Soorten contactlenzenvloeistof: welke soorten worden onderscheiden?

Contactlenzen dienen goed te worden gereinigd, dat is algemeen bekend. Enkel weet u ook welke soorten contactlenzenvloeistof er zijn? En welke de beste lenzenvloeistof is voor uw lenzen?

contactlenzenvloeistof

Welke contactlenzenvloeistoffen zijn er te koop?

We geven in dit artikel uitleg over de alles-in-één contactlenzenvloeistof, de waterstofperoxide contactlenzenvloeistof met daarin onderscheid tussen de één-stap en twee-stap versie. Deze twee soorten worden het meest gebruikt voor het dagelijks reinigen van contactlenzen.

Tot slot lichten we kort toe wat cleaner tabletten/vloeistof, zoutoplossingen en oogdruppels voor u kunnen betekenen.

alle soorten lenzenvloeistof

Weet u al welke vloeistof u nodig heeft? Ga dan gelijk naar onze webshop en schaf de vloeistof voordelig aan.

alles-in-een lenzenvloeistof

Alles-in-één contactlenzenvloeistof

De Alles-in-één contactlenzenvloeistof is de meest gebruikte contactlenzenvloeistof. Dit komt allereerst omdat deze versie het goedkoopst is. Dit zou niet de hoofdreden moeten zijn voor het kiezen van deze specifieke variant, maar naast goedkoop is uit recent onderzoek naar voren gekomen dat de reiniging ook goed volstaat. Dus én zacht voor de portemonnee en een goede contactlenzenvloeistof.

De werking van de alles-in-één contactlenzenvloeistof is zeer eenvoudig, zoals de naam doet vermoeden. Het betreft spoelen, licht opwrijven en daarna opbergen. De alles-in-één contactlenzenvloeistof reinigt en ontsmet tegelijkertijd, om deze reden wordt deze variant vaak door oogspecialisten geadviseerd. Het makkelijke gebruik voorkomt het maken van fouten en het doet wat het moet doen.

Let wel: Binnen de soort alles-in-één contactlenzenvloeistof zijn er onderling grote prijsverschillen waarneembaar door grote verschillen in kwaliteit. Zo zijn er bijvoorbeeld versies speciaal voor silicone hydrogel contactlenzen, versies juist speciaal voor niet-silicone hydrogel contactlenzen en zogenaamde ‘hybride’ vloeistoffen die voor beide functioneel zijn.

watrstofperoxide lenzenvloeistof

Waterstofperoxide contactlenzenvloeistof

De waterstofperoxide contactlenzenvloeistof zorgt voor een zeer effectieve lens desinfectie. Enkel is het gebruik van deze contactlenzenvloeistof omslachtiger dan de Alles-in-één variant. Het gebruik van deze soort contactlenzenvloeistof wordt vaak aanbevolen aan mensen die gevoelig zijn voor conserveringsmiddelen, daar deze variant geen conserveringsmiddelen bevat.

Vaak wordt door oogartsen en opticiens geadviseerd om voor de contactlenzen te reinigen met waterstofperoxide contactlenzenvloeistof, de lenzen eerst af te spoelen met een zoutoplossing. Dit is een van de redenen waarom veel mensen niet voor deze versie kiezen. Het vergt immers een extra stap. De reiniging is echter zeer grondig, het biedt de meest grondige reiniging tegen bacteriën.

Er zijn twee soorten waterstofperoxide contactlenzenvloeistoffen verkrijgbaar.

Een stap waterstofperoxide contactlenzenvloeistof

De lenzen worden in een houder geplaatst binnen in een speciale cilindrische lenshouder. Deze houder is gevuld met een oplossing van 3% waterstofperoxide. De onderkant van de behuizing bevat een vaste schijf. Dit is gemaakt van een materiaal dat direct bij het toedienen van de waterstofperoxide deze begint te neutraliseren. Dit neutraliseren is van groot belang om te voorkomen dat de achtergebleven waterstofperoxide aanwezig op de lenzen uw ogen kan beschadigen.

Er zijn binnen de een stap waterstofperoxide contactlenzenvloeistof ook versies op de markt, bijvoorbeeld de oxysept 1-step en 123 Perox & Ons Merk 2 [Komfortabel PLUS], die werken met neutralisatie door middel van een tablet in plaats van een disc.

Twee stap waterstofperoxide contactlenzenvloeistof

Bij deze versie dient u altijd twee stappen uit te voeren. De contactlenzen worden eveneens in een lenshouder geplaatst die enkel is gevuld met waterstofperoxide oplossing. De lenzen dienen gedurende een vaste tijdsduur in te weken. Nadat deze tijd is verstreken wordt de waterstofperoxide vervangen door een neutralisatie vloeistof. Het ontsmettingsmiddel wordt hierdoor omgezet in een onschadelijke zoutoplossing.

Het eerste advies van deskundigen naar de consument gaat veelal richting de alles-in-één contactlenzenvloeistof en indien dit niet voldoet, dan voor de een stap of twee stappen waterstofperoxide contactlenzenvloeistof. Het is bekend dat de waterstofperoxide grondiger desinfecteert en daardoor beter beschermt tegen resistente microben en de zeer gevaarlijke bacterie Acanthemoeba keratitis. Deze veroorzaakt ernstige ooginfecties en wil eenieder liever buiten de deur houden.

Wel moeten gebruikers van de twee stappen waterstofperoxide contactlenzenvloeistof heel goed waakzaam blijven de waterstofperoxide altijd te neutraliseren voor de lenzen op te bergen of weer in te doen. Indien dit wordt vergeten kan dit namelijk leiden tot een pijnlijke ervaring. De waterstofperoxide brandt dan in het oog en de lenzen kunnen zeker 24 uur niet meer gedragen worden.

saline lenzenvloeistof

Overige vloeistoffen

Buiten de hierboven benoemde meest gebruikte contactlenzenvloeistoffen willen we kort een drietal alternatieven, dan wel aanvullingen, toelichten.

  • Cleaner tabletten of vloeistof is een zeer intensieve manier van reinigen die lang niet altijd nodig is voor alle lenzendragers om te gebruiken. De cleaner vloeistof wordt met name door mensen met harde lenzen gebruikt. De versie met tabletten is veelal bij gebruik met zachte contactlenzen.
    Toch is het een alternatief dat we willen benoemen. De reiniging is naast de boven beschreven reiniging soms nodig op wekelijkse of twee wekelijkse basis.
  • Zoutoplossingen oftewel Saline vloeistof is een afspoel vloeistof die veel wordt gebruikt in combinatie met de contactlenzenvloeistoffen om het geheel vooraf al te spoelen voor het reinigen of te gebruiken bij het inzetten van de contactlenzen.
  • Oogdruppels worden gebruikt ter bevordering van het comfort van de lenzen gedurende de dag. Dit kan de droogheid en irritaties aan de ogen verhelpen of tegengaan.

Let op: het is niet verstandig om uw lenzen een nacht in water te laten staan. Hiermee worden ze niet gereinigd. Dit is enkel een oplossing in een noodsituatie.

Vragen? Raadpleeg een deskundige.

Het kiezen van een reinigingsmethode die precies voor uw specifieke situatie geschikt is, hoeft u niet alleen te doen. Doe navraag bij uw eigen oogarts of contactlensspecialist. Ook kunt u uw vraag aan ons stellen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *