Wat is acanthamoebe keratitis?

Acanthamoebe keratitis is een ernstige infectie aan het hoornvlies van je oog. Hoewel de ooginfectie in Nederland maar weinig voorkomt, lopen mensen die zachte contactlenzen dragen wel een groter risico. In deze blog vertelt 123lens je niet alleen alles over de oorzaken, symptomen en gevolgen van acanthamoebe keratitis, maar geven we je ook tips om het risico op deze oogziekte te verminderen.

Wat is acanthamoebe keratitis

Wat is acanthamoebe keratitis?

Acanthamoebe keratitis is een ernstige infectie aan het hoornvlies van het oog. Het hoornvlies is het buitenste, doorzichtige laagje van het oog en dient als beschermlaag voor de achterliggende ooglens.

Acanthamoebe keratitis wordt veroorzaakt door een eencellig micro-organisme dat een acanthamoebe genoemd wordt. Deze parasiet leeft in water. Je kunt de infectie dan ook alleen oplopen wanneer je oog in direct contact komt met besmet water. Dit kan in open water, zoals in de zee, rivieren, kanalen en waterplassen, maar ook door besmet leidingwater of grondwater uit de douche, kraan of in het zwembad. Acanthamoebe keratitis kan zowel in één oog als in beide ogen voorkomen.

TIP: ben je van plan om te gaan zwemmen in open water? Check dan van tevoren de website zwemwater.nl. Hier vind je meer informatie over welke natuurwateren veilig zijn om in te zwemmen.

Acanthamoebe keratitis is een zeer zeldzame infectie, maar wel een die grote gevolgen kan hebben. Wanneer de infectie niet op tijd wordt opgemerkt en op de juiste manier behandeld, kunnen de klachten leiden tot blijvende oogschade. Dit kan variëren van chronisch droge ogen tot een vermindering van zicht en in de ergste gevallen zelfs tot blindheid.

De Acanthamoebe keratitis leeft in water

Waarom heb je meer kans op acanthamoebe keratitis wanneer je contactlenzen draagt?

Je ogen worden continu blootgesteld aan micro-organismen. In de meeste gevallen is dat geen probleem, want je oog kan zichzelf uitstekend beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit doet je oog bijvoorbeeld door te gaan tranen. Door het aanmaken van extra vocht, wordt het moeilijker voor de amoebes om zichzelf aan je oog te hechten.

Heb je een kleine beschadiging aan je hoornvlies? Dan wordt het al makkelijker voor amoebes om binnen te komen. Ook mensen die contactlenzen dragen lopen een groter risico op het oplopen van deze infectie. Dit komt doordat de parasiet zich onder de contactlens kan nestelen en zo langer de tijd heeft om zich aan je hoornvlies te hechten. Mensen die zachte lenzen dragen lopen het grootste risico, omdat zachte lenzen meebuigen met je hoornvlies, waardoor de parasiet meer ruimte heeft om zich onder de lens te wurmen.

De symptomen van acanthamoebe keratitis

Acanthamoebe keratitis kan voor veel uiteenlopende klachten zorgen. De klachten kunnen direct na de besmetting optreden, maar kunnen ook geleidelijk ontstaan en verergeren. De meest belangrijke en meest voorkomende symptomen van acanthamoebe keratitis zijn:

  • Pijnlijke en gevoelige ogen
  • Rode ogen
  • Tranende ogen
  • Jeuk of continue het gevoel hebben dat er iets in je oog zit
  • Overgevoeligheid voor licht
  • Wazig of verminderd zicht
  • (een deel van) het hoornvlies zit er troebel uit

In uitzonderlijke gevallen kan acanthamoebe keratitis ook zorgen voor hoofdpijnklachten, vooral in gevallen waarbij de infectie pas laat wordt opgemerkt en dus niet op tijd wordt behandeld.

Komen tranende ogen van acanthamoebe keratitis?

Behandelmethodes van acanthamoebe keratitis 

Acanthamoebe keratitis is niet gemakkelijk te behandelen. Dit komt deels doordat de acanthamoebe bacterie resistent is tegen veel vormen van medicatie en deels doordat de progressie van de infectie voor iedereen anders is. De behandelmethode waarvoor de oogarts kiest, is dan ook afhankelijk van je klachten en het stadium waarin de infectie zich bevindt.

Behandelen door middel van oogdruppels

In de meeste gevallen zal de oogarts kiezen voor een behandeling met medische oogdruppels. Door componenten als chloorhexidine, propamidine en dexamathason, hebben deze oogdruppels een ontsmettende werking. In beginnende gevallen is dit vaak voldoende voor een volledige genezing.

Hoe kun je het oplopen van acanthamoebe keratitis voorkomen?

Een hoornvliestransplantatie

Is de infectie al in een vergevorderd stadium, waardoor oogdruppels niet langer werken? Of zijn er blijvende littekens achtergebleven op het hoornvlies, waardoor je zicht aanzienlijk is verslechterd? Dan kan de oogarts een hoornvliestransplantatie aanraden. Dit is een operatie waarbij (een deel) van je hoornvlies wordt verwijderd en wordt vervangen door het hoornvlies van een donor. Hiermee kunnen blijvende klachten als wazig en slecht zicht worden verbeterd.

Tips voor het verkleinen van het risico op acanthamoebe keratitis

Als je contactlenzen draagt, hoef je je niet direct zorgen te maken over het oplopen van acanthamoebe keratitis. Jaarlijks worden er in Nederland slechts 30 tot 40 nieuwe infecties geconstateerd en door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen kun je het risico aanzienlijk verminderen. Wij zetten de belangrijkste tips graag voor je op een rijtje:

Was en droog je handen voor het in- en uitdoen van je contactlenzen

Een goede hygiëne is belangrijk en kan de kans op een infectie aanzienlijk verminderen. Wij raden je daarom aan om je handen altijd te wassen voordat je je contactlenzen in- of uitdoet. Vergeet ook vooral niet om je handen goed af te drogen, zodat er geen waterdruppels achterblijven op je huid.

Doe je contactlenzen uit voordat je gaat douchen of zwemmen.

Om het risico op een infectie te verminderen, is het belangrijk dat je contactlenzen zo min mogelijk in contact komen met water. Door je contactlenzen uit te doen wanneer je gaat douchen of zwemmen, kun je contact met water vermijden.

Gebruik contactlensvloeistof om je lenzen en lenzenhouder te reinigen

Reinig je contactlenzen nooit met water, maar gebruik contactlenzenvloeistof. Hierbij geldt dat een lenzenvloeistof gebaseerd op waterstofperoxide een betere reiniging geeft dan een alles-in-één lenzenvloeistof. Draag je weeklenzen of maandlenzen? Dan geldt hetzelfde voor het doosje waarin je de lenzen bewaart. Het is belangrijk om deze lenzenhouder dagelijks schoon te maken, maar vermijd hierbij het gebruik van kraanwater. In plaats daarvan doe je een paar schone druppels lenzenvloeistof in het doosje en wrijf je met je droge vingers de binnenkant van het doosje schoon. Zorg ervoor dat je handen schoon én droog zijn voordat je begint met schoonmaken. Giet vervolgens de lenzenvloeistof uit het doosje en maak het droog met een schone tissue. Gebruik liever geen handdoek, want deze kan pluisjes achterlaten.

Nu je precies weet wat de symptomen zijn van acanthamoebe keratitis, weet je ook waar je op moet letten. Door het volgen van bovenstaande tips kun je de kans op het oplopen van deze infectie aanzienlijk verminderen. Heb je klachten of wil je graag meer informatie? Dan raden wij je aan om een afspraak te maken bij je lokale opticien of oogarts voor een oogtest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *