Wat doet stress met je ogen?

We hebben allemaal wel eens last van stress. Dat is niet per se erg. Maar te veel stress is slecht voor je gezondheid. Ook je ogen lijden onder stress. In deze blog lees je wat de gevolgen van stress op je ogen zijn. En wat je ertegen kan doen.

Jonge man met stress achter laptop

Bijna 9 op de 10 Nederlanders ervaart stress in het dagelijks leven. Jij vast ook wel eens. Bijvoorbeeld omdat je een onmogelijke deadline moet halen. Of omdat je kinderen worden gepest op school. Dat kan slecht zijn voor je mentale gezondheid. Je gaat piekeren, slaapt slecht, kan geen rust vinden, en je hebt moeite met concentreren. 

Maar wist je dat stress ook invloed op je lichamelijke gezondheid heeft? Je krijgt nek- en rugklachten. Je wordt sneller ziek. En je bent minder energiek. Ook je ogen worden beïnvloed door stress. In deze blog vertellen we wat stress met je ogen doet. En we geven je een paar tips om je ogen vrij van stress te houden. 

Last van je ogen door stress 

Als je last hebt van stress, maakt je lichaam hormonen zoals cortisol en adrenaline aan. Je hartslag gaat omhoog. Spieren spannen zich aan. En je brein stuurt meer bloed naar essentiële lichaamsdelen. Dit heet ‘fight or flight’-modus. Het is een oer-reactie op gevaar. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. 

‘Fight of flight’-modus is heel handig als je in fysiek gevaar bent. Bijvoorbeeld als er een inbreker in je huis is. Maar je lichaam herkent stress ook als gevaar (aangezien we in fysiek bedreigende situaties ook vaak gestrest zijn). Daarom schiet je lichaam ook in ‘fight or flight’-modus als je ruzie hebt met je partner, of als er een groot project aankomt op werk.

Gestreste vrouw met kinderen achter laptop In een stressvolle situatie maakt je lichaam hormonen zoals cortisol en adrenaline aan

Het ‘Fight of flight’-effect op je ogen

In ‘fight or flight’-modus zorgt je brein ervoor dat je pupillen groter worden (dilateren). Hierdoor komt er meer licht je oog binnen. Handig als je gevaar moet zien aankomen, maar in een alledaagse situatie heb je er niks aan. 

Als je voor lange tijd gestrest bent, kan de langdurige dilatatie je overgevoelig maken voor licht. En het kan vermoeiend zijn voor je ogen. Daarnaast kan de langdurige aanspanning van de spieren in en rondom je ogen pijn gaan doen. Bovendien kan langdurige stress de toevoer van bloed en zuurstof naar je ogen verstoren. Dat is erg schadelijk voor je ogen. 

Effecten van stress op je ogen 

Er gebeurt dus van alles in en met je ogen als je last hebt van stress. Dit kan al vrij snel een negatief effect hebben op je ogen. Op de korte termijn kan je door stress last krijgen van de volgende symptomen: 

 • Tunnelvisie (letterlijk): je perifere zicht neemt af en je kan allen nog scherp zien wat recht voor je staat.
 • Lichtgevoeligheid: licht doet veel sneller pijn aan je ogen.
 • Stuiptrekkingen: de aangespannen spieren in en rond je ogen kunnen gaan stuiptrekken.
 • Extreem droge ogen: je ogen drogen uit, met jeuk en irritatie als gevolg.
 • Extreem waterige ogen: je maakt te veel traanvocht aan, waardoor je zicht afneemt.
 • Onscherp zicht: in een stresssituatie kunnen je ogen zich minder goed focussen.
 • Vermoeide ogen: stress is altijd vermoeiend, ook voor je ogen.
 • Zwevende deeltjes in je zicht: minuscule vlekjes die over je ogen lijken te drijven.  

Gelukkig nemen de negatieve effecten van stress ook weer snel af zodra je weer ontspant. Daarom geven we je later in deze blog een aantal tips waarmee jij je ogen vrij van stress houdt. 

Slechtziendheid en blindheid 

Als je vaak en langdurig last hebt van stress, kan dat ook nare gevolgen hebben op de lange termijn. In 2018 ontdekte een groep wetenschappers zelfs dat stress een belangrijke oorzaak kan zijn voor zichtverlies. 

In de samenvatting van hun onderzoek schrijven zij: “voortdurende stress en verhoogde cortisol hebben een negatief effect op de ogen en het brein door een onbalans in het autonome zenuwstelsel en disregulatie van de bloedvaten. Daarom kan stress een belangrijke oorzaak zijn van oogaandoeningen zoals glaucoom en optische neuropathie.” 

Dit kan leiden tot slechtziendheid en uiteindelijk blindheid. Volgens de wetenschappers versnelt stress het zichtverlies ook nog eens. Hoe meer stress, hoe slechter je zicht wordt. En hoe slechter je zicht, hoe meer stress je ervaart. En dat zorgt weer voor slechter zicht, etc.

Vrouw met stress Er zijn veel manieren om je ogen vrij van stress te houden

17 tips om je ogen vrij van stress te houden

De beste manier om de negatieve gevolgen van stress op je ogen tegen te gaan, is door genoeg te ontspannen. Heb je minder stress, dan heb je ook minder last van je ogen. Wij zetten een paar handige tips op een rijtje die je kunnen helpen je ogen stressvrij te houden:

 1. Ga stressvolle situaties zoveel mogelijk uit de weg
 2. Neem regelmatig rust, leer nee te zeggen
 3. Zorg voor genoeg dagelijkse beweging
 4. Sport regelmatig
 5. Doe ademhalingsoefeningen tijdens een moment van stress
 6. Mediteer, doe aan yoga, of probeer op andere manieren aan ‘mindfullness’ te doen
 7. Zet regelmatig je gedachten op een rij, bijvoorbeeld in een dagboek
 8. Gun jezelf een lang, warm bad na een stressvolle dag
 9. Doe vaker dingen die jij leuk vindt, ook als het niet per se productief is
 10. Maak iets creatiefs, zoals een schilderij, foto of lied
 11. Probeer minder cafeïne en suiker te eten en drinken
 12. Neem wat kauwgom als je stress voelt opkomen
 13. Breng tijd door met de belangrijke mensen in je leven
 14. Lach, bijvoorbeeld door een grappige film te kijken
 15. Stop met dingen uitstellen, iets afmaken levert meer ontspanning op
 16. Heb lief, zoen, knuffel, vrij als je iemand hebt om dat mee te doen
 17. Zet ontspannende muziek op (goed te combineren met tip 16)

Heb jij vaak en langdurig last van stress? Zoek dan een medisch expert op, zoals je huisarts. Hij of zij kan je adviseren meer rust te vinden, of je doorsturen naar een specialist, zoals een psycholoog. 

Als je door stress vaak last van je ogen krijgt (zelfs wanneer de stress voorbij is), raadpleeg dan een oogspecialist. Dat kan via de huisarts, opticien of optometrist. Wacht hier niet te lang mee. Voorkomen is vaak beter dan genezen. 

TIP: Heb jij vaak en langdurig last van stress? Zoek dan een medisch expert op.

Houd je ogen gezond met 123 Lens

In deze blog hebben we je een aantal tips gegeven waarmee je de effecten van stress op je ogen de kop in kan drukken. Maar gezonde ogen vragen ook de juiste contactlenzen, als je die draagt. In de webshop van 123 Lens vind je veel verschillende contactlenzen tegen een eerlijke prijs. 

Zorg goed voor je ogen. Neem vaker even 10 minuutjes voor jezelf. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *