Polariserende glazen: wat is het en wat zijn de voordelen?

Sommige zonnebrillen hebben polariserende glazen. In dit artikel wordt uitleg gegeven over de functie van polariserende glazen en de voordelen hiervan.

polariserende glazen

Waarom polariserende glazen?

De zon is heerlijk als deze schijnt, maar veroorzaakt ook veel hinder doordat alles erg fel op u overkomt. Velen gebruiken in de zomermaanden dan ook standaard de zonnebril. Zo krijgen de ogen tijdens het genieten van het mooie zonnige weer extra comfort.

Naast ‘gewone’ zonnebrillen zijn er ook zonnebrillen die een stap verder gaan dan enkel het bieden van bescherming tegen UV-stralen. Deze zonnebrillen bevatten gepolariseerde glazen.

Wat zijn polariserende glazen?

Een hinderlijk effect van de zon is dat de stralen op zeer veel oppervlakten reflecteren in allerlei ongewenste richtingen. Door deze hinderlijke schittering neemt het zicht in diepte af, wordt de algehele waarneming vervormt en kan deze in extreme gevallen leiden tot een tijdelijke totale verblinding.

Het dragen van een polariserende zonnebril kan hiervoor een goede oplossing zijn. Deze gepolariseerde glazen filteren het licht zodat de horizontale schitteringen als gevolg van de felle zon worden weggenomen. De weerkaatsingen komen niet meer op uw netvlies terecht, waardoor u de wereld zonder hinderlijke schitteringen aanschouwt. Naast het wegnemen van de schittering geven gepolariseerde glazen een beter waarneming dan ‘normale’ zonnebrillen van kleuren en contrasten.

polariserende glazen
Vrouw zonnebril polariserende glazen uitkijkend over een stad

Technische uitleg in het kort

Op de gepolariseerde lens zitten moleculen die de horizontale lichtgolven opnemen en enkel de verticale stralen doorlaten. Met andere woorden, als licht vanaf een andere hoek dan een verticale op de zonnebril terecht komt wordt dit geabsorbeerd, waardoor dat niet wordt waargenomen. Het licht komt dus vanaf één richting en voorkomt daarmee schittering.

Polariserende zonnebril voordelen

Alle voordelen van de polariserende zonnebril op een rij:

De polariserende glazen zorgen voor het weghalen van alle horizontale lichtinval waardoor de schittering verdwijnt omdat de lichtinval vanaf een richting komt.
De polariserende glazen geven een verbeterde waarnemen van kleuren en contrasten.
Er treed minder vermoeidheid op in de ogen door de extra filter.
Tijdens het autorijden is er geen last meer van lichtoverlast van bijvoorbeeld een nat wegdek, glimmende motorkappen van medeweggebruikers, etc.
Tijdens de wintersport neemt een gepolariseerde zonnebril veel hinderlijke reflectie weg.

Nadeel gepolariseerde glazen

Schermen van tablets, telefoons bevatten vaak zelf al een filter waardoor je met het dragen van een gepolariseerde bril enkel een zwart scherm zit. Inmiddels komen er steeds meer beeldschermen van apparaten op de markt die zonnebril vriendelijk zijn.

Mocht u nog aanvullende vragen hebben over (polariserende) zonnebrillen, neemt u gerust contact met ons op.

Reacties

5 reacties
  • Bart schreef:

    Goedemorgen
    Ik heb één staaroperaties gehad,
    Ik heb een boss zonnebril nu zie ik vlekjes in mijn bril kan dat weerkaatsing zijn?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Bart,
      Als er vlekjes in het zicht zitten, die alleen zichtbaar zijn met de Boss zonnebril, dan is de bril zeer waarschijnlijk de oorzaak. Wellicht kun je de zonnebril een keer goed laten schoonmaken bij een opticien in de buurt.
      Indien echter de vlekjes ook zichtbaar zijn in andere omstandigheden, dan is het verstandig om hier eens naar te laten kijken. Hiervoor kun je een optometrist in de omgeving raadplegen. Een optometrist kun je vinden middels de volgende link: https://www.optometrie.nl/praktijkzoeker

  • H. de ru schreef:

    Bestaan er polariserende brillen met helder glas?

  • Frank Van Berkum schreef:

    Helpen deze ook tegen fel kunstlicht en in de avond als er schemer is of erg donker is. Kan met kunstlens in de avond objecten in het donker moeilijk onderscheiden vooral als ik van een lichte naar donkere omgeving ga. Er zit een vertraging in

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Gepolariseerde glazen laten het licht maar door in 1 richting. Hierdoor is er minder schittering, maar dus ook minder licht. Het is dus niet te adviseren om gepolariseerde glazen te gebruiken bij schemering of zelfs donker, omdat dan het totale zicht ook afneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *