Vermoeide ogen? Deze 8 tips kunnen direct helpen

Heb jij last van vermoeide ogen? Dan ben je waarschijnlijk al te lang aan het werk. Als je lang achter een beeldscherm zit, raken je ogen sneller vermoeid. Gelukkig kun je nu actie ondernemen! Lees snel deze 8 tips die direct verlichting kunnen bieden bij vermoeide en droge ogen (en neem daarna een pauze).

vrouw met vermoeide droge ogen
vrouw kijkt in donker op laptop

1. Knipperen! Nu!

En nog een keer. En nog een keer. Door te knipperen houd je je ogen schoon, vochtig en ontspannen. Wanneer je achter een beeldscherm zit, knipper je veel minder vaak. Dat ligt niet aan jou, dat doet iedereen. Daarom is het goed om af en toe heel bewust te knipperen. Dat is de makkelijkste manier om je vermoeide ogen wat verlichting te bieden.

2. Kijk op van je beeldscherm

Waarom raken je ogen eigenlijk sneller vermoeid als je achter een beeldscherm zit? Een belangrijke reden is dat je ogen zich dan de hele tijd op dezelfde afstand moeten focussen. Ook je ogen hebben beweging nodig. Kijk daarom regelmatig even op van je beeldscherm. Nu, bijvoorbeeld! Een goede vuistregel is om elke 20 minuten 20 seconden 20 meter ver te kijken. En knipper meteen even, als je toch bezig bent.

3. Pas de helderheid van je scherm aan

Natuurlijk kan je je beeldscherm niet de hele dag ontwijken. Zorg er daarom voor dat je ook achter je scherm aan je ogen denkt. Vermoeide ogen kunnen op termijn namelijk leiden tot meer problemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je beeldscherm de juiste helderheid heeft. Als er veel licht in de ruimte is, mag de helderheid best wat omhoog. Aan de andere kant kan mag de helderheid omlaag als het donker wordt. Zolang de helderheid van je beeldscherm past bij het licht in je omgeving, hoeven je ogen minder moeite te doen.

4. Zorg voor goed licht

Een andere manier om je ogen wat rust te geven, is om het licht in de omgeving aan te passen. Zet bijvoorbeeld een lampje aan als het donker wordt. Of doe de gordijnen dicht wanneer de zon te fel schijnt. Op de iets langere termijn kan je ook zorgen voor beter licht in je werkomgeving. TL-buizen zijn een no-go. Hang in plaats daarvan wat zacht licht op of kies voor een dimbaar bureaulampje. Daar worden je ogen blij van.

5. Drink een glas water

Uitgedroogde ogen raken sneller vermoeid. Knipperen helpt. Maar soms heb je zwaarder geschut nodig. De beste manier om je ogen vochtig te houden, is door regelmatig water te drinken. Wil je zo snel mogelijk van je vermoeide ogen af? Schenk dan nu een lekker glas water in. Of thee, mag ook.

na het werk wandelen

6. Gebruik oogdruppels

Een andere goede manier om je ogen vochtig te houden, is door wat oogdruppels te gebruiken. Geen oogdruppels bij de hand?. Dan kun je oogdruppels bestellen in de webshop van 123 Lens. Ook wanneer je geen lenzen draagt, kunnen oogdruppels heel fijn zijn voor je ogen. Lees wel altijd even goed de bijsluiter voordat je oogdruppels toedient, dan weet je zeker dat je je ogen gezond houdt.

7. Doe wat oogoefeningen

Oogoefeningen kan je snel en makkelijk doen terwijl je achter je computer of telefoon zit. Je traint je oogspieren, waardoor ze minder snel vermoeid raken. Rol bijvoorbeeld eens met je ogen. Houd je hoofd stil en kijk naar rechts. Beweeg je ogen langzaam naar het plafond, vanaf daar naar links, en ten slotte naar de vloer. Doe dit vijf keer met de klok mee en vijf keer tegen de klok in. Dan heb je er een mooie oog-workout opzitten.

8. Neem een pauze

Nu je bijna aan het einde van deze blog bent, heb je genoeg te doen. De helderheid van je beeldscherm aanpassen, voor goed licht zorgen, een glas water halen en al dat knipperen. Dan kan je net zo goed een pauze nemen. Laat dat nou ook een geweldige manier zijn om van je vermoeide ogen af te komen. Als je het echt goed wilt doen, ga je even naar buiten. Benen strekken, frisse lucht: dat zal je ogen goed doen. Dan kan je daarna weer met frisse ogen verder aan je werk.

Extra snel vermoeide ogen door contactlenzen

Draag je contactlenzen? Dan krijg je waarschijnlijk extra snel last van vermoeide en droge ogen. Het kan helpen om je lenzen op tijd uit te doen. Als je ze om 8 uur ‘s ochtends in doet, moet je niet tot 10 uur ‘s avonds door blijven werken. Daar doe je je ogen geen plezier mee. Heb je vaker last van vermoeide ogen? Dan heb je misschien een verkeerde sterkte in. Laat je ogen voor de zekerheid checken door een professional, dan weet je zeker dat niet onnodig last krijgt van vermoeide ogen.

TIP: Laat je ogen regelmatig controleren door een specialist

Oogdruppels bij vermoeide ogen!

Als je contactlenzen draagt, kan je terecht in de webshop van 123 Lens. Daar vind je een flink aanbod zachte lenzen en toebehoren. Ook de lenzen die het beste bij jouw ogen passen, liggen waarschijnlijk in onze webshop. Daar worden je ogen pas echt blij van. Bestel dan gelijk wat oogdruppels. Die kunnen helpen wanneer je de volgende keer weer last krijgt van vermoeide ogen.

Reacties

1 reactie
  • Joke schreef:

    Ik heb door het thuiswerken veel last van droge ogen. Heb nu oogdruppels aangeschaft en dat werkt goed. Fijn deze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *