Welke mocktails zijn goed voor gezonde ogen?

Er is niets lekkerder dan een verfrissende mocktail. Ben jij benieuwd welke mocktails goed zijn voor de gezondheid van je ogen? Lees dan vooral verder. In dit artikel vind je vier recepten voor heerlijke alcoholvrije drankjes. Makkelijk zelf te bereiden en boordevol vitamines en mineralen.

Mocktails voor gezonde ogen

Wat is een mocktail?

Ben jij nog niet bekend met mocktails? Dan introduceren we jullie maar al te graag. Mocktails zijn namelijk heerlijke verfrissende cocktails, maar dan zonder de alcohol. Waar je bij het drinken van een cocktail rekening moet houden met het alcoholpercentage (incl. het effect de volgende ochtend), kun je mocktails in feite de hele avond lang drinken zonder dronken te worden. Mocktails bevatten geen alcohol, maar wel opvallend veel fruit en/of groente. De perfecte combinatie tussen een lekker en gezond drankje dus.

Een gezonde cocktail maak je zo!

Welke vitamines zijn goed voor je ogen?

Er zijn een heleboel vitamines die invloed hebben op de gezondheid van je ogen. Bij het bereiden van mocktails zijn er twee vitamines die veel worden gebruikt: vitamine B en vitamine C. Vitamine B ondersteunt de werking van je oogspieren. Een tekort aan vitamine B zou ervoor kunnen zorgen dat je oogspieren zwak worden en minder goed functioneren. Vitamine B zit onder andere in bananen, noten en dierlijke producten zoals melk en eieren.

Vitamine C helpt de algemene gezondheid van je ogen op peil te houden. Denk hierbij aan een heldere ooglens, sterke pupillen en goed zicht. Een tekort aan vitamine C kan het risico op oogziektes als staar verhogen. Vitamine C is te vinden in veel verschillende fruitsoorten, zoals sinaasappels, kiwi en aardbeien. Perfect voor het creëren van mocktails dus.

Ook vitamine A is erg goed voor de gezondheid van je ogen. Vitamine A (ook wel retinol genoemd) maakt deel uit van de carotenoïden-familie. Deze groep voedingsstoffen bevat veel antioxidanten, wat je lichaam tegen vrije radicalen beschermt. Als we naar je ogen kijken spelen carotenoïden vooral een rol bij de vorming van fotoreceptoren in het netvlies. Je vindt vitamine A bijvoorbeeld in wortels, broccoli en groene bladgroenten. Ideaal dus als van mocktails met groenten houdt!

TIP: Heb jij het gevoel dat je te weinig vitamines binnenkrijgt? In onze webwinkel vind je meerdere vitaminesupplementen die de gezondheid van je ogen kunnen ondersteunen.

Mimosa mocktail met sinaasappel

Als je weleens een échte mimosa geproefd hebt, weet je hoe ontzettend lekker en verfrissend dit drankje is. De mimosa cocktail wordt gemaakt met champagne, maar in de mocktail variant wordt de alcohol vervangen door ginger ale. Dit is een koolzuurhoudende drank met gember als hoofdingrediënt. Gember bevat verschillende vitamines, waaronder zowel vitamine B als vitamine C. Twee flinke scheuten ginger ale worden aangevuld met sinaasappelsap. Deze wordt bij voorkeur vers geperst, maar eventueel kun je ook sap uit een pak gebruiken. Voeg nog een paar ijsblokjes toe aan het glas en je hebt een lekkere, verfrissende en bovenal gezonde mocktail.

Aardbei Daiquiri mocktail

Houd je wel van een zoete mocktail? Dan moet je de aardbei daiquiri écht een keer uitproberen. Hij is namelijk niet alleen lekker zoet en fris, maar bevat ook veel vitaminen en mineralen. Voor een aardbei daiquire vul je een longdrinkglas voor de helft met koud water. Stop vervolgens vijf aardbeien in een blender en voeg hier het sap van één limoen aan toe. Blend tot de aardbeien een siroop zijn geworden en voeg dit sap toe aan het koude water. Roer het geheel goed door en maak de mocktail af met een paar ijsblokjes. Heb je geen verse aardbeien in huis? Dan kun je ze ook vervangen door aardbeiensiroop. Hier zitten uiteraard wel veel minder vitamines in dan in échte aardbeien.

  • Een rietje maakt je mocktail een stuk fraaier!
    Voeg een vrolijk gekleurd rietje toe aan het glas. Zo ziet het er direct een stuk leuker uit!
  • Ga voor een schijfje citroen bij je mocktail
    Plaats een schijfje limoen of citroen op de rand van het glas. Dit ziet er niet alleen tropisch uit, maar kan de smaak ook net wat frisser maken.
  • Een mooi glas maakt elke mocktail lekkerder!
    Gebruik mooie glazen voor de mocktails. Longdrinkglazen of speciale cocktailglazen maken van ieder drankje een feest.

Aardbeien Mojito mocktail

Dit is een alcoholvrije variant op de Spaanse mojito. Deze mocktail wordt gemaakt met limoen en aardbeien: fruitsoorten die barstensvol zitten met goede vitamines die je ogen helpen gezond te blijven. Om te beginnen snijd je de limoen in vier partjes en haal je de kroontjes van de aardbeien. Voor één longdrinkglas gebruik je ¾ limoen en vier aardbeien. Deze blend je net zolang tot ze een glad sapje zijn geworden. Vul het longdrinkglas voor de helft met dit fruitige sapje. De rest van het glas vul je vervolgens met ijskoud bruiswater. Voor een extra frisse smaak kun je ook nog een blaadje munt aan de mocktail toevoegen.

Piña Colada zonder alcohol

We hebben nu al heel wat mocktails gehad met vitamine C, maar laten we vitamine B ook vooral niet vergeten. Vitamine B is vooral te vinden in dierlijke producten, zoals melk, en laat dit nou toevallig één van de hoofdingrediënten zijn van een virgin piña colada. Voor dit recept vul je een longdrinkglas voor ongeveer een kwart met melk (of kokosmelk). Voeg hieraan één flinke eetlepel kokosroom toe en mix dit goed door elkaar. Snijd een ananas in stukken stop deze in de blender tot er een gladde ananassap ontstaat. Met dit sap vul je het glas tot driekwart vol. Neem vervolgens één kwart van een limoen en pers dit partje uit boven het glas. Gebruik een rietje of een lepel om het geheel goed door elkaar te roeren en vul het glas tot aan de rand met ijsblokjes.

TIP: De piña colada mocktail is ook heerlijk als ijsje. Hiervoor giet je de mocktail over in siliconen ijsvormpjes en bewaar je ze minimaal 24 uur lang in de vriezer. Daarna heb je heerlijke piña colada ijsjes.
Wortel mocktail

Sinaasappel Wortel Mocktail

We eindigen ons lijstje met een heerlijke mocktail die meerdere vitamines met elkaar combineert. Voor deze frisse mocktail vul je de bodem van het glas met sinaasappelsap (goed voor de vitamine C), en vul je daarna het glas tot ongeveer de helft met wortelsap. Wortelsap zit niet alleen boordevol vitamine A, maar bevat ook vitamines B en E. Een zeer gezonde mocktail, dus! Meng de twee sappen door elkaar en vul het glas vervolgens met koolzuurhoudend water. Deze gezonde mocktail maak je compleet met een klein scheutje gembersiroop. En vergeet ook vooral niet om een paar ijsblokjes aan het drankje toe te voegen.

Met deze lekkere en gemakkelijke recepten kun je heel wat nieuwe mocktails proberen. En zonder zorgen, want met het drinken van deze mocktails ondersteun je de gezondheid van je ogen. Wees ook vooral niet bang om zelf te experimenteren. Als je het niet probeert zul je immers nooit weten of het lekker is. Met wat gezond fruit, bruiswater en ijsblokjes kom je een heel eind, dus experimenteer er gerust op los!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *