Zorgt het eten van pure chocolade voor verbetering van je ogen?

Wat is jouw favoriete chocolade? Kies je voor melk, wit of toch liever hazelnoot? Voor een gezond tussendoortje is het slim om te kiezen voor een stukje pure chocolade. Pure chocolade zou namelijk vele lichamelijke voordelen hebben. Zo wordt er beweerd dat het eten van pure chocolade goed zou zijn voor je ogen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Wat kan pure chocolade voor je ogen betekenen? Lees het hier!

Het verschil tussen melkchocolade en pure chocolade

De eerste vraag die we onszelf moeten stellen is natuurlijk: waarom wordt pure chocolade gezien als de gezondere variant? Wat is het verschil tussen melkchocolade en pure chocolade?

Het verschil zit hem voornamelijk in de hoeveelheid antioxidanten. Om chocolade te kunnen maken heb je namelijk cacao nodig. Cacao is een natuurlijk ingrediënt waar veel gezonde stofjes inzitten, waaronder antioxidanten. Voor het maken van chocolade worden er echter ook andere ingrediënten aan de cacao toegevoegd, denk bijvoorbeeld aan vanille, cacaoboter, melk en natuurlijk suiker. Hoe meer ingrediënten er aan het recept worden toegevoegd, hoe minder cacao er relatief gezien inzit. Pure chocolade bevat minder ingrediënten, en dus in verhouding méér cacao. Hierdoor bevat pure chocolade dus meer antioxidanten dan melkchocolade. Daarnaast bevat donkere chocolade gemiddeld gezien slechts 40% suiker, terwijl een reep melkchocolade tot wel 60% suiker kan bevatten.

Toch wil dit niet direct zeggen dat melkchocolade ongezond is. Er mag dan wel meer suiker inzitten, maar melkchocolade bevat meestal wel minder vet dan pure chocolade. Welke soort chocolade je ook kiest: het belangrijkste is dat je het met mate eet en dus niet overdrijft.

TIP: Dagelijks een portie van 10 gram pure chocolade kan de kans op hartziekten verkleinen.
Cacaobonen: vol stofjes die goed voor je ogen zijn!

Is pure chocolade goed voor je ogen: het onderzoek

Onderzoekers van de University of the Incarnate Word Rosenberg School of Optometry (oftewel, de universiteit voor optometristen) hebben vastgesteld dat de consumptie van pure chocolade ons zicht inderdaad kan verbeteren. Het is wel belangrijk om te weten dat de wetenschappers voor deze studie gebruik hebben gemaakt van 30 gezonde proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar. Geen van deze volwassenen had ooit eerder te maken gehad met een oogziekte.

Bij de start van het onderzoek werd alle deelnemers gevraagd om een stuk pure chocolade te eten. Vervolgens moesten ze twee uur wachten, waarna ze allemaal werden onderworpen aan een oogtest. De wetenschappers maakten hierbij gebruik van eenzelfde soort oogtest als de opticien. Na de test werden de proefpersonen naar huis gestuurd. Enkele dagen later werden ze opnieuw getest, maar dit keer kregen ze een stuk witte chocolade te eten. (Het is belangrijk om te weten dat de proefpersonen op beide dagen dezelfde hoeveelheid chocolade te eten kregen.) Hierna werden ze opnieuw getest met precies dezelfde oogtest.

De onderzoekers ontdekten dat het grote merendeel van de deelnemers betere resultaten behaalde op de dag dat ze donkere chocolade hadden gegeten. Zo konden de proefpersonen kleinere letters beter herkennen en waren de kleuren die ze zagen helderder van tint. De onderzoekers concludeerden dan ook dat er sprake is van een direct verband tussen je ogen en het eten van pure chocolade.

Chocolade heeft niet alleen invloed op onze ogen, maar ook op ons humeur. Bij het eten van chocolade komen er endorfines vrij in het brein. Hierdoor voelen we ons gelukkiger.

Een stukje pure chocolade op zijn tijd is erg gezond!

De verbetering van je zicht op lange termijn

De wetenschappers van dit onderzoek hebben zich tijdens het onderzoek uitsluitend geconcentreerd op de directe verbetering van je ogen. Er is tot op heden nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van pure chocolade op de lange termijn. Mocht er ooit wel zo’n onderzoek plaatsvinden, dan zullen we natuurlijk ook deze resultaten op onze blog delen.

De redenen waarom donkere chocolade goed is voor je ogen

De hoeveelheid antioxidanten in pure chocolade zou een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van je gezichtsvermogen. Antioxidanten zijn namelijk zeer belangrijk voor een goed zichtvermogen. Wanneer je lichaam voldoende antioxidanten binnenkrijgt, is het onder andere minder vatbaar voor schadelijke UV-straling en blootstelling aan chemische stoffen. Daarnaast bevat donkere chocolade ook meer flavonoïden dan andere chocoladesoorten. Flavonoïden zijn stofjes die ervoor zorgen dat je goed kunt zien in situaties waarin het zicht juist beperkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan autorijden in het donker of bij slecht weer. Als laatste wordt ook de verhoging in de bloedtoevoer naar het netvlies en de hersenen gezien als een reden om meer donkere chocolade te eten. Bij voldoende bloed in je hersenen, kunnen ze namelijk optimaal presteren. Pure chocolade verhoogt de bloedtoevoer, waardoor je zicht tijdelijk verbetert.

Pure chocolade kan oogziektes helpen voorkomen

Het eten van donkere chocolade kan overigens niet alleen je zicht verbeteren, maar ook de algemene gezondheid van je ogen. De antioxidanten en flavonoïden in donkere chocolade kunnen namelijk de kans op ziektes als glaucoom verkleinen en de effecten van diabetes verminderen. Daarnaast bevat pure chocolade ook meer koper dan andere vormen van chocola. Koper is een belangrijke stof die de oogzenuw beschermt tegen invloeden van buitenaf. Af en toe een stukje pure chocolade zou dus de gezondheid van de zenuwen in je oog kunnen verbeteren.

Nu we dit allemaal weten, hoeven we ons dus nooit meer schuldig te voelen om het eten van pure chocolade, hoewel je het natuurlijk nooit moet overdrijven. Geniet lekker dagelijks van een klein stukje, wat bewezen goed is voor de gezondheid van je hart, bloedvaten en natuurlijk je ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *