zijn:

  • Als je veel leest of werkt achter een beeldscherm;
  • Bij vermoeide ogen aan het einde van de dag;
  • Bij een specifieke correctie, zoals prismatische afwijkingen (om dubbelzien te voorkomen);
  • Als je af en toe een extra ‘boost’ voor dichtbij nodig hebt, bijvoorbeeld bij hobby’s of handwerk.

Wat gebeurt er als je een bril over je lenzen draagt?

In principe vullen een leesbril en lenzen elkaar aan, mits ze voor de juiste sterktes zijn voorgeschreven. Je lenzen corrigeren het basisprobleem (zoals bijziendheid of verziendheid) en je bril zorgt voor scherpte bij een andere kijkafstand. Maar als de sterktes niet goed op elkaar afgestemd zijn, kunnen er klachten ontstaan zoals hoofdpijn, vermoeide ogen en dubbelzien. Dit komt meestal doordat de bril een overcorrectie veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van een bril rekening te houden met je sterktes van bril en contactlenzen. Een professionele oogmeting is daarom essentieel. Zo weet je zeker dat de sterktes van je lenzen en bril goed op elkaar aansluiten.

De voor- en nadelen van multifocale lenzen

Zijn multifocale lenzen geen betere optie?

Ja, voor veel mensen zijn multifocale contactlenzen (ook wel varifocale lenzen genoemd) een beter alternatief voor de combinatie lenzen en leesbril. Deze lenzen zijn speciaal ontworpen om je zowel veraf als dichtbij goed te laten zien – zonder dat je hoeft te wisselen tussen verschillende hulpmiddelen.

Hoe werken multifocale lenzen?

Multifocale lenzen bevatten meerdere sterktes in één lens, zodat je zowel dichtbij als veraf scherp kunt zien. Er zijn verschillende ontwerpen. Bij sommige lenzen ligt de nadruk in het midden op dichtbij kijken, met daaromheen zones voor verder weg. Bij andere is het juist omgekeerd: de centrale zone is gericht op veraf, met buitenzones voor lezen of middellange afstanden.

Je ogen ontvangen tegelijkertijd informatie van meerdere afstanden en je hersenen leren automatisch om zich te focussen op het beeld dat relevant is. Het kan even wennen zijn, maar de meeste mensen zijn binnen enkele dagen tot weken gewend.

Voordelen van multifocale lenzen:

  • Geen aparte leesbril meer nodig
  • Natuurlijke overgang tussen dichtbij en veraf
  • Comfortabel bij wisselende activiteiten (bijvoorbeeld autorijden én lezen)

Nadelen van multifocale lenzen:

  • Het kan even wennen zijn aan het beeld
  • Bij sommige mensen is het zicht iets minder scherp dan met enkelvoudige lenzen
  • Niet geschikt voor iedereen – daarom is aanmeten en testen essentieel

Wat zijn leeslenzen?

In de vorige alinea hadden we het al over multifocale lenzen als alternatief voor een leesbril. Die vallen onder de noemer leeslenzen: een verzamelnaam voor contactlenzen die ontworpen zijn om zowel veraf als dichtbij goed te kunnen zien.

Leeslenzen zijn meestal:

  • Bifocale lenzen: met een duidelijk onderscheid tussen een deel voor dichtbij en een deel voor veraf. Bifocale contactlenzen zijn er eigenlijk alleen in harde, vormstabiele contactlenzen
  • Multifocale lenzen: met een geleidelijke overgang tussen de verschillende sterktes, zodat je op alle afstanden goed kunt zien

Een andere mogelijkheid is monovisie: je draagt dan in één oog een lens voor dichtbij en in het andere oog een lens voor veraf. De hersenen leren het verschil te compenseren. Dit werkt voor sommige mensen prima, maar het heeft ook nadelen – zoals een verminderde dieptewaarneming of minder comfort bij langdurig lezen.

Wat is de beste keuze?

Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie, levensstijl en voorkeur. Veel mensen vinden het fijn om hun vertrouwde lenzen te blijven dragen en die aan te vullen met een simpele leesbril. Anderen willen liever één oplossing en kiezen voor multifocale lenzen. De mate van succes hangt vaak af van wanneer je ermee begint. Hoe groter de additie (extra leessterkte) is voordat je begint met de oplossing, des te kleiner de kans van slagen. Het is dus verstandig om niet te lang te wachten met het corrigeren van de leesklachten.

Wat je ook kiest: zorg ervoor dat je ogen goed opgemeten zijn en overleg altijd met een specialist als je twijfelt. Een verkeerde correctie – hoe klein ook – kan veel invloed hebben op je dagelijkse comfort en zicht.

Contactlenzen met leessterkte bij 123Lens

Bij 123Lens vind je een uitgebreid assortiment contactlenzen met leessterkte van bekende merken. Of je nu kiest voor daglenzen of maandlenzen, we hebben altijd een oplossing die bij jouw ogen en levensstijl past.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *