Kies ik voor lenzen of een bril? De voor- en nadelen op een rij!

Is uw zicht niet meer wat het geweest is, of is uw sterkte de laatste tijd veranderd? Dan staat u voor een keuze: kiest u voor lenzen, of toch voor een bril? Zowel contactlenzen als brillen hebben verschillende voor- en nadelen die u zelf zal moeten afwegen om tot een beslissing te komen.

Kies ik voor lenzen of een bril? De voor- en nadelen op een rij!

Ieders situatie is immers anders, net als ieders persoonlijke voorkeur.

Om uw keuze iets gemakkelijker te maken, zetten we in dit blog de voor- en nadelen van zowel lenzen als brillen op een rijtje.

De voordelen van een bril

Wanneer u voor een bril kiest, brengt dit een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van het dragen van contactlenzen. Wij noemen er drie.

vrouw met modieuze bril

Een mooie bril kan uw outfit helemaal afmaken.

Weinig onderhoud

Een van de grootste voordelen van een bril is dat deze weinig onderhoud vereist. Als u eenmaal een bril met de juiste sterkte heeft aangeschaft hoeft u enkel nog de glazen schoon te maken. Als u zuinig met uw bril omgaat kunt u er jaren mee vooruit. Er wordt echter wel aangeraden om de zoveel jaar naar een optometrist te gaan om uw ogen opnieuw te laten meten.

Minder geïrriteerde ogen

Daarnaast heeft u met een bril doorgaans minder last van droge of geïrriteerde ogen. Dit komt omdat er geen stof of vuil vast kan komen te zitten tussen uw ogen en uw bril. Ook als u last heeft van hooikoorts is het om deze reden verstandig om voor een bril te kiezen.

Modebewust

Ten slotte kunt u uw bril gebruiken bij het samenstellen van uw outfit. Een bril is voor iedereen direct zichtbaar en dus een ideaal middel om uw uitstraling te bepalen. Hiermee kunt u eindeloos spelen en experimenteren, u kunt zelfs verschillende brillen aanschaffen voor verschillende gelegenheden. Het blijft natuurlijk wel een kwestie van persoonlijke smaak of u een bril leuk bij uzelf vindt staan.

Nadelen bij het dragen van een bril

Helaas brengt het dragen van een bril ook wat nadelen met zich mee ten opzichte van lenzen.

Minder bewegingsvrijheid

Uiteraard brengt het dragen een bril ook enkele nadelen met zich mee. Zo kan een bril uw bewegingsvrijheid beperken. Hardlopen, zwemmen, of andere intensieve sporten zijn lastig uit te voeren met een bril op uw neus. Sport u veel? Dan kunt u misschien beter kijken naar de mogelijkheden die lenzen u kunnen bieden.

Wennen aan montuur

Ten tweede komt het wel eens voor dat mensen lastig kunnen wennen aan hun montuur. Zeker de wat donkerdere en zwaardere monturen kunnen zichtbaar blijven in de ooghoeken. Dit is echter lang niet bij iedereen het geval en de meeste mensen wennen er snel aan. Dit hangt dus af van uw persoonlijke ervaring en voorkeur.

Brillenglazen beslaan

Een van de bekendste nadelen van brillen is misschien wel dat uw brillenglazen kunnen beslaan als u een vochtige ruimte inloopt, of van buiten naar binnen komt. Maar ook als u warme dranken drinkt of aan het koken bent, kan dit een belemmering vormen.

man sporten met contactlenzen in

De voordelen van lenzen

Het dragen van contactlenzen brengen een aantal grote voordelen met zich mee, die u niet geniet wanneer u voor een bril kiest.

Lenzen beperken uw bewegingsvrijheid niet

Contactlenzen beslaan daarentegen niet, ook blijft uw bewegingsvrijheid onaangetast als u voor lenzen kiest. In tegenstelling tot brillen vormen lenzen zich namelijk stevig om uw ogen, waardoor u er geen last van heeft als u een rondje gaat hardlopen.

Intensieve sporten zoals hardlopen zijn makkelijker als u lenzen heeft in plaats van een bril.

Lenzen zijn nagenoeg onzichtbaar

Een ander voordeel van het dragen van lenzen is dat ze nagenoeg onzichtbaar zijn. Als u de juiste lenzen heeft en ze goed schoonhoudt zou u bijna vergeten dat u lenzen in heeft. Dat betekent echter niet dat je met lenzen niet kan experimenteren en je uiterlijk aan kan passen, er zijn namelijk ook gekleurde contactlenzen verkrijgbaar. Leuk voor op een (verkleed)feestje of als u altijd al benieuwd bent geweest hoe een andere oogkleur u zou staan.

U kunt elke zonnebril op

Tenslotte heeft u in de zomer een voordeel als u lenzen draagt. Waar mensen met een bril namelijk een aparte zonnebril op sterkte moeten kopen, kunt u elke zonnebril opzetten die u wilt zonder dat het de scherpte van uw zicht beperkt.

Nadelen van lenzen

Natuurlijk brengen lenzen ook een aantal nadelen met zich mee, die u bij een bril niet tegen zult komen.

Meer onderhoud

Helaas brengen lenzen ook enkele nadelen met zich mee. Zo vereisen contactlenzen meer onderhoud dan brillen en is dit onderhoudt ook noodzakelijker. Als u niet voorzichtig met uw lenzen omgaat kunnen deze namelijk gemakkelijk vies worden. Dit kan leiden tot droge en geïrriteerde ogen.

Hogere vaste kosten

Vanwege dit onderhoud, brengen lenzen ook hogere vaste lasten met zich mee. Zo moet u regelmatig nieuwe lenzenvloeistof aanschaffen, en zult u uw ogen vaker moeten laten controleren om te bepalen of alles nog goed is.

Ten slotte moet je lenzen regelmatig aanschaffen, hoe vaak dit moet hangt af van de soort contactlenzen die u draagt. De basisverzekering vergoedt deze kosten niet, maar een aanvullende verzekering zal waarschijnlijk een deel van deze kosten dekken. Dit bedrag verschilt echter per verzekeraar. Op onze website hebben wij een uitgebreid overzicht gemaakt van alle zorgverzekeraars en vergoedingen.

In deze blog hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van zowel lenzen als brillen uiteengezet. Nu is het aan u om te bepalen welke optie het beste bij uw situatie en persoonlijke voorkeur past. Denkt u dat lenzen voor u de beste optie zijn? Neem dan een kijkje in onze webshop.

Online lenzen kopen

Als u nog niet weet wat u moet kiezen, of als u meer vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder in het maken van de juiste keuze.

Reacties

5 reacties
  • Ferdinand Schneider schreef:

    Ik was laatst bij de oogarts en hij zei dat ik nu echt een bril of lenzen nodig heb. Maar waar ga ik voor? Voor mijn beslissing wil ik me graag eerst beter informeren. Een bril is wel erg makkelijk inderdaad, weinig onderhoud is fijn.

    • L schreef:

      Ik zou voor lenzen gaan want zelf heb ik een bril en ben er niet zo blij mee want als ik ga zwemmen bijv dan kan ik niet met mijn bril zo onder water gaan en nu is iedereen gewent dat ik een bril op doe dus ziet het er raar uit zonder

  • Richard G. schreef:

    Aan L, Je neemt toch lenzen voor jezelf? en iedereen die gewent is dat je een bril draagd went later ook wel weer dat je lenzen draagd, je moet doen wat jij zelf het prettigst vind om te dragen, want mijn oogarts zegt altijd niemand heeft een brillenhoofd dat betaat niet. Een bril heeft zeker minder onderhoud, maar ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die dikke brille glazen hebben liefst normale glazen zouden willen hebben en daarom sneller kiest voor lenzen. Ik draag ook lenzen omdat ik het zelf het prettigst vind, en iemand ie het niet leuk bij mij vind staan kijkt maar lekker de andere kant op.

  • Marie de Jonge schreef:

    Ik heb zelf ook gemerkt dat brillen en lenzen zo hun eigen voordelen hebben. In de zomer draag ik ook graag lenzen zodat ik geen zonnebril op sterkte nodig heb. Toch heb ik altijd mijn bril bij me in het geval dat mijn ogen geïrriteerd raken of ik een lens verlies.

  • Vincent Rondwijk schreef:

    Bedankt voor het delen van de voor- en nadelen van brillen en lenzen. Zelf heb ik altijd een bril gedragen maar zou graag ook lenzen willen proberen. Dit is handig voor vakanties en wanneer ik eens zonder bril door het leven wil gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *