Progressieve myopie bij kinderen: wat is het en wat kun je doen?

Progressieve myopie is de medische naam voor bijziendheid die steeds erger wordt. Dit komt bij kinderen steeds vaker voor. In deze blog lees je wat progressieve myopie precies is, wat de oorzaken zijn en wat jij kunt doen om het bij jouw kinderen tegen te gaan.

Klein jongetje lachend buiten

Wat is progressieve myopie? 

Als je last hebt van myopie, ben je bijziend. Dat betekent dat je dingen die ver van je af staan minder scherp ziet. Je hebt dan contactlenzen of een bril met min-sterkte nodig om scherp te zien. 

Veel kinderen worden geboren met het tegenovergestelde van myopie: hypermetropie (verziendheid). Als het kind groeit, groeien de ogen mee en verandert de sterkte. Meestal komen de ogen rond een 0-sterkte uit. Dat is ‘normaal’, scherp zicht. 

Maar soms wordt een kind toch met myopie geboren. Dan zorgt de groei van de ogen ervoor dat deze bijziendheid snel toeneemt. Dat noemen we progressieve myopie. 

Hoe hoger de afwijking, hoe groter de kans op andere oogaandoeningen op latere leeftijd. Ernstige progressieve myopie kan bijvoorbeeld leiden tot glaucoom, maculadegeneratie, netvliesloslating, staar en blijvende slechtziendheid.

Steeds meer myopie bij kinderen 

Myopie komt steeds vaker voor bij kinderen. Prof. dr. Caroline Klaver van het Erasmus MC noemt bijziendheid zelfs een dreigende epidemie. Eén op de vier zestigers is bijziend. Van de veertigers één op de drie. Van de twintigers één op de twee.

Jongere mensen hebben dus vaker last van myopie en dat begint vaak al in de kindertijd. Het is daarom belangrijker dan ooit om de oorzaken van bijziendheid bij kinderen te kennen en te weten wat je hiertegen kunt doen.

Oorzaken myopie bij kinderen 

Een kind kan er niks aan doen als het geboren wordt met myopie. Dat is vaak erfelijk bepaald. Tijdens de kindertijd zijn er echter verschillende oorzaken die de progressieve myopie kunnen verergeren. De belangrijkste: teveel dichtbij kijken.

Als kinderen veel dichtbij kijken, passen hun ogen zich daarop aan. Kinderen trainen hun ogen als het ware om scherp te stellen op dingen die dichtbij staan. Maar hierdoor worden de ogen minder goed in het scherpstellen op dingen die juist ver van ze af staan.

Lachend meisje in rood jurkje met een hond naast haar en een tablet op haar schoot Meer schermtijd is een belangrijke oorzaak van de toename van myopie onder kinderen

Dit gebeurt bijvoorbeeld als kinderen veel en langdurig achter hun telefoon, tablet of laptop zitten. Kinderen doen dit meer dan ooit. Tegelijkertijd spelen ze minder buiten, terwijl veel buitenspelen de ontwikkeling van myopie juist tegengaat. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van progressieve myopie bij kinderen.

Dat betekent echter niet dat myopie altijd veroorzaakt wordt door nieuwe technologie. Als kinderen de hele dag de ouderwetse Donald Duck of een goed boek lezen, kan progressieve myopie ook optreden.

Meisje lachend op een schommel Buiten spelen is een goede manier om progressieve myopie bij kinderen tegen te gaan

Progressieve myopie tegengaan

Nu je weet wat progressieve myopie is en wat de oorzaken zijn, kun je er wat tegen doen. Experts hanteren twee belangrijke vuistregels (die overigens ook heel handig zijn voor volwassenen):

 1. De 20-20-20-regel. Zorg dat je kind na elke twintig minuten dichtbij kijken minimaal 20 seconden kijkt naar iets wat minimaal 20 voet (+/- 6 meter) van hen af staat.
 2. De 2-uur-regel. Zorg dat je kind elke dag minimaal twee uur buiten in het daglicht is. Dit is inclusief fietsritjes naar vriendjes, de schoolpauzes, etc.

Deze twee vuistregels kun je op verschillende manieren praktisch maken. We geven een paar voorbeelden:

 • Breng je kinderen niet met de auto naar school, maar loop of fiets met ze mee. 
 • Spreek een vast moment af waarop je kinderen buiten moeten spelen. 
 • Maak afspraken over een maximale schermtijd (exclusief schoolwerk). 
 • Ga samen met je kinderen op zoek naar een leuke sportclub waar ze lid van kunnen worden.
 • Maak van je gezinsmomenten buiten momenten. Ga samen wandelen, fietsen of picknicken. 
 • Laat je kinderen tijdens hun schermtijd een wekker zetten die hen er elke 20 minuten aan herinnert om van het scherm op te kijken.
 • Zorg voor een goede plek in huis waar je kind kan computeren (scherm minimaal 30 centimeter van de ogen af).
 • Ga naar buiten met een verjaardagsfeestje of andere activiteiten.
 • Overleg met school of het mogelijk is om buiten (gym)lessen te geven. 

Twijfels? Raadpleeg een specialist

Tenslotte hebben we nog één belangrijk advies: heb je het gevoel dat jouw kind last heeft van progressieve myopie? Maak dan een afspraak bij een specialist, zoals een optometrist. Zo’n specialist kan specifieke tips geven, contactlenzen voorschrijven, of je doorverwijzen naar een andere specialist, zoals een oogarts. 

Net als veel andere oogaandoeningen is myopie beter te behandelen als het eerder ontdekt wordt. Twijfel dus niet te lang als je denkt dat jouw kind bijziend is.

Contactlenzen kopen bij 123 Lens

Heeft jouw kind last van (progressieve) myopie? Dan kunnen contactlenzen met een min-sterkte helpen om toch scherp te zien van veraf. Ook kinderen kunnen contactlenzen dragen. Het voordeel van lenzen is dat ze niet in de weg zitten bij het sporten en buiten spelen. 

In de webshop van 123 Lens kan je terecht voor veel verschillende soorten en merken contactlenzen. Altijd tegen een eerlijke prijs en snel in huis. Neem eens een kijkje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *