Kleur glazen zonnebril: welke kleur past bij welke toepassing?

De kleur glazen van een zonnebril kunnen worden gebruikt voor verschillende toepassingen. In dit artikel leggen we per kleur uit waarvoor deze geschikt is om te dragen.

blauwe kleur brillenglazen

De glazen van een zonnebril zijn gekleurd om te bezuinigen op de helderheid van het licht. De verschillende tinten hebben invloed op wat je uiteindelijk waarneemt. Elke kleur laat een andere hoeveelheid licht toe op je netvlies, laat je ander waarnemen en geeft een andere perceptie van de contrasten.

Welke kleur glazen voor welke gelegenheid?

Elke kleur heeft zijn eigen passende functie. We zetten deze per kleur op een rij. De gedachte dat een andere kleur glazen in een zonnebril puur een hippe uitstraling geeft en enkel voor feestgangers geschikt is, wordt hiermee direct ontkracht. Er zit namelijk een goede logica verborgen achter de keuze voor specifieke kleuren in de glazen van je zonnebril.

Een overzicht van verschillende kleuren glazen zonnebril
Blauwe glazen

Blauwe glazen hebben de neiging alles wat onscherper te maken en het scherpe contrast te verminderen. Bij gevoeligheid voor scherp licht is dit dan ook een aan te raden kleur. Ook kan deze kleur uitstekend worden gebruikt bij feesten met veel licht- en geluidseffecten om hier de scherpe randen vanaf te halen. U beleeft zo de omgeving wat meer in een ‘eigen’ wereld.

vrouw met zonnebril met rode glazen

Gele glazen

Brillen met gele glazen filteren het blauw uit het licht. Hierdoor ziet u meer contrast en scherpte. Dit is heel handig op een zonnige dag aan het strand, maar zeker ook bij mistig weer of het ochtend- en avondzonnetje.

Rode glazen

Ideaal voor tijdens de wintervakantie. In de sneeuw zorgen deze rode glazen namelijk voor meer contrast en scherpte. Erg handig en vooral een hippe uitstraling.

Groene glazen

Met groene glazen worden geel en blauw in mindere mate gefilterd. De schittering neemt iets af en de schaduwen zijn minder donker. Hierdoor ontstaat een prettige mix die het zicht veraangenaamd bij het bewonderen van het natuurschoon. Of het regent of de zon schijnt maakt hierbij geen verschil.

Grijze glazen

Wanneer u van alles op een dag combineert en daarbij een soort kleur bril wilt dragen die gemiddeld het beste functioneert voor allerlei verschillende soorten omstandigheden en activiteiten. Indien u autorijden, sporten, handwerken, en andere activiteiten wilt beoefenen in zowel bewolkt als zonnig weer, dan kunnen wij de kleur grijs aanraden. Deze laat alle kleuren door en presteert goed met allerlei soorten omstandigheden.

Bruine glazen

Bruine glazen zijn ideaal voor het verbeteren van het contrast en de diepteperceptie. Is het beoordelen van afstand belangrijk, dan is bruin jouw kleur. Een veel gekozen kleur voor zonnebrillen en dat is niet voor niets. Ideaal voor overdag in de auto met scherp zonlicht op de ramen.

Roze glazen

Bij watersporten is een roze kleur glazen ideaal. Deze kleur biedt namelijk een goed contrast ten opzichte van groen-blauwachtige oppervlakten. Hierdoor zijn andere objecten veel beter zichtbaar en eerder te onderscheiden in het water. Daarnaast ziet de wereld er met het dragen van roze glazen heel zacht en vriendelijk uit.

Over het algemeen kan over de verschillende tinten glazen worden gesteld dat:

  • Glazen met bruine, grijze, groenbruine, en groene kleuren ondersteunen bij de algemene helderheid zonder de kleuren zelf te verstoren. Ze zijn zogenoemd kleur-neutraal. Deze donkere tinten helpen de vermoeidheid van de ogen in matige tot lichte omstandigheden verbeteren.
  • Glazen met gele, gouden, ambergele of gele lenzen blinken uit in matige tot lage lichtomstandigheden. Deze glazen kunnen beter diepte waarnemen en verbeteren de contrasten in lastige, flatlicht omstandigheden. Denk hierbij aan wintersporten of autorijden in het donker.
  • Roze glazen maken de wereld veel helderder, dus verhogen de zichtbaarheid en het contrast. Ideaal (net als rode glazen) tijdens wintersporten bij bewolkt weer.

Daarnaast geldt hetzelfde voor het verbeteren van de algemene zichtbaarheid van objecten tegen groene en blauwe achtergronden, denk hierbij aan watersporten en het verkennen van een bosrijke omgeving.

De kleur van de glazen bij de keuze van een zonnebril heeft verder geen invloed op de mate van bescherming tegen Uv-stralen. Hiervoor moet los gekeken worden naar de CE-categorie waarin de zonnebril valt.

De CE-categorieën:

Categorie 0 biedt geen bescherming.
Categorie 1 -3 biedt bescherming tegen zwak, matig en sterk zonlicht.
Categorie 4 biedt bescherming tegen zeer sterk licht (wintersporten) en wordt afgeraden om te gebruiken bij het autorijden.

Zonnebril combineren met contactlenzen

Wilt u een normale zonnebril dragen? Dan kunt u deze combineren met lenzen. In onze webshop vindt u een ruim aanbod van allerlei soorten contactlenzen. Neem gerust contact met ons op wanneer u nog vragen heeft.

Reacties

7 reacties
  • Paris H. schreef:

    Er zijn zoveel kleuren om te kiezen. Ik wenste dat het mogelijk was om elke dag een andere kleur glazen te zetten voor mijn leeszonnebril. Welke kleur is het beste voor zowel de winter als de zomer?

  • H Ooms schreef:

    LS
    Welke glazen zijn het best om ’s zomers de schittering in het bos flink te temperen?!
    Zéér veel last van. Heb ook zeer lichtgevoelige ogen. Draag het hele jaar door, regelmatig mijn zonnebril.
    Alvast bedankt.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Om schittering te voorkomen is een gepolariseerd glas de beste oplossing. Door de polarisatie van het glas kan licht niet meer in alle richtingen door het glas en zo wordt voorkomen dat de schittering in het oog komt.

  • joop schreef:

    ik poker. veel hinderlijk licht van lampen boven de tafel. Maar bij het optillen van de kaarten geven de kaarten zelf schaduw. Dit maakt dat de kaartsymbolen wat onduidelijk komen. ik lees dat grijs het beste is. is dit zo in bovengegeven situatie? ? graag zou ik lichtblauwe glazen willen, maar het lijkt in uw artikel niet contrastrijk. Wat beveelt u aan?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Een zonnebril is in de basis niet voor binnen gemaakt. Dit wil niet zeggen dat deze binnen niet gebruikt kan worden. De eigenschappen van de diverse kleuren zijn ontworpen in combinatie met zon-/buitenlicht. Het is dus goed mogelijk dat kunstlicht hier anders op reageert. In dit geval is het advies om dit proefondervindelijk te proberen.

  • anouche schreef:

    ik heb een gewone bril met glazen die bij het buitenkomen automatisch bruin worden.
    Heb ik dan nog iets te winnen (qua comfort en bescherming) als ik een zonnebril op sterkte zou kopen. Die zou ik dan alleen buiten gebruiken natuurlijk.
    Dan voor een eventuele toelichting

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Een bril met ‘meekleurende’ glazen, kleurt op door de UV-straling. Achter glas, bijvoorbeeld in de auto, werkt dit minder goed of zelfs helemaal niet. In zulke gevallen werkt een zonnebril met een vaste kleur sowieso beter.
      Verder kleuren de meeste meekleurende glazen op tot zo’n 60-70% absorptie. Een bril met een vaste kleur kan tot wel 85% gekleurd zijn en dus meer (hinderlijk) licht absorberen. Afhankelijk van de wensen kan dit prettig zijn.
      Wat betreft de bescherming; de schadelijke straling is UV-licht. Dit wordt niet door gekleurde glazen tegengehouden, maar door een UV-filter. Dit kan zowel op een glazen met een vaste kleur als op een meekleurende glazen worden aangebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *