Wat is Cornea Punctata?

Cornea Punctata is de medische term die gebruikt wordt voor een beschadiging aan de buitenste laag van het hoornvlies, waarbij er puntvormige plekjes te zien zijn op het oppervlak. In deze blog vertellen we je niet alleen alles over de oorzaak en de behandelmethodes, maar geven we je ook handige tips om het risico op cornea punctata te verminderen.

Wat is cornea punctata?

De twee verschillende vormen van cornea punctata

Cornea punctata is een beschadiging aan de buitenste laag van het hoornvlies. Bij deze beschadiging zijn er kleine puntvormige plekjes op het oog te zien. Oogartsen maken onderscheid tussen de volgende twee vormen van cornea punctata:

Punctata epitheliale erosie

Dit is de meest voorkomende vorm van cornea punctata, welke verschillende oorzaken kan hebben (hier gaan we later nog verder op in). Bij punctata epitheliale erosie bevinden de puntvormige plekjes zich meestal op een duidelijk aanwijsbare plek in het oog. Dit komt doordat de oorzaak van de beschadiging vaak directe invloed heeft op de locatie van de plekjes. Bij punctata epitheliale erosie bevinden de puntvormige plekjes zich bijvoorbeeld:

  • in de lidspleet van het oog
  • in het onderste deel van het oog
  • in de buitenste randen van het oog (de linker- en rechterhoeken van je oog)

Punctata epithelialie keratitis

Deze vorm van punctata wordt veroorzaakt door andere oogziektes en aandoeningen, zoals een ontsteking aan het hoornvlies, of door een ernstige beschadiging aan je oog na een ongeval of operatie. In tegenstelling tot bovenstaande vorm van cornea punctata, zijn de puntjes bij deze vorm juist verspreid over het gehele hoornvlies. Tevens zijn er vaak veel meer puntjes te zien en liggen ze geregeld in groepjes bij elkaar.

Alles over cornea punctata oogziekte

Wat is de oorzaak van cornea punctata?

Punctata epithelialie keratitis wordt uitsluitend veroorzaakt door ontstekingen aan het hoornvlies of door beschadigingen aan het oog door een ongeval, maar punctata epithelialie erosie kan meerdere oorzaken hebben. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Het droge ogen syndroom

Cornea punctata komt veel voor bij mensen met het droge ogen syndroom. Bij dit syndroom produceert het oog te weinig traanvocht (of traanvocht van een verminderde kwaliteit), waardoor je hoornvlies kan uitdrogen.

TIP: oogdruppels kunnen helpen om droge ogen te verminderen. 

Ooglidafwijkingen

Bij mensen bij wie het ooglid niet volledig sluit, bijvoorbeeld bij het knipperen, kunnen de puntvormige plekjes ontstaan op het onderste gedeelte van je oog. Sommige mensen slapen zelfs met halfopen ogen, waardoor de onderste helft van het hoornvlies sneller kan uitdrogen.

Cornea punctata kan ook veroorzaakt worden doordat je wimpers in de verkeerde richting groeien (bijvoorbeeld naar beneden) en krassen veroorzaken op het oppervlakkige deel van je hoornvlies.

Het dragen van contactlenzen

Het dragen van contactlenzen kan ook een risico vormen voor cornea punctata, met name wanneer je (harde, vormstabiele) contactlenzen draagt die niet goed passen, deze scherpe randjes hebben of wanneer de lenzen niet goed schoon zijn.

Wat zijn de symptomen van cornea punctata?

De meest voorkomende klachten en symptomen bij cornea punctata zijn:

  • een branderig gevoel
  • jeukende ogen
  • pijnlijke ogen
  • rode ogen
  • gevoeligheid voor fel licht

Veel patiënten vergelijken de symptomen met het nare gevoel dat je krijgt wanneer er iets van buitenaf in je oog is terechtgekomen.

Wat moet je doen bij het vermoeden van cornea punctata?

Bij één of meerdere van bovenstaande klachten raden we je aan om een afspraak te maken bij de optomeotrist. Deze zal je oog onderzoeken met behulp van een zogenoemde spleetlamp (een soort microscoop). Voor dit oogonderzoek word je traanfilm (een dun laagje vocht bovenop je hoornvlies) met een kleurstof zichtbaar gemaakt. Door middel van fluorescerend licht zijn de plekjes op het hoornvlies goed te zien en kan de optomoetrist tevens een inschatting maken van de oorzaak. Als het nodig is, zal de optometrist je doorverwijzen naar een oogarts.

Is cornea punctata te genezen?

De behandelmethode is afhankelijk van de klachten, de oorzaak en de vorm van cornea punctata. Wordt de aandoening veroorzaakt door een ontsteking aan het hoornvlies? Dan zal deze natuurlijk eerst moeten worden behandeld. In de meeste andere gevallen zal de oogarts antibioticumzalf en oogverband voorschrijven. Met een goede behandeling zal in de meeste gevallen het hoornvlies binnen een week genezen.

Wat is de oorzaak van cornea punctata?

Tips voor het verminderen van het risico op cornea punctata

Lang niet alle varianten van cornea punctata zijn te voorkomen. Een ongeluk of een ontsteking aan je hoornvlies zie je immers niet aankomen. Onze tips richten zich daarom voornamelijk op de vorm van cornea punctata die zich ontwikkeld door droge ogen.

Gebruik oogdruppels

Er zijn momenten in ons dagelijks leven die ervoor kunnen zorgen dat onze ogen droger aanvoelen dan normaal. Denk bijvoorbeeld aan tegen de wind in fietsen, lang naar een beeldscherm staren of een lage luchtvochtigheid door het gebruik van een airconditioning of verwarming. Oogdruppels kunnen dan uitkomst bieden. Deze helpen om je hoornvlies goed vochtig te houden, waardoor je droge ogen voorkomt.

Tips om het risico om cornea punctata te verminderen

Knipper voldoende met je ogen

Vooral wanneer we zijn afgeleid (bijvoorbeeld wanneer we naar een beeldscherm turen) willen we nog wel eens vergeten om te knipperen. Dit kan ervoor zorgen dat je ogen sneller uitdrogen. Probeer hierop te letten.

Bij klachten: bel direct de specialist

Heb je geregeld last van droge ogen? Dan kan het nooit kwaad om een oogonderzoek te doen bij de optometrist. Hij of zij kan je niet alleen vertellen of je last hebt van cornea punctata, maar kan je ook de nodige adviezen geven om de klachten te verminderen. Als het nodig is, zal de optometrist je doorverwijzen naar een oogarts.

Hoe verminder je het risico op cornea punctata als je contactlenzen draagt?

Cornea punctata kan worden veroorzaakt door het dragen van contactlenzen. Door je lenzen op de juiste manier te onderhouden kun je het risico aanzienlijk verlagen. Houd daarbij de volgende tips in gedachten:

  • Draag je contactlenzen niet langer dan 16 uur per dag
  • Gebruik voldoende contactlenzenvloeistof
  • Draag je contactlenzen niet langer dan wordt aanbevolen (maandlenzen draag je een maand, weeklenzen een week, etc.)
  • Maak je contactlenzendoosje regelmatig schoon zodat er geen vuil op je lenzen terecht kan komen
  • Was en droog je handen voordat je je contactlenzen in- of uitdoet
  • Gebruik oogdruppels

Koop je contactlenzen ook altijd bij een gerenommeerde verkoper. 123Lens is al ruim 24 jaar dé specialist op het gebied van contactlenzen en lenzenvloeistof. Bij ons ben je niet alleen verzekerd van hoogwaardige lenzen, maar kun je ook altijd terecht voor vragen of advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *