Contactlenzen en make-up: gaat dat samen?

De wereld van make-up heeft zich de laatste jaren razendsnel ontwikkeld. Er zijn veel nieuwe producten, formules en merken op de markt gebracht. Make-up is er tegenwoordig voor iedereen, ongeacht huidskleur, budget of geslacht. Maar wat als u contactlenzen draagt? Kunt u al deze make-up dan wel zorgeloos gebruiken?

make-up doen

De risico’s van lenzen en make-up 

Als u wel eens make-up draagt, weet u wat voor een rommeltje dat kan opleveren. Mascaraflesjes krijgen klonterige randjes, borstels worden vies. En het is knap als u uw oogschaduw palette langer dan een maand schoon houdt. Dit levert een risico op wanneer u lenzen draagt.

Deze vuiligheid kan tijdens het aanbrengen van make-up namelijk ook in uw oog belanden. Het overkomt iedereen wel eens. Normaal gesproken is dit geen probleem. U knippert even met uw ogen of spoelt ze uit om het vuil eruit te halen. Als u lenzen draagt gaat dit niet zo makkelijk. De make-up kan op of achter uw contactlens blijven zitten. Dit veroorzaakt vervolgens irritatie aan de ogen en soms zelfs onbruikbare lenzen.

Waar moet u op letten?

Het is dus altijd belangrijk om goed op te letten wanneer u make-up en contactlenzen combineert. Dan minimaliseert u de risico’s. Over het algemeen is het belangrijk om voorzichtig en secuur te werk te gaan wanneer u uw make-up doet, zeker rondom de ogen.

Daarnaast zijn er nog een aantal concrete zaken waar u op kunt letten om uw ogen en lenzen veilig en schoon te houden:

Houd je handen schoon

Het is altijd belangrijk om de handen te wassen voordat u uw lenzen in doet. Wanneer u make-up op gaat doen, is dit extra belangrijk. Zo voorkomt u namelijk dat fijne poeders of ander vuil (via uw handen) op uw lenzen terecht komt.

TIP: Wanneer u make-up op gaat doen, is het extra belangrijk om uw handen te wassen
Handen wassen onder de kraan

Ook met nagellak kunt u maar beter opletten. Als u uw lenzen in doet met net gelakte nagels, kan de lak aan uw lenzen blijven plakken. Dit maakt het lastig om de lenzen in te doen en kan uw contactlenzen aardig verpesten. U kunt het beste eerst uw lenzen inzetten en daarna pas uw nagels lakken. Lakt u toch eerst uw nagels, laat de nagellak dan goed drogen voor u verder gaat.

Eerst lenzen dan make-up

Het is verstandig om eerst uw lenzen in te doen en daarna pas uw make-up aan te brengen. Om uw lenzen in te doen, moet u namelijk uw gezicht aanraken. Als u dit doet met uw gezicht al in de make-up, kunnen uw vingers de look verpesten. U veegt bijvoorbeeld uw oogschaduw, highlighter of uw blush uit.

Ook loopt u het risico dat u make-up in uw ogen wrijft, met alle gevolgen van dien. Bovendien blijven uw contactlenzen over het algemeen schoner wanneer u ze al in heeft voor u aan uw make-up begint.

Kies je make-up zorgvuldig

De volgorde is dus belangrijk. Eerst lenzen, dan make-up. Maar ook de soort make-up die u kiest is van belang. Sommige soorten werken namelijk beter samen met contactlenzen dan anderen. Een paar belangrijke tips op een rijtje:

  • Kies voor hypoallergene make-up, deze zal minder irritatie veroorzaken als deze toch op uw oog of lens beland
  • Gebruik make-up op waterbasis, vooral rond uw ogen. Olie is namelijk schadelijker voor uw contactlenzen dan water
  • Gebruik geen mascara met vezels (vaak de mascara’s die langere, vollere wimpers beloven). Deze vezels kunnen namelijk op uw lens belanden en irritatie veroorzaken
  • Vermijd oogpotlood, zeker op uw waterlijn. Hier kunnen namelijk kleine deeltjes van op uw lens geraken. Wilt u toch een donker ooglid? Gebruik dan liquid eyeliner

Pas op met poeders

Wanneer u uw make-up uitkiest, is er nog iets om op te letten. Pas goed op met poeders. Poeders kunnen namelijk hele fijne deeltjes loslaten. Het is bijna onmogelijk om deze niet in uw ogen te krijgen. Normaal is dit geen probleem, maar met lenzen in kan dit irritatie veroorzaken.

Poederkwasten met make-up

Gelukkig zijn veel producten die normaal in poedervorm te koop zijn, ook in crèmevorm verkrijgbaar. Denk hierbij aan oogschaduw, contour, foundation en blush. Deze varianten blijven beter op uw huid en borstels ‘plakken’ en vormen zo een minder groot risico.

Houd de houdbaarheidsdatum van make-up in de gaten

Ten slotte is het als lenzendrager extra belangrijk om op de houdbaarheidsdatum van uw make-up te letten. Het is al erg genoeg als u wat make-up op of onder uw contactlenzen krijgt. Als deze ook nog eens over de datum is, kan dat een extra negatief effect hebben.

TIP: Poeders kunnen hele fijne deeltjes loslaten die in uw oog terecht kunnen komen

Contactlenzen kopen bij 123 Lens 

Als u deze zaken in uw achterhoofd houdt, minimaliseert u de risico’s. Dan gaan contactlenzen en make-up prima samen.

Een laatste tip: zorg dat u altijd extra lenzen in huis heeft. Mocht er dan een keer wat misgaan kunt u altijd nog een setje verse lenzen in doen. In de webshop van 123 Lens bestelt u zachte lenzen tegen een eerlijke prijs. U hoeft niet eens de deur uit. Zo weet u altijd zeker dat u wat extra contactlenzen achter de hand heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *