Oogirritatie bij allergie en lenzen? Dit doe je ertegen!

Ben jij allergisch voor dierenharen, huisstofmijt of stro? Of heb je hooikoorts? Dan weet je dat je tijdens een allergische reactie last van oogirritatie kunt krijgen. Als je lenzen draagt, is die irritatie vaak nog heftiger of langduriger. Gelukkig kan je daar wat tegen doen. In deze blog vertellen we je wat.

Vrouw met geïrriteerde ogen door een allergische reactie

Als je allergisch bent, verzet je lichaam zich tegen dingen die eigenlijk helemaal niet gevaarlijk zijn, zoals dierenharen of pollen. Daardoor ga je vaak niezen, krijg je een loopneus, of gaat je huid jeuken. Maar ook je ogen kunnen geïrriteerd raken tijdens een allergische reactie. De bloedvaten in je ogen zetten dan op, je ogen worden rood, je begint te tranen en je ogen gaan jeuken. Oftewel: je hebt last van oogirritatie. 

Waarom heb je extra last van oogirritatie met lenzen?

Oogirritatie tijdens een allergische aanval kan iedereen overkomen. Maar als je lenzen draagt, heb je vaak extra last van oogirritatie. Dat komt doordat contactlenzen als een soort spons kunnen werken als het gaat om allergische triggers.

Kat De kleine deeltjes die oogirritatie veroorzaken, zoals kattenharen, bewegen vaak door de lucht

Veel allergieën bewegen als minuscule deeltjes door de lucht, zoals pollen of kleine haartjes. Als je deze inademt, begin je vaak met niezen. Maar deze kunnen ook op je lenzen terecht komen. Je contactlenzen kunnen deze deeltjes vervolgens vasthouden. Soms kunnen de deeltjes zelfs tussen je lens en oog terecht komen. Zo blijf je blootgesteld aan de allergie zolang je je lenzen in hebt. Daardoor hebben lenzendragers vaak meer en langer last van oogirritatie dan andere mensen. 

Wat kan je doen tegen oogirritatie door allergieën?

Alle symptomen van allergieën wegnemen is bijna onmogelijk. Maar er zijn gelukkig wel dingen die je kunt doen om de ernst van symptomen te beperken. Met deze tips kom je je volgende allergische reactie relatief goed door:

Vermijd een allergische reactie

De makkelijkste manier om minder last te hebben van jeukende en tranende ogen? Vermijd een allergische reactie. Blijf binnen als het pollenniveau in de lucht op z’n hoogst is, neem die kat niet op je schoot, en laat je huis niet verstoffen. Het is misschien een open deur, maar voorkomen is beter dan genezen.

Medicijnen nemen 

Voor veel allergieën zijn medicijnen verkrijgbaar. Bij de meeste drogisterijen kan je terecht voor generieke allergiemedicijnen, zoals Loratadine en Cetirizine, vaak aangeduid als ‘hooikoortstabletten’. Als je lichte klachten hebt, kunnen deze medicijnen helpen. Ze zijn niet specifiek bedoeld om oogirritatie te verlichten, maar kunnen in sommige gevallen wel helpen. Lees uiteraard altijd de bijsluiter voordat je nieuwe medicijnen neemt.

Oogdruppels toedienen 

Hulpmiddelen die wél specifiek gericht is op het verlichten van oogirritatie zijn oogdruppels. Enkele oogdruppels kunnen snel verlichting bieden tijdens een allergische aanval. Ook hier heb je verschillende soorten in. Je hebt generieke oogdruppels en oogdruppels die specifiek gemaakt zijn om de symptomen van hooikoorts en andere allergieën tegen te gaan. Lees ook bij oogdruppels altijd eerst de bijsluiter. Niet alle oogdruppels werken namelijk goed samen met alle (soorten) contactlenzen. 

Daglenzen dragen 

Draag jij normaal gesproken week- of maandlenzen? Dan is het misschien slim om over te stappen op daglenzen. De minuscule stofjes en deeltjes die een allergische reactie in je ogen veroorzaken, kunnen namelijk vast blijven zitten op je lenzen. Door daglenzen te dragen voorkom je dat dit materiaal zich meerdere dagen achter elkaar ophoopt, of dat je vandaag weer de lenzen met de allergieën van gisteren draagt. 

Met daglenzen doe je namelijk elke dag een fris setje contactlenzen in. Zo houd je je ogen schoon en gezond. Daardoor heb je een stuk minder last van oogirritatie als gevolg van allergieën. 

Naar de huisarts (en optometrist)

Helpen alle bovenstaande maatregelen niet? Of heb je last van heel heftige symptomen? Ga dan eens langs bij je huisarts. Het kan zijn dat je zwaardere medicijnen nodig hebt die je alleen met een recept van de huisarts kunt krijgen. Of misschien is er een andere onderliggende oorzaak van je oogirritatie.

Vrouw in gesprek met haar huisarts Je huisarts of optometrist kan je advies op maat geven over het verlichten van oogirritatie

Het is ook de moeite waard om een bezoek te brengen aan een optometrist bij jou in de buurt. Een optometrist kan je meer vertellen over de gezondheid van je ogen en de wisselwerking tussen je ogen en contactlenzen. Het zou kunnen dat je met een ander soort lenzen minder last zal hebben van oogirritatie. Of misschien heb je een specifieke soort of merk oogdruppels nodig om je ogen verlichting te bieden. Daar kan een optometrist je meer over vertellen.

Lenzen en oogdruppels kopen bij 123 Lens

Het is erg vervelend dat je als lenzendrager extra last kunt hebben van oogirritatie als gevolg van allergieën. Maar gelukkig kan je met bovenstaande adviezen de symptomen verlichten. Of je nu last hebt van hooikoorts, dierenharen of huisstofmijt: met deze tips minimaliseer je de oogirritatie. 

Voor frisse en gezonde ogen is het belangrijk om de juiste contactlenzen te dragen en de juiste oogdruppels te gebruiken. Op basis van het advies van een optometrist of opticien kan je in de webshop van 123 Lens terecht voor lenzen en toebehoren. Altijd voor een eerlijke prijs, dus kijk gerust eens rond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *